Grybavimo čempionas sukūrė grybų žemėlapį: apsilankę šiuose miškuose grįšite pilnomis pintinėmis | Kas vyksta Kaune

Grybavimo čempionas sukūrė grybų žemėlapį: apsilankę šiuose miškuose grįšite pilnomis pintinėmis

delfi.lt / Brigita Ragickaitė 2020/09/17 16:06
„Facebook“ grybautojų grupės nuotr.

Grybautojų socialinio tinklo „Facebook“ grupėje akys raibsta nuo grybų gausybės. Drėgni šių dienų orai dosniai apdovanojo mėgstančius grybauti. Tačiau ne visos vietos yra tiek pat dosnios: šiomis dienomis skirtingų Lietuvos regionų miškus naršantis grybavimo čempionas Vytenis Daugudis teigia, kad dosniausi šiemet yra Aukštaitijos ir Dzūkijos miškai, o Žemaitijoje grybautojams geriau nesirodyti, jei nenori nusivilti.

[galerija kiek=”8″]

Daugkartinis grybavimo čempionas V. Daugudis vasaros pabaigoje nusprendė leistis į kelionę po Lietuvą tikrindamas, kuriuose regionuose grybų auga daugiausia. Iš Paluknio kilęs grybautojas vasaros pabaigoje teigė, kad Dzūkija jau seniai nebėra grybų sostinė, mat grybai kraustosi link pajūrio. Šiomis dienomis tyrinėjęs Aukštaitiją, jis įsitikino, kad joje grybai išties dygsta gausiausiai.

Savo kelionę V. Daugudis su draugais pradėjo Suvalkijoje, kurioje dar liepos mėnesį pradėjo dygti pirmieji baravykai.

„Suvalkija buvo įspūdinga – grybus vežėme tiesiog bagažinėmis, tačiau jie buvo baisiai sukirmiję. Tai nebuvo problema, nes vis tiek radome, kas juos ima – nuvažiuodavom, iškratydavom bagažinę, ir toliau važiuodavom grybauti. Kitas žygis buvo per Aukštaitiją – lankėmės Panevėžyje, Ukmergėje, Anykščiuose, Kupiškyje, liepos mėnesį čia vyravo raudonikiai. Grybauti čia buvo smagu, todėl sugrįžome dar ne kartą“, – įspūdžiais dalijasi jis.

Grybų žemėlapis / DELFI nuotr.

Pasibaigus vasarinių grybų dygimui, paskutinėmis rugpjūčio dienomis V. Daugudis vyko į Skuodo rajone vykusią grybų šventę. Pakeliui su komanda grybautojas išnaršė Kretingos ir Skuodo rajonų miškus.

„Rugpjūčio pabaiga buvo negrybingas metas, tačiau vis tiek radome nemažai voveraičių. O paskutinį savaitgalį vykome į Aukštaitiją, kai buvo pats grybų dygimo metas – fantastika, jų daugybė, visi tokie apvalučiai. Dabar kaip tik prasidėjusi masinė psichozė dėl grybų, jų pilna. Nors vasara lyg ir buvo bloga, visi buvo nusiminę, kad nieko nebus, bet baravykui neįsakysi: kai jis nori dygti, tai ir dygsta, svarbiausia, kad būtų vandens“, – sako V. Daugudis.

Lygindamas grybavimo patirtis skirtinguose Lietuvos regionuose, grybautojas pastebi, kad šiuo metu prasčiausia situacija yra Žemaitijoje.

„Iš grybautojų girdime, kad labiausiai nesiseka grybauti Žemaitijoje, Panevėžys irgi nelabai didžiuojasi savo grybais šiemet. O daugiausia grybų randama apie Alytų, Ukmergę, Anykščius, Zarasus. Buvome praėjusį savaitgalį Anykščiuose ir Ukmergėje – ten tikrai buvo smagu grybauti, grybų netrūksta“, – teigia grybavimo čempionas.

Grybautojų socialinio tinklo „Facebook“ grupėje taip pat galima pastebėti, kad šių rajonų miškai išties dosnūs grybais – pastarosiomis dienomis grupė tiesiog sprogsta nuo nuotraukų, kuriose matyti šimtai grybų. Dažniausiai prie įspūdingų laimikių nuotraukų minimi Anykščių, Prienų, Kaišiadorių, Ukmergės, Alytaus, Zarasų, Raseinių, Skuodo rajonai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA