Gyventojams patyrusiems stresą dėl koronaviruso situacijos – nemokamos psichologinės konsultacijos | Kas vyksta Kaune

Gyventojams patyrusiems stresą dėl koronaviruso situacijos – nemokamos psichologinės konsultacijos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Startuoja svarbi naujovė: nuo šiol gyventojai, susidūrę su koronaviruso (COVID-19) situacijos sukeltu stresu, nerimu ir kitais psichologiniais sunkumais gali gauti nemokamą psichologų konsultaciją. Tokią pagalbą jau rugsėjo-spalio mėnesiais pradės teikti šalies savivaldybių visuomenės sveikatos biurai. Specialaus gydytojo siuntimo paslaugai gauti nereikia, pageidaujant konsultacija gali būti anoniminė.

Kaip nurodoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai, tam šiais metais skirta 1 mln. eurų, nuo kitų metų kasmet bus skiriama po 1,8 mln. eurų. Už šios programos įgyvendinimą atsakinga SAM.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, karantino metu buvo ypač stipriai išaugęs skaičius gyventojų, patiriančių nerimą, pyktį ar neviltį, siejamą su sveikatos būkle, asmenine finansine situacija, neapibrėžtumu. Nors šiuo metu situacija pagerėjo, bet vis dar reikalinga profesionalų pagalba, nes visuomenės psichikos būklė išlieka prasta.

„Natūralu, kad susiklosčius esamai situacijai žmonės jaučia didesnį nerimo, streso lygį dėl nežinomybės, pokyčių kasdieniame gyvenime, darbuose, santykiuose. Labai svarbu, kad žmonės gautų reikiamą pagalbą, net jei neserga konkrečia psichikos liga, laiku išspręstų aktualias psichologines problemas ir taip užkirstų kelią galimam sveikatos sutrikimui“, – sako ministras.

Lietuvos psichologų sąjungos (LPS) prezidentė Valija Šap džiaugiasi, kad savivaldybių visuomenės sveikatos biuruose pradėję dirbti psichologai prisidės prie visuomenės psichikos sveikatos stiprinimo, suteikiant žinių apie psichikos sveikatą, ugdant streso valdymo, emocijų atpažinimo, konfliktų valdymo įgūdžius, suteikiant emocinę paramą savitarpio pagalbos grupėse bei teikiant psichologines konsultacijas.

„Labai svarbu mokyti visuomenę kuo anksčiau atpažinti psichikos sunkumus ir drąsiai priimti psichologinę pagalbą tuos sunkumus sprendžiant“, – pabrėžia V. Šap.

Anot jos, būtina sudaryti galimybes tiek vaikams, tiek suaugusiems gauti reikalingą psichologinę pagalbą, kuri būtų teikiama pagal gyvenamą vietą ne tik psichikos sveikatos centruose, bet ir kitose įstaigose, pavyzdžiui, tose vietose, kur įprastai renkasi vietos bendruomenė.

Gyventojai galės nemokamai gauti iki 5 individualių anoniminių psichologo konsultacijų. Taip pat vyks grupiniai užsiėmimai apie streso ir konfliktų valdymą, emocijų atpažinimą, psichologinės konsultacijos asmenų grupėms. Numatyta, kad viena individuali konsultacija kainuos apie 30 eurų, o 1 valandos grupinė konsultacija ar užsiėmimas, kai dalyvauja 10 žmonių, – apie 60 eurų. Kaip minėta, tiek apmokės valstybė, žmogui konsultacijos nekainuos.

Norint gauti nemokamą psichologinę pagalbą, nereikia specialaus gydytojo siuntimo, reikia tik skambinti į artimiausią Visuomenės sveikatos biurą, užsiregistruoti ir atvykti sutartu laiku.

Svarbu pažymėti, kad paslaugos bus orientuotos į psichikos sveikatos stiprinimą ir prevenciją, o ne sutrikimų gydymą. Tai reiškia, kad šias nemokamas paslaugas gaus žmonės, kurie patirdami neigiamas koronaviruso pasekmes, ilgesnį laiką išgyvena stresą, nerimą, pyktį ir kitus neigiamus jausmus, tačiau jiems psichinis sutrikimas nėra diagnozuotas. Esant psichikos ir elgesio sutrikimams, kai žmogus nuolat dėl to bendrauja su gydytojais specialistais, jis toliau tęsia bendravimą ir gydymą įprasta tvarka, t. y. tokiu atveju gyventojas turėtų kreiptis į psichikos sveikatos centrą, prie kurio yra prisirašęs.

Paslaugos pradedamos teikti rugsėjo-spalio mėnesiais. Planuojama, kad paslaugos bus nuolatinės, kitais metais planuojama jas tęsti ir plėtoti. Ateinančią savaitę SAM pateiks visą informaciją, kokias paslaugas teiks kiekvienos Lietuvos savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, taip pat ir kontaktus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA