Transliacija iš Kauno choralinės sinagogos: žydų tradicijos ir papročiai | Kas vyksta Kaune

Transliacija iš Kauno choralinės sinagogos: žydų tradicijos ir papročiai

R. Tenio nuotr.

Speciali „Kas vyksta Kaune“ transliacija iš Kauno choralinės sinagogos Roš Hašana – Žydų Naujųjų metų proga.

Apie žydų gyvenimą tarpukario Kaune pasikalbėjome su teatrologe, rašytoja, populiaraus romano „Panelės iš Laisvės alėjos“ autore Ina Pukelyte ir Kauno religinės žydų bendruomenės vadovu Mauša Bairaku.

Peržiūrėję pokalbį sužinosite apie žydų kultūrą, papročius, tarpukariu Kaune veikusį žydų teatrą, kulinarinį paveldą, kurio receptai puikiai prigijo lietuviškoje virtuvėje, žydų religinių švenčių tradicijas, Kauno „Ohel Jaakov“ choralinės sinagogos išskirtinumą.

Istorinių šaltinių teigimu, Antrojo pasaulinio karo metais vykusio holokausto metu sunaikinti 34 tūkst. iš 37 tūkst. Kaune ir jo apylinkėse gyvenusių žydų. Tik 3 tūkst. žydų tautybės kauniečiams pavyko išgyventi iki karo pabaigos. Nedidelė dalis žydų ištvėrė karo baisumus Kauno gete, dalis jų išsigelbėjo, nes buvo drauge su lietuviais išsiųsti į tremtį Sibire, kitiems pavyko pasislėpti, pabėgti ar kitaip išvengti masinių žudynių.

Visuotinės lietuvių enciklopedijos duomenimis 1939 m. Kaune gyveno 154 tūkst. gyventojų, tad Kauno žydai prieš Antrąjį pasaulinį karą sudarė 24 proc. miesto gyventojų. Atrasti žydiškąją Kauno pusę – vertinga patirtis, padedanti geriau suprasti savojo miesto tapatybę.

Publikacija priklauso portalo „Kas vyksta Kaune“ straipsnių ciklui „Lietuvos istorijos ženklų įspaudai Kauno tapatybėje“. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA