LSMU iškilmingai pradėti keli svarbūs projektai: vėl būsime branduolinė valstybė | Kas vyksta Kaune

LSMU iškilmingai pradėti keli svarbūs projektai: vėl būsime branduolinė valstybė

R. Tenio nuotr.

Kaune penktadienį minint Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) dešimtmetį rinkosi šalies valdžios ir medicinos mokslo grietinėlė. Duotas simbolinis startas trims universiteto projektams, o dar du faktiškai „įšventinti“. Vienas ambicingiausių tikslų – greičiau nei per trejus metus klinikų teritorijoje pastatyti Branduolinių tyrimų centrą.

Kaip vardijama LSMU pranešime, artimiausiais metais Kaune rengiamasi statyti naują, didžiausią Lietuvoje gyvūnų kliniką, ypač modernų Branduolinių tyrimų centrą, taip pat universitete bus sukurta Odontologijos fakulteto mokslo ir studijų bazės infrastruktūra. Pasidžiaugta šiandien ir sėkmingai įvykdytais projektais – atidarytas Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo centras, atidengtos padėkų lentos prie baigiamo įrengti Slaugos fakulteto.

LSMU rektoriaus prof. Remigijaus Žaliūno teigimu, universitete vykstantys pokyčiai labai svarbūs ir miestui, ir visai šaliai, o jų pasiekti neįmanoma be bendruomenės pastangų: „Naujausi universiteto projektai atliepia ateities mokslo, studijų ir klinikinės praktikos pažangą. Ši pažanga būtų neįmanoma ir be mūsų specialistų. Idėjas šiems projektams generuoja jauni žmonės, kurie ateityje garsins universitetą ir šalies vardą.“

Investuos beveik 13 mln. eurų

Kauno klinikų teritoriją penktadienį skersai išilgai matavęs S. Skvernelis žurnalistams sakė, kad Branduolinių tyrimų centro sukūrimas – labai svarbus žingsnis Lietuvos medicinai.

„Gal tiems žmonėms, kurie nesusidūrę su rimtomis sveikatos problemomis, sunkiai suvokiama, kam to reikia, bet yra daugybė onkologinių, kardiologinių, neurologinių ligonių, kuriems ankstyva diagnostika praktiškai reiškia bilietą į gyvenimą.

Kai tokio tyrimo reikia kelis mėnesius laukti eilėje, kai turime reikalingus komponentus atsivežti iš Vokietijos, Lenkijos, nėra garantijos, kad bus atvežtas kokybiškas komponentas, nes jų skilimas labai greitas, tyrimas žmonėms yra atidedamas. Šis žingsnis labai svarbus tiek diagnostikos, tiek mokslinių tyrimų prasme. (…) Vėl būsime branduolinė valstybė“, – šyptelėjo premjeras.

Branduolinių tyrimų centre, kuris planuojamas statyti LSMU ligoninėje Kauno klinikose, numatoma įdiegti pažangiausias šių dienų technologijos, kurios, teigia universitetas, bus naudingos ne tik klinikinėje veikloje, bet ir plėtojant mokslinius tyrimus.

Vyriausybė detalizuoja, kad projektą, kurio bendra vertė siekia beveik 13 mln. eurų ir kurį ketinama baigti 2023 m. kovą, vykdo Kauno klinikos kartu su LSMU ir Kauno technologijos universitetu. Įsteigus šį centrą, dabartinė PET (pozitronų emisijos tomografijos) infrastruktūra bus labiau panaudojama ne tik ankstyvai onkologinių ligų diagnostikai, bet ir kardiovaskuliarinėmis bei neurologinėmis ligomis sergantiems pacientams tirti.

Dėmesys kauniečių dantims ir gyvūnams

Tuo metu, kaip skelbia LSMU, naujoji Odontologijos fakulteto infrastruktūra mokslininkams ir kitiems tyrėjams padės vykdyti įvairius aukščiausio tarptautinio lygmens tyrimus, kurti ir diegti inovatyvias odontologijos srities pedagogikos metodikas, teikti aukščiausio lygio klinikinį gydymą.

„Čia bus siekiama mokslo, verslo ir viešojo sektoriaus organizacijų bendradarbiavimo plėtros, tarpdisciplininių mokslų plėtros, taip pat bus kuriamos naujos, inovatyvios technologijos, pritaikomos praktikoje“, – veiklos gairės brėžiamos pranešime.

O Užnemunės gatvėje esančiame 3 ha sklype iškilsianti didžiausia šalyje šiuolaikiška LSMU gyvūnų ligoninė atitiks aukščiausius technologinius ir biologinės saugos reikalavimus. Ligoninė bus pritaikyta ne tik praktinei veterinarijos veiklai, bet ir praktinėms veterinarinės medicinos klinikinių dalykų studijoms, ji bus lengvai pasiekiama studentams, dėstytojams ir į ją besikreipiantiems pagalbos.

Baigiami du projektai

Minėti objektai planuojami žvelgiant į ateitį, o naujasis LSMU Slaugos fakultetas jau baigiamas įrengti. Moderni keturių aukštų bazė universitete sujungs kompetencijas ir infrastruktūrą: specializuota įranga aprūpintose auditorijose bus rengiami ir tobulinami aukščiausios kvalifikacijos slaugos, reabilitacijos, sporto medicinos sričių specialistai.

Padėkos lentos Slaugos fakultete atidengtos dar tarp kybančių laidų, bet jau greit čia turėtų užvirti mokslinis veiksmas / R. Tenio nuotr.

„Doktorantai ir mokslininkai fakultete plėtos mokslo tyrimus, bus stiprinamas tarptautinis bendradarbiavimas ir fakulteto, kaip Pasaulio sveikatos organizacijos bendradarbiaujančio centro, veikla“, – nurodo universitetas.

Be to, šiais mokslo metais universitetas atidarė dvi ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigas – naujame Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo centras įsikūrė LSMU gimnazijos filialas Pradinė mokykla ir Kauno klinikų lopšelis-darželis „Lašeliai“.

Liaupsino aukštųjų mokyklų sujungimą

Ceremonijoje sveikindamas LSMU akademinę bendruomenę su svarbiu pirmuoju veiklos jubiliejumi, S. Skvernelis pabrėžė, kad laikas ir pasiekta pažanga parodė, jog prieš dešimtmetį priimtas sprendimas sujungti dvi stiprias aukštąsias mokyklas buvo teisingas.

Jam antrino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga: „Šiandien matyti, jog sprendimai, kuriuos anuomet priėmė drąsūs ir protingi žmonės, sunkiai įgyvendinti svarbūs strateginiai universitetų sujungimo dalykai daugiau nei pasiteisino. Džiugu, jog LSMU turime intelektualinį potencialą, kuris gali naujoves diegti, naudoti, suteikti aukščiausios kokybės paslaugas pacientams.

Visi projektai svarbūs ne vien universitetui, o ir šalies mastu. LSMU yra vieta, kuria tikrai pagrįstai galime didžiuotis, ir žvelgiant į šiuos pokyčius, apima ypatingas pasididžiavimas Lietuva.“

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad LSMU buvo įsteigtas 2010 m. birželio 30 d. Seimo nutarimu sujungus Kauno medicinos universitetą ir Lietuvos veterinarijos akademiją. Naujos aukštosios mokyklos rektoriumi paskirtas prof. R. Žaliūnas, šias pareigas einantis iki šiol.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA