Kaune viešėjęs S. Skvernelis: Baltarusijai uždarius sienas, atsakymas bus adekvatus | Kas vyksta Kaune

Kaune viešėjęs S. Skvernelis: Baltarusijai uždarius sienas, atsakymas bus adekvatus

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį paviešintas Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pranešimas apie uždaromą pasienį su Lietuva pasirodė esąs tik skambi deklaracija. Jeigu tokių veiksmų vis dėlto būtų imtasi, premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, mūsų valstybė kaimynų atžvilgiu taip pat įvestų tam tikras sankcijas.

Uždarę sienas, sulauks atkirčio

„Kol kas nėra jokio sprendimo, iš tos šalies matome sklindantį jau ne vieną garsų pareiškimą. Pirmiausia tai nutaikyta į vidaus politiką. Jeigu iš jų tikrai bus tokie žingsniai, bus adekvatus atsakymas“, – žurnalistams penktadienį Kaune sakė S. Skvernelis.

Jis patikslino, kad krovininiai automobiliai iš Baltarusijos tiesiog negalėtų važiuoti nei per Lietuvą, nei per Lenkiją. Ekonomikai, kuri ir šiaip sunkiai serga, ministro pirmininko vertinimu, būtų dar vienas smūgis.

„Bet kokiu atveju, tokie sprendimai pirmiausia smogia ir atsiliepia pačios Baltarusijos ekonomikai ir šios valstybės gyventojams. Nemanau, kad tai bus padaryta, tačiau jei taip nutiks, kaip minėjau, bus adekvatus atsakymas“, – tvirtino S. Skvernelis, pridėjęs, kad Lietuvos verslui didžiulės žalos tai nepadarytų.

„Tie, kas dirba rytų kryptimi, puikiai žino, ne viena krizė buvo, iš kurios pasimokyta. Pagal eksporto struktūrą matome, kad rizikos yra diversifikuotos. Sienų uždarymas kažkiek atsilieptų, vieniems sektoriams daugiau, kitiems mažiau, bet tai nebūtų mums labai reikšmingas smūgis“, – teigė premjeras.

Jo manymu, tokiais pareiškimais siekiama parodyti, kad už sienos esantis kaimynas yra didžiausias priešas: „Tokiu būdu bandoma kabinti makaronus Baltarusijos visuomenei apie menamą priešą, ginklais žvanginančią NATO valstybę, kenkiančią Baltarusijai ir panašiai.

Mes tikrai nesikišame į Baltarusijos vidaus reikalus, bet savo poziciją aiškiai reiškiame ir reikšime. Toje šalyje turi būti demokratiniai rinkimai ir tik patys žmonės nusprendžia, kokią valdžią turi ir kuria kryptimi valstybė eina.“

Saugos „su Rusijos valdžios pagalba“

A. Lukašenka moterų forume ketvirtadienį rėžė siunčiantis „pusę kariuomenės“ prie vakarinio pasienio. Baltarusijos prezidentas tvirtino su Rusijos valdžios pagalba stiprinsiantis valstybės apsaugą, o pirmiausia neva uždarys sienas su Lietuva ir Lenkija.

„Mes priversti išvesti kariuomenę iš gatvių. Kaip jau sakiau – pusę kariuomenės apginkluoti ir uždaryti valstybės sieną su Vakarais, pirmiausia su Lietuva ir Lenkija. Esame priversti stiprinti valstybės sieną, labai apgailestaudami, su savo broliška Ukraina, – sakė A. Lukašenka moterų forume.

Tiesa, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovas Rustamas Liubajevas ketvirtadienio vakarą naujienų agentūrai BNS patikino, kad eismas per Lietuvos–Baltarusijos pasienio punktus vyksta, informacijos apie galimus pasikeitimus ar apribojimus iš Baltarusijos tarnybų negauta.

Pasipriešinimą įžiebė rinkimų rezultatai

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Remiantis oficialiais rinkimų rezultatais, A. Lukašenką palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą. Rugpjūčio 18 dieną jos šalininkai, siekdami taikaus valdžios perdavimo ir naujų rinkimų, įkūrė Koordinacinę tarybą. Minskas šią instituciją laiko antikonstitucine.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA