Pasieniečių vadas: eismas per sieną su Baltarusija vyksta įprastai | Kas vyksta Kaune

Pasieniečių vadas: eismas per sieną su Baltarusija vyksta įprastai

BNS 2020/09/18 08:07
Asociatyvi / VSAT nuotr.

Eismas per sieną su Baltarusija vyksta įprastai, BNS penktadienio rytą sakė Lietuvos pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas.

„Aiškumo kol kas neturime – būtų sunku tikėtis, kad per naktį galėtume gauti iš mūsų Baltarusijos kolegų kažkokį oficialų pranešimą, tačiau situacija iš esmės nepasikeitė prie valstybės sienos per naktį: vykimas per valstybės sieną vyksta“, – sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas.

„Natūraliai nakties metu judėjimo aktyvumas šiek tiek sulėtėjo, tačiau transporto priemonės ir žmonės vyksta per valstybės sieną. Kol kas jokių ypatingų pasikeitimų nėra“, – pridūrė jis.

Pasak R. Liubajevo, šiandien Lietuvos pareigūnai ir toliau mėgins kontaktuoti su Baltarusijos kolegomis, siekdami sužinoti daugiau informacijos po to, kai šios šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusija uždaro sieną su Vakarais, pirmiausia su Lietuva ir Lenkija.

VSAT vado teigimu, nei kaimyninės Lenkijos pasieniečiai, nei regioninio lygio Baltarusijos pasieniečių vadovai jokios informacijos apie naują vykimo režimą ketvirtadienio vakarą neturėjo.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidentas Romas Austinskas ketvirtadienį BNS sakė, kad Baltarusijos pasienio pareigūnai akyliau sieną su Lietuva kertančius automobilius rentgeno įranga tikrina jau porą dienų.

Penktadienio rytą pasienyje, pasak R. Liubajevo, yra nedidelė eilė: išvykimo laukia apie 180 sunkvežimių, Baltarusijos pusėje – apie 30 sunkvežimių.

„Čia kažko išskirtinio nėra, pas mus periodiškai tokios eilės susidaro“, – sakė jis.

Baltarusijos pareiškimai – neadekvatūs

Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos pareiškimai apie sienos uždarymą ir stiprinamą apsaugą yra neadekvatūs, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tų pareiškimų būta ir iki šiol – apie krovinių nukreipimą į kitus uostus, paskui buvo korekcija, kad jeigu Rusija pasiūlys tokias pačias sąlygas ir panašiai. Tai aš manau dabar irgi reikėtų palūkėti, ką tai reiškia, ar tai reiškia sienų uždarymą kroviniams, ar žmonėms, ar dar kažką“, – LRT penktadienio rytą sakė ministras.

Jis įspėjo, kad kaimyninės šalies ekonomikai esant „ant bankroto ribos“ visi panašūs žingsniai turėtų būti daromi pamatuotai ir atsakingai, nes gali atsigręžti prieš juos pačius.

L. Linkevičiui, tuo tarpu, nerimą kelia pareiškimai apie kariuomenės perkėlimą prie sienų.

„Buvo pareiškimų, kad pusė kariuomenės mesta saugoti Vakarų sieną, atrodytų, kad čia kažkas gresia, kažkas puls. Tai yra neadekvatus neadekvataus žmogaus reagavimas į situaciją“, – sakė ministras.

A. Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusija uždaro sieną su Vakarais ir stiprina valstybinės sienos su Ukraina apsaugą bei sakė siunčiantis „pusę kariuomenės“ stiprinti vakarinių sienų apsaugą.

A. Lukašenka pridūrė, kad su Rusijos valdžios pagalba stiprins Sąjunginės valstybės apsaugą.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Europos Sąjunga anksčiau patvirtino planus įvesti sankcijas už smurtą prieš protestuotojus Baltarusijoje atsakingiems asmenims. JAV Valstybės departamentas taip pat paskelbė, kad ruošiasi įvesti sankcijas Minskui ir kad šiuo klausimu konsultuojasi su ES.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA