Minimali alga kitąmet galėtų siekti 642 eurus | Kas vyksta Kaune

Minimali alga kitąmet galėtų siekti 642 eurus

BNS 2020/09/24 09:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trišalei tarybai pradėjus svarstyti minimalios algos (MMA) didinimą, socialinės apsaugos ir darbo ministras sako, kad MMA nuo kitų metų sausio galėtų augti maždaug 35 eurais iki 642 eurų.

Linas Kukuraitis sako, kad ministerija yra linkusi pritarti naujiems Lietuvos banko skaičiavimams, jog MMA kitais metais turėtų siekti 48,1 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU). Dabar santykis siekia 47,5 procento.

„Vyriausybė paprastai renkasi kažkur tarpe tarp profsąjungų ir darbdavių siūlymų. Šiuo atveju sutarta, kad MMA apskaičiavimas yra susietas su VDU“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė L. Kukuraitis.

„Profesinės sąjungos skaičiuoja pridėdamos ir priedus, ir visus kitus dydžius. Tuo tarpu Lietuvos bankas kai skaičiuoja, tai atmeta tą dalį ir tada gauna apie 642 eurus (…) Mes kol kas pritariame Lietuvos banko skaičiavimui, kad didinimas turėtų būti pagal formulę. Be visų priedų, priemokų, tas augimas būtų pakankamai reikšmingas – beveik 35 eurai“, – kalbėjo ministras.

Trečiadienį Trišalei tarybai nepavyko sutarti dėl būsimo MMA dydžio. L. Kukuraitis sako, kad jei nepavyks surasti bendros pozicijos, sprendimą turės priimti Vyriausybė.

„Tą sprendimą turėsime priimti visais atvejais. Tai yra susieta ir su biudžeto formavimu, ir su aiškia teisine norma“, – pabrėžė ministras.

Jis teigė, kad sprendimą reikėtų priimti kuo greičiau, tačiau situaciją sunkina pandemijos keliamas neapibrėžtumas bei sparčiai besikeičiančios ekonominės prognozės.

„Tai turėtume padaryti kiek galima anksčiau, kad visi skaičiuotų savo pajamas ir išlaidas. Bet gana daug sprendimų keliasi į ateitį, nes prognozės labai kinta. Vien Finansų ministerijos prognozių pokytis nuo liepos mėnesio prognozių iki rugsėjo buvo drastiškas“, – sakė L. Kukuratis.

„Tos derybos lyg ir vyksta, bet visi žiūri, kas toliau bus“, – pridūrė jis.

Lietuvos profesinės sąjungos siūlė MMA didinti 56 eurais iki 663 eurų (iki mokesčių), tuo metu verslo atstovai prašė apskritai šio klausimo nesvarstyti. Anot jų, ekonominė situacija tebėra neapibrėžta, todėl sunku prognozuoti, ar bus įmanoma didinti atlyginimus.

Trišalė taryba yra nusprendusi, kad MMA turi sudaryti 45-50 proc. vidutinės algos.

Finansų ministerija neseniai skelbė, kad vidutinis atlyginimas iki mokesčių šalyje šiemet augs 6,5 proc., o 2021 metais augimo tempas sulėtės iki 3,3 proc

Šiuo metu MMA yra 607 eurai (prieš mokesčius) – ji padidinta nuo šių metų sausio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA