Kaunas sumažino mokestinę naštą viešbučiams (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kaunas sumažino mokestinę naštą viešbučiams (papildyta)

BNS 2020/09/15 08:41
Asociatyvi / „Moxy“ nuotr.

Kauno miesto savivaldybė antradienį perpus sumažino nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokesčius viešbučiams. Opozicinių konservatorių atstovai ragino savivaldybę peržiūrėti ir kitas sritis bei įvertinti, ar ir jiems nereikėtų skirti lengvatų.

„Norėtųsi, kad būtų dar kartą peržiūrima, kokiems sektoriams taip pat galėtumėme suteikti lengvatas, kadangi matome, kad krizė dar nesibaigė“, – sakė konservatorius tarybos narys Paulius Lukševičius.

Savivaldybės Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus laikinoji vedėja Sonata Šėlienė pabrėžė, kad savivaldybė nėra gavusi daugiau motyvuotų prašymų, o juos gavus, šie būtų svarstomi.

Tuo tarpu „Vieningo Kauno“ vicemeras Andrius Palionis ragino „neišradinėti dviračio“, nes sąrašą verslo, nukentėjusio nuo koronaviruso pandemijos, sritimis, jau yra patvirtinusi savivaldybė. Jis taip pat priminė, kad gegužę taryba patvirtino joms mokestines lengvatas.

„Šiandien dienai mes šnekame apie tai, ką mes šnekėjome ir anksčiau, kad yra sričių, kurios nukentėjo ne tik tuo laikotarpiu, bet ir yra liekamieji reiškiniai“, – pridūrė vicemeras.

Priimtu tarybos sprendimu 50 procentų mažėja 2020 metų nekilnojamojo turto ir žemės mokesčiai už Kauno mieste esantį privačios nuosavybės teise valdomą nekilnojamąjį turtą ir žemės sklypus, kuriuose yra vykdoma viešbučių ir apgyvendinimo paslaugų veikla.

Tiek pat šiems metams mažinamas valstybinės žemės nuomos mokestis nuomininkams už valstybinės žemės, kurioje yra vykdoma viešbučių ir apgyvendinimo paslaugų veikla, nuomą.

Pasak savivaldybės, taip siekiama sumažinti mokestinę naštą COVID-19 pasekmes pajutusiam verslui.

Kaip pranešė savivaldybė,viešbučiams jokių papildomų paraiškų teikti nereikės – iki vasario 1 dienos deklaravus pajamas VMI, finansinė našta bus automatiškai sumažinta visiems, kurie atitiks mokestinei lengvatai keliamus reikalavimus.

Savivaldybės duomenimis, vadinamojo „pagalvės“ mokesčio surinkimas šiemet, lyginant su pernai ir užpernai, sumažėjo 80-98 procentais.

Savivaldybė skaičiuoja, kad dėl pritaikytos mokesčių lengvatos miesto biudžetas neteks 70 tūkst. eurų.

Pasak savivaldybės, ankstesniais sprendimais įmonių, kurioms vietinė rinkliava už nekilnojamąjį turtą, žemę ar valstybinės žemės nuomą sumažinta 25 proc. mieste yra daugiau kaip 3 tūkst.

Mokestinė lengvata taip pat suteikta kultūros įstaigoms, laisvalaikio, pramogų ir kitoms pasilinksminimo vietoms, sporto klubams, sveikatinimo paslaugų centrams ir sanatorijoms bei kitoms poilsio erdvėms. Taip pat viešojo maitinimo įstaigoms, restoranams ir barams, parduotuvėms bei prekybos centrams, kurie karantino metu buvo sustabdę prekybą.

Kauno savivaldybės valdomose patalpose įsikūrę sporto klubai, poliklinikose veikiančios vaistinės, mokyklų valgyklos ir daugybė kitų verslo subjektų tai pat jau anksčiau atleisti nuo nuomos mokesčio. Dėl karantino veiklą sustabdžiusiems ar smarkiai apribojusiems nuomininkams taikoma nuomos mokesčio lengvata svyruoja nuo 70 iki 100 procentų.

Atskiru sprendimu visoms Kauno kavinėms, restoranams ir kitoms maitinimo įstaigoms panaikintos rinkliavos už leidimus prekiauti viešose vietose bei sudarytos sąlygos maksimaliai išplėsti lauko terasas, jeigu tai netrukdo pėstiesiems ir užtikrinamas aplinkinių saugumas.

Savivaldybė skaičiuoja, kad miesto parama nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui jau perkopė 1 mln. eurų.

Kaip jau rašyta, Kauno viešbučiai optimizmu netrykšta. Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kaune veikiančių viešbučių vadovai, išgyventi iki kito sezono be Vyriausybės pagalbos – sudėtinga misija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA