Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia aukštaitišką eurą | Kas vyksta Kaune

Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia aukštaitišką eurą

R. Tenio ir Lietuvos banko nuotr.

Šiandien, rugsėjo 16 d., Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia proginę 2 eurų monetą, skirtą Aukštaitijai. Moneta išleidžiama pusės milijono vienetų tiražu – ja bus galima atsiskaityti visose euro zonos šalyse.

Tai antroji proginių monetų serijos, skirtos Lietuvos etnografiniams regionams, moneta. Pirmoji – Žemaitijai skirta moneta – buvo išleista pernai, rašoma Lietuvos banko pranešime žiniasklaidai.

„Nuo šiol ne tik žemaičiai, bet ir aukštaičiai galės džiaugtis 2 eurų progine moneta. Aukštaitija – didžiausias Lietuvos etnografinis regionas, mūsų valstybingumo lopšys, garsus savo tarmių, papročių, kulinarinio paveldo įvairove, gamtos grožiu. Beje, tai ne pirmasis su Aukštaitija susijęs euras – esame išleidę 2 eurų proginę monetą, skirtą įamžinti sutartinėms, kurios kildinamos būtent iš šio regiono“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi.

Humanitarinių mokslų daktaras Žilvytis Šaknys primena, kad Aukštaitija garsi ne tik sutartinėmis. Į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą yra įtrauktas Jūžintų krašto keptinis alus, senovinis stintelių ir seliavų gaudymas žiemą ant Baltųjų Lakajų ežero.

Aukštaitiją garsina ir nuo 1905 m. vykstančios Sartų lenktynės. Toli už Lietuvos ribų buvo žinomi Rokiškio linai. Daugelyje etnografinių šaltinių paliudytas ir aukštaičių vaišingumas. Aukštaitiško euro išleidimo proga Lietuvos bankas kartu su Aukštaitijos nacionaliniu parku gyventojams rengia konkursą – lobių paiešką „Pažink Aukštaitiją ir laimėk proginę monetą!“. Kvietimas dalyvauti konkurse ir jo sąlygos netrukus bus paskelbtos Lietuvos banko interneto svetainėje.

Nacionalinėje Aukštaitijai skirtos monetos pusėje skyde pavaizduotas šarvuotas raitelis, dešinėje rankoje laikantis iškeltą kalaviją. Herbo skydą laiko du angelai, simboliškai išaukštinantys ir saugantys šį svarbų Lietuvos regioną.

Apačioje – lotyniškas užrašas: PATRIAM TUAM MUNDUM EXISTIMA (Savo Tėvynę laikyk visu pasauliu). Monetos nacionalinės pusės autorius – dailininkas Rolandas Rimkūnas. Monetos bendroji pusė tokia pati, kaip apyvartinių 2 eurų monetų. Moneta Aukštaitijai išleidžiama pusės milijono vienetų tiražu, iš jų 5 000 vnt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA