Kaune pagerbtos penkios šeimos, gelbėjusios Lietuvos žydus nuo tragiškos lemties | Kas vyksta Kaune

Kaune pagerbtos penkios šeimos, gelbėjusios Lietuvos žydus nuo tragiškos lemties

Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 24 dieną Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vyko konferencija „Toliau pareigõs – vizos į gyvenimą“, skirta tarpukario Lietuvoje dirbusio japonų diplomato Čijunės Sugiharos metams Lietuvoje pažymėti.

Konferenciją atidaręs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius prof. Juozas Augutis linkėjo sau ir kiekvienam iš mūsų turėti tokį subalansuotą vidinį vertybių kompasą, kokį turėjo Čijunė Sugihara.

„Su iššūkiais, didesniais ar mažesniais, mes susiduriame kiekvieną dieną. Visi jie reikalauja paprastesnių ar kompleksiškesnių sprendimų. Dažniausiai mes turime du būdus juos priimti: galime vadovautis formaliais reikalavimais, reglamentais arba remtis vidine nuojauta.

Tačiau aš tikiu, kad yra ir alternatyvus kelias – širdies ir proto bendrystė. Tiek Sugiharos, tiek Zwartendijk žinutė šiandienai būtų ta pati – „aš darau viską, ką galiu, vadovaudamasis savo sąžine“, – kalbėjo VDU rektorius.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžė, kad to, kas buvo, nevalia niekada pamiršti.

„Šiandien prisimename japonų diplomato Č. Sugiharos bei Nyderlandų diplomato Jano Zwartendijko pastangas gelbėjant žydus. Turime pasimokyti iš šių asmenybių ir praeities, kaip svarbu laikytis vertybių ir už jas kovoti.

Holokausto atmintis įpareigoja mus daryti viską, kad ši katastrofa niekada nepasikartotų. Vertybės nėra duotybė, už jas nuolat reikia kovoti ir šiandien – Baltarusijoje žmonės už jas kovoja kasdien“, – sakė L. Linkevičius.

Renginio metu keturioms lietuvių šeimoms, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusioms žydus, įteikti Yad Vashem Pasaulio tautų teisuolių apdovanojimai. Renginio svečius taip pat pasveikino šiuo metu Lietuvoje viešintis Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas, nuotoliniu būdu – Japonijos užsienio reikalų ministras Toshimitsu Motegi, Japonijos Gifu prefektūros, kurioje gimė Č. Sugihara, gubernatorius Hajime Furuta.

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yoseffas Levy perskaitė Izraelio užsienio reikalų ministro Gabi Ashkenazi sveikinimą. Į auditoriją taip pat kreipėsi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Antroje renginio dalyje vyko simpoziumas, kuriame, pagerbiant diplomatų teisuolių atminimą, buvo siekiama išryškinti diplomato misiją kaip pareigą gelbėti žmogaus gyvybę dabartinių regioninių konfliktų kontekste.

Pasaulio tautų teisuolių apdovanojimo ceremonijos ir simpoziumo vaizdo įrašą galima peržiūrėti čia.

Vytauto Didžiojo universitete taip pat surengta Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus dokumentinė paroda „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“ apie Lietuvos žydų gelbėtojus, Pasaulio tautų teisuolius.

Renginį organizavo Vytauto Didžiojo universitetas kartu su Užsienio reikalų ministerija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA