Akylai saugomas objektas netoli Kauno, nuo kurio priklauso visa Lietuva: darbą pradeda per 2 minutes | Kas vyksta Kaune

Akylai saugomas objektas netoli Kauno, nuo kurio priklauso visa Lietuva: darbą pradeda per 2 minutes

delfi.lt / Justina Maciūnaitė 2020/09/20 17:32

Apie 40 km nuo Kauno yra vienas iš Lietuvos strateginės reikšmės objektų, kurio statybos pradėtos dar 1984 metais. Tai – Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė. Žurnalistams suteikta unikali galimybė pasižvalgyti po akylai saugomą objektą ir susipažinti, kaip su vandens pagalba kaupiama ir gaminama elektros energija.

Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė yra vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse. Ji yra Kaišiadorių rajone, į šiaurę nuo Kruonio miestelio. Elektrinės statybos pradėtos 1984 metais, tačiau žvalgyba, kurioje vietoje būtų geriausia įrengti su vandens pagalba elektrą gaminančią elektrinę, prasidėjo dar 1978 metais.

Kaip pasakoja „Ignitis gamybos“ hidroelektrinių eksploatacijos departamento vadovas Raimondas Minkevičius, vieta hidroakumuliacinei elektrinei pasirinkta neatsitiktinai.

„Buvo numatytos kelios galimos vietos tokios elektrinės statybai – prie Neries (Sudervė) ir kita vieta čia, prie Nemuno, šalia Kauno. Kodėl pasirinkta šita vieta? Nes čia žemutinis baseinas jau buvo įrengtas – tai Kauno marios. Mums tereikėjo reversiniu kanalu susijungti su Kauno mariomis ir mes jau turime, iš kur paimti vandenį, ir į kur jį gražinti. Hidroakumuliacinio tipo elektrinių neverta statyti ten, kur vandens perkrytis mažesnis nei 100 metrų. Tokių vietų Lietuvoje sunku surasti, nes mes esame lygumų kraštas“, – pasakoja pašnekovas.

R. Minkevičius, rodydamas į žemutinį baseiną, sako, kad jis jungiasi su Kauno mariomis. Baseino ilgis yra apie 660 metrų, plotis 250 m, gylis – apie 10 metrų.

„Mes vandenį siurbliais vamzdžiais pumpuojame į aukštutinį baseiną esant žemoms elektros kainoms (paprastai naktį ar savaitgaliais), o kai jos išauga (paprastai dienos metu) vandenį grąžiname tais pačiais vamzdžiais, jis tekėdamas suka siurblio darbo ratą priešinga kryptimi, taip siurblys virsta generatoriumi ir sugeneruota elektros energija tiekiama į tinklą.

Pagrindinės šios elektrinės funkcijos – sisteminės paslaugos perdavimo tinklo operatoriui, kurios apima įtampų reguliavimą ir avarinio rezervo teikimą, bei komercinė elektros energijos gamyba, kai yra palankiausios kainos biržoje“, – apie elektrinės veikimo principus aiškina pašnekovas.

R. Minkevičiaus teigimu, projekte, kuris buvo paruoštas dar sovietmečiu, buvo numatyti 8 agregatai, galintys veikti ir kaip siurbliai vandeniui pumpuoti, ir kaip generatoriai elektros energijai gaminti. Jie gali gaminti po 225 megavatvalandes elektros energijos per valandą.

Pagal instaliuotą galią, projektas įgyvendintas 50 procentų: šiuo metu elektrinėje keturi visu pajėgumu veikiantys agregatai gali generuoti 900 MW galią, o atlikti statybinės dalies darbai apima apie 70 proc. pirminio projekto. Aukštutinis baseinas pastatytas toks, koks ir buvo numatytas aštuoniems agregatams. Čia maksimalus talpinamas vandens kiekis yra 48 mln. m3, plotas – 303 ha, perimetras – 6,8 km.

„Kai šalyje elektros energijos poreikis krenta ir sistemoje yra daug pigios perteklinės energijos, Kruonio HAE agregatai, įjungti siurblio režimu, vamzdžiais kelią vandenį iš Kauno marių į dirbtinį aukštutinį baseiną. Vamzdžių vidinis diametras yra 7,5 m, išorinis – 8,4 m, ilgis – 840 m, o viduje galėtų tilpti sunkvežimis.

Vienu vamzdžiu prateka 200 m3 per sekundę vandens – panašų kiekį vandens plukdo nenusekęs Nemunas. Dienos metu, kada išauga elektros energijos poreikis, Kruonio HAE gali dirbti kaip įprasta hidroelektrinė ir gaminti elektros energiją, o maksimalus veikimo laikas visais keturiais agregatais, pilna galia yra 12 val.“ – apie elektrinės veikimą pasakoja R. Minkevičius.

Toks procesas dažniausiai vyksta tik darbo dienomis, o savaitgaliais ir švenčių dienomis elektros energijos poreikis sumažėja ir dienos metu retai reikia generatoriaus režimo. Tačiau naktimis pumpuojamas vanduo į aukštinį baseiną, nes tuo laiku susiformuoja palankiausios, t. y. žemiausios elektros kainos.

Dienos metu dažniausiai dirba du agregatai iš keturių veikiančių, nes du teikia avarinio rezervo paslaugą, o nakties metu dirba 3-4 hidroagregatai. Elektrinė pilna galia gali pradėti veikti per dvi minutes.

„Delfi Būstas“ iškėlė klausimą, kiek toks būdas gaminti elektros energiją yra draugiškas aplinkai. Pasak elektrinės vadovo, Kruonio HAE veikla vykdoma atsižvelgiant į aplinkosaugininkų rekomendacijas ir reikalavimus, todėl žala gamtai nėra daroma.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA