Kauno „Baltų Ainių“ ekipa priešininkus pasitiks po kardinalių pokyčių | Kas vyksta Kaune

Kauno „Baltų Ainių“ ekipa priešininkus pasitiks po kardinalių pokyčių

Organizatorių nuotr.

Jau rugsėjo 24 dieną startuos Lietuvos ledo ritulio čempionatas, kuriame šį sezoną varžysis penkios komandos. Artėjant pirmosioms turnyro rungtynėms, pristatoma bene didžiausius pokyčius šią vasarą savo organizacijoje išgyvenusi – Kauno „Baltų Ainių“ ekipa.

Praėjusį sezoną kauniečiai debiutavo Lietuvos čempionate, o debiutui į pagalba jie pasitelkė pagalbą iš Klaipėdos – Lietuvos pirmenybėse jungtinė komanda varžėsi „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ pavadinimu. Šiemet Kauno atstovai prie sezono starto jau stos vieni, o komandos pokyčiai vien tik šiuo sprendimu tikrai nesibaigė.

Vasarą didžiulį darbą atlikę bei pokyčius tiek ir „Baltų Ainių“ ledo ritulio mokykloje, tiek ir suaugusių ekipoje iniciavę kauniečiai šį sezoną pasitinka gerokai pasikeitę. Komandos vadovas Tadas Čepkauskas pripažįsta, jog pakitimų jų ekipoje daug, o vienas iš jų – naujų trenerių prisiviliojimas. Šioje srityje kauniečiai gali džiaugtis prisivilioję praėjusio sezono nugalėtojų gretose dirbusį Aleksandrą Mikheyonoką.

„Vienas iš mūsų vasaros tikslų buvo pritraukti aukšto lygio trenerių štabą. Tai buvo puikus metas šiam procesui, nes vasarą vyko visos organizacijos restruktūrizavimas. Turėjome problemą: mūsų vaikai negaudavo sistemingų treniruočių, todėl buvo priimtas sprendimas , jog pirmiausia formuosime trenerių štabą. Dar nuo praėjusių metų pastebėjau, jog mums yra būtinas profesionalus ir su ledo rituliu labiau susijęs treneris, kuris aukštesnio lygio žaidėjams galėtų būti autoritetas.

Pamatę, jog Lietuvoje jau dirba mūsų reikalavimus atitinkantis treneris, su juo bendrauti ir tartis pradėjome dar kovą. Sekė ilgas derybų procesas, kurio rezultatas – A. Mikheyonokas sutiko treniruoti mūsų komandą. Norime, kad jis dirbtų ne tik su vyrų komanda, tačiau mokytų ir vaikus“, – pasakojo klubo vadovas.

Pokyčiai trenerių pozicijose palietė ne tik suaugusių ekipą, tačiau ir visą „Baltų Ainių“ mokyklą. Tokį sprendimą priėmę kauniečių atstovai tikisi, jog tai padės ateityje turėti didesnį kiekį aukšto lygio specialistų, rašoma Hockey Lietuva pranešime spaudai.

„Sprendimas keisti trenerius buvo priimtas visoje Kauno „Baltų Ainių“ mokykloje. Pakeistas ne tik treneris Benas Jakšys, tačiau taip pat įkalbėjome trenerių pozicijas užimti Gutauską bei Streckį. Mano vizija tokia, jog šie treneriai galėtų dirbti vieningai, sistemingai ir kartu dalintųsi savo patirtimi su kolegomis. Labai norime užauginti aukšto lygio trenerį Lietuvoje ir dėl to mūsų koncentracija buvo būtent į trenerius. Šiemet mūsų sistemoje yra labai didelių pokyčių ir labai norime judėti į priekį.

Bendradarbiaujame ne tik su Kauno „Baltų Ainių“ ledo ritulio mokykla, tačiau ir su LSU universitetu. Labai norėtume, jog pradėtų veikti ir trenerių katedra. Vis dar yra nemažai darbų, kuriuos reikia atlikti, kad ledo ritulys dar labiau žengtų į priekį. Žinoma, nereikia tikėtis visko iš karto, tai yra ilgalaikė vizija, kurią galima pasiekti nuosekliu darbu“, – apie ateities planus kalbėjo T. Čepkauskas.

Šį sezoną „Baltų Ainiai“ vėl bus išskirtinė komanda Lietuvos čempionate, kadangi sezoną ji pradės be legionierių. Komandos vadovo teigimu, neatmetama galimybė pasipildyti sezono eigoje, bet svarbiausias tikslas yra suteikti laiko ant ledo jaunimui.

„Pernai turėjome bendrą Kauno ir Klaipėdos projektą, o šiemet turėsime grynai kaunietišką pusę, kurioje labai svarbus jaunimo įtraukimas į komandą. Mūsų tikslas visada bus leisti jaunimui žaisti bei tobulėti. Bandžiau pritraukti ir legionierių, bet dabartinė situacija su COVID-19 virusu daug ką pakeitė, todėl mes likome prie lietuviškojo varianto. Tiesa, sezono metu komandos sudėtis gali keistis, tačiau svarbiausias mūsų tikslas tikrai nesikeis – norime, jog jaunimas tobulėtų.“

Prie būrio „Baltų Ainių“ mokyklos auklėtinių prisijungs ir keli patyrę žaidėjai, kuriems numatytas itin svarbus vaidmuo komandoje. T. Čepkauskas pripažįsta, jog jų jaunimui neretai pritrūksta itin svarbių savybių, o būtent vyresni žaidėjai turėtų tapti teigimu pavyzdžiu, leidžiančiu jaunesniems kolegoms sekti jų pavyzdžiu.

„Pirmiausia norėtume, kad mūsų vyresni žaidėjai rodytų jaunimui pavyzdį išpildant taktinius niuansus bei perteikiant kovingumą. Taip pat labai svarbu, jog viskas prasidėtų nuo rūbinės: jaunimas turėtų pamatyti, jog vyresni žaidėjai yra tinkami motyvuoti ir dalinti patarimus tiek ant ledo, tiek ir už jo ribų. Taip pat labai svarbu, kad jie pamatytų kokia svarbi ledo ritulyje yra drausmė.

Tenka pripažinti, jog jaunimas, kurį mes pritraukėme į mūsų komandą iš taip vadinamos „senosios sistemos“, turi drausmės trūkumą. Jis yra labai jaučiamas, o sporte disciplina ir drausmė yra kertiniai dalykai, nuo kurių reikia pradėti. Negalima ant ledo žengti atsipalaidavus, nesusikaupus, reikia būtų pasiruošusiam ir disciplinuotam. Reikia klausyti trenerių nurodymų ir tik juodas darbas leis pasiekti norimas aukštumas.

Turime nemažai „Tigrų“ mokyklos auklėtinių, kurių sistemoje pirmiausia ir būdavo akcentuojama drausmė, disciplina, šimtaprocentinis susikaupimas ir pasiaukojamas darbas. Todėl vyresni žaidėjai turėtų parodyti jaunimui, kad norint daug pasiekti, pirmiausia reikia dirbti.“

Nepaisant to, jog atsiskyrimas nuo „HC Klaipėdos“ mokyklos sumažino „Baltų Ainių“ žaidėjų pasirinkimo Lietuvos čempionatui galimybes, klubo vadovas neslepia, jog matomi ir teigiami šio sprendimo padariniai. Skirtingai nuo praėjusio sezono, šiemet visa komanda treniruosis kartu, o tai gerokai padidina trenerio galimybėms keisti žaidimo stilių bei bendram susižaidimui.

„Bendros treniruotės ir Baltarusijos specialisto patarimai mums tikrai yra neįkainojami. Jau dabar matau, kad vien jau tai, jog treniruotėse visi dirba kartu yra labai didelis pliusas susižaidimui ir taktinių dalykų paaiškinimui. Taip pat mums labai padeda ir tai, jog „Baltų Ainių“ U-17 komanda žaidžia Latvijoje ir tai taip pat prisideda prie jų susižaidimo. Treniruojantis kartu žaidėjai gali geriau pažinti vienas kitą ir pajausti kolegas ant ledo.

Nesakau, kad projektas su „HC Klaipėda“ buvo blogas – jis buvo naudingas. Visgi, atvažiavimas į rungtynes ir žaidimas, kai žaidėjai treniruojasi atskirai ir vienas kito nepažįsta nėra optimalus variantas.

Pernai rūbinėje galėdavome girdėti diskusijas, kaip žaidėjai ne ten perdavė ritulį, ne taip jį priėmė, ne ten nubėgo – susižaidimo visiškai nebuvo. Visą tai galima atidirbti treniruotėse, kur treneris gali perteikti savo nurodymus ir išsireikalauti iš žaidėjų tokių veiksmų, kokius jis nori matyti.

Treniruotes pradėjome nuo rugpjūčio mėnesio. Treneris akcentavo, jog svarbiausia yra bendro tikslo siekimas ir tam reikia būti kartu: dirbti ir vienas kitą matyti. Dėl to neabejoju, jog bendros treniruotės yra didžiulis pliusas, nes jose galime turėti ne tik jaunimą, tačiau ir vyresnius žaidėjus. Nereikia norėti, kad sumetus visus į vieną katilą žaidėjai išpildytų trenerio sumanymus, jei jį mato tik per rungtynes.“

Skirtingai nuo kitų čempionate dalyvaujančių komandų, kauniečiai sezoną pradės nekeldami konkrečių tikslų turnyrinės lentelės atžvilgiu. T. Čepkausko teigimu, svarbiausia yra paruošti tinkamus pamatus ateičiai bei sukurti sistemą, kurioje vaikų mokyklos auklėtiniai galėtų sėkmingai žengti į suaugusių ledo ritulį.

„Į sezoną einame norėdami garbingai kautis prieš visus varžovus. Nekeliame tikslų atsižvelgdami į konkrečias pozicijas, tiesiog norime atkakliai varžytis su oponentais. Norime suteikti vaikams žaidimo laiko ir neabejoju, jog iš jų sulauksime ir atgalinio ryšio, kuris atpirks mano įdėtą darbą į tai, kad suteikčiau jiems visas sąlygas žaisti.

Mano asmeninis ir mūsų visos organizacijos svarbiausias noras yra pagaliau turėti sistemingą treniravimą ir, kad vaikai turėtų galimybę žaisti Lietuvos čempionate. Norisi, jog jie į komandą atvyktų pasiekę tokį lygį, kad galėtų garbingai atstovauti mūsų ekipai. Nereikia tikėtis, jog vaikai iš čempionato išstumtų visus legionierius – be jų pirmenybės dabar tikriausiai nebūtų tokios įdomios. Visgi, ilgalaikėje perspektyvoje norime, kad vaikai pasiektų tokį lygį, jog mums nereiktų dairytis į legionierius.

Sistema, kurioje vaikai žaidžia iki 18 metų, o toliau nebeturi galimybių rungtyniauti, nes piramidė užsidaro – tikrai netinkama. Dėl to patys pirmieji žingsniai ir yra sukurti piramidės viršų, kur žaidėjai galėtų žaisti toliau ir tobulėti. Jaunimas turi matyti, kad jiems nereikės 18-kos metų baigti karjerą, jie turi matyti komandą, kuri jiems suteiks visas sąlygas ir galimybę toliau žaisti.“

Lietuvos ledo ritulio čempionato startas numatytas rugsėjo 24 dieną. Būtent pirmose sezono rungtynėse ant ledo pasirodys ir „Baltų Ainiai“, namuose priimdami Elektrėnų „Energijos – Geležinio Vilko“ ledo ritulininkus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA