Kauno muziejininkai šiemet jau aptiko 40 saugomų retų gyvūnų rūšių | Kas vyksta Kaune

Kauno muziejininkai šiemet jau aptiko 40 saugomų retų gyvūnų rūšių

Triragis mėšlavabalis / G. Steiblio nuotr.

Nuo metų pradžios iki rugsėjo vidurio Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus darbuotojai aptiko 40 saugomų retų gyvūnų rūšių radaviečių. Jos buvo registruotos 16 šalies rajonų. Muziejaus entomologai šiemet jau aptiko 12 naujų mūsų šalies faunai vabzdžių rūšių.

Pasak muziejaus direktoriaus Ramūno Grigonio, iš viso buvo aptiktas 191 gyvūnas. Tai 105 vabzdžiai (12 rūšių), 52 paukščiai (19 rūšių), 22 žinduoliai (2 rūšys), 4 varliagyviai (3 rūšys) ir po vieną roplį, žuvį, moliuską ir dėlę.

Metų pabaigoje visa surinka informacija bus paskelbta saugomų rūšių informacinėje sistemoje (SRIS), rašoma Aplinkos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Nauja vabalų rūšis Lietuvoje

Viena iš šiais metais atrastų naujų Lietuvos faunai vabalų rūšių – siaurablizgiai, kurie vystosi skroblų ir lazdynų medienoje.

Pasak Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus entomologų, vabalai plačiai išplitę Europoje nuo Viduržemio jūros šalių iki Skandinavijos. Iki šiol Lietuvoje buvo žinoma 17 rūšių siaurablizgių, dar 5 rūšys, žinomos aplinkinėse šalyse, ieškotinos ir Lietuvoje.

Siaurablizgis / K. Martinaičio nuotr.

Klimato kaitos pranašas

Kaip vasario pabaigoje skelbė Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejus, nauja rūšis Lietuvos faunai buvo aptikta ir Kuršių Nerijos paplūdimyje. Triragis mėšlavabalis – labai įdomus ne tik savo išvaizda, bet yra savito gyvenimo ciklo ir siauros mitybinės specializacijos vabalas.

Šių mėšlavabalių patinai priešnugarėlėje turi tris it durklus į priekį nukreiptus aštrius ragus, naudojamus konkurencinėje kovoje su varžovais.

Triragis mėšlavabalis / G. Steiblio nuotr.

Reta vabalų rūšis buvo žinoma pietinėje ir vidurio Europoje, o šiauriausios populiacijos – pietinėje Švedijoje, šiaurinėje Lenkijoje bei Kaliningrado srityje. Visame areale paplitusi lokaliai, daugelyje šalių yra laikoma nykstančia rūšimi ir yra oficialiai saugoma.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA