„Urme“ prasidėjo tradicinis senturgis: prekybininkai pasitinka įvairiomis gėrybėmis | Kas vyksta Kaune

„Urme“ prasidėjo tradicinis senturgis: prekybininkai pasitinka įvairiomis gėrybėmis

Organizatorių nuotr.

Penktadienį Kaune prasidėjo visą savaitgalį truksiantis tarptautinis senturgis „Laiko ratu“. Antikvaro ir sendaikčių prekiautojai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos vėl džiugina istorinių relikvijų mėgėjus ir kolekcininkus tūkstančiais įvairiausių daiktų, menančių  praeitus dešimtmečius ir šimtmečius.

Ant senturgio prekystalių – jau ir 90-ųjų, ir 2000-ųjų palikimas

Prekybos miestelyje „Urmas“ vykstančiame senturgyje nemažai iš 19 a. pabaigos–20 a. pradžios atkeliavusių baldų, įrankių, interjero detalių. Ypač daug tarpukario, Antrojo pasaulinio karo, pokario palikimo. O metams bėgant ir vis daugiau paskutinių dešimtmečių liudininkų, įskaitant ir 90-uosius, bei 2000-uosius atsiduria ant senturgio prekystalių.

Pastarieji traukia pirmiausia ne tuos, kurie domisi istorija, bet tuos, kurie dar patys prisimena ir naudojo tokius daiktus. Tai – daugiausia žaislai, plokštelės, kasetės, automobilių modeliai. O taip pat ir televizoriai, radijo aparatai, mobilieji telefonai.

[galerija kiek=”4″]

Kaip skalbia organizatoriai pranešime žiniaskalidai, žmonės dažniausiai į senturgį užsuka norėdami papildyti savo kolekcijas ar papuošti namus išskirtinėmis interjero detalėmis – statulėlėmis, paveikslais, indais, lentynomis, knygomis. Įvairių išskirtinių eksponatų ieško kavinių, barų, muziejų savininkai ir atstovai, interjero dizaineriai.

Noras keliauti virto degtukų dėžučių kolekcija

Šiame senturgyje dėmesį atkreipia didžiulė medinė erelio skulptūra, netradiciškai išmargintas juodas šuo ir senovinio naro kostiumo dalis. Pastarasis, tarsi kokio ateivio iš kosmoso siluetas, iškilęs virš kitų senturgio eksponatų laukia savo naujojo šeimininko.

Tai viršutinė, greičiausiai iš vario pagaminta skafandro dalis su apvaliais stiklais akims. Pagaminta anuometiniame Leningrade, 20 a. pirmoje pusėje.

Daugelis eksponatų traukia žmones visų pirmiausia savo istorijomis. Ant vilniečio Anatolijaus prekystalio – net kelios dėžės su senomis degtukų dėžutėmis.

„Tai turbūt buvo viena didžiausių degtukų dėžučių kolekcijų Lietuvoje iš kelių tūkstančių eksponatų. Kelis šimtus vienetų įsigijau iš vieno vilniečio, kurio tėvas labai svajojo išvažiuoti iš Sovietų Sąjungos. O kadangi negalėjo, tai stengėsi gauti bent po degtukų dėžutę iš skirtingų šalių. Po to pradėjo kolekcionuoti ir lietuviškas dėžutes.

Nemažai jų yra jau iš atgimimo ir pirmųjų nepriklausomybės metų laikų. Smagu prisiminti anuos laikus apžiūrinėjant tas dėžutes, nes juk tada degtukus naudodavom kur kas dažniau nei dabar ir tą jų dizainą daugelis yra taip įsiminę, kad prisimena iki šiol“, – pasakojo senturgyje prekiaujantis Anatolijus.

Skutimosi rinkinys – su liūdna istorija

Dar vienas savo istoriją turintis daiktas – maždaug 40 metų senumo skutimosi rinkinys. Istorija nėra išskirtinė, bet būtent dėl to daugelis, prisimenantis anuos laikus, joje gali atpažinti save ar savo artimuosius.

„Šitą rinkinį man atnešė viena pažįstamo pažįstama išgirdusi, kad užsiimu sendaikčiais. Anuomet tai buvo labai retas ir brangus dalykas, nes atvežtas dovanų iš užsienio jos tėvui. Tėvas buvo labai pedantiškas ir taupus, labai saugojo tokią visomis prasmėmis brangią dovaną. Ir vis atidėliojo, kokia čia svarbia proga jį panaudoti.

Galų gale dovana užsimiršo, užsimetė kažkur lentynose, tėvas numirė. Ir tik dabar, betvarkant butą dukra rado tą taip saugotą, bet užmirštą legendinį skutimosi rinkinį odiniame dėkle. Net tų laikų užsieninio muilo gabalėlis neišpakuotas tvarkingai guli įdėtas čia“, – atkreipė dėmesį rinkinį parduodantis Žydrūnas.

Senturgis „Laiko ratu“ vyks visą savaitgalį rugsėjo 18–20 dienomis nuo ankstaus ryto iki vėlyvos popietės. Senturgio vieta – prekybos miestelis „Urmas“ Kaune, aikštelėje, esančioje Elektrėnų g. 1F.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA