Baltijos šalys, Lenkija ir JAV bendradarbiaus 5G ryšio plėtros projektuose | Kas vyksta Kaune

Baltijos šalys, Lenkija ir JAV bendradarbiaus 5G ryšio plėtros projektuose

Kas vyksta Kaune, BNS, 2020/09/15 14:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Lietuvos susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič, Latvijos susisiekimo ministras Talis Linkaitis, Estijos Ekonomikos ir susisiekimo ministras Taavi Aas ir Lenkijos skaitmeninių reikalų ministras Marek Zagorski elektroniniu būdu pasirašė ketinimų memorandumą dėl bendradarbiavimo plėtojant penktos kartos judriojo ryšio (5G) plėtrą ir judumą Šiaurės jūros – Baltijos koridoriuje, pranešė Susisiekimo ministerija.

„Baltijos šalis ir Lenkiją sieja ne tik bendra transporto infrastruktūra, bet ir suvokimas, kad 5G technologijos ateinantį dešimtmetį bus vienas svarbiausių skaitmeninės visuomenės ir ekonomikos elementų. Pasirašydami šį memorandumą, siekiame bendromis pastangomis paremti tvaraus judumo ambicijas, pagerinti eismo saugumą bei paskatinti inovacijas Baltijos regione“, – sakė J. Narkevič.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia susisiekimo ministras, atsižvelgiant į visas Baltijos šalis ir Lenkiją apimančio „Via Baltica“ projekto svarbą ir kompleksiškumą, 5G technologijų pritaikymas Lietuvos teritorijoje bus prižiūrimas aukščiausiu – Vyriausybės – lygiu.

Memorandume išreikštas Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos įsipareigojimas palaikyti dialogą dėl 5G technologijų panaudojimo vystant „Via Baltica“ projektą Šiaurės jūros – Baltijos koridoriuje. Šalys taip pat sutarė paremti tarpvyriausybinės darbo grupės, vienijančios Baltijos šalis ir Lenkiją, veiklos tęstinumą bei tolesnius planus dėl 5G plėtros.

Susitarimą dėl 5G pasirašys ir Lietuvos bei JAV vyriausybės

Lietuvos ir JAV vyriausybės trečiadienį pasirašys susitarimą dėl bendradarbiavimo plėtojant penktosios kartos (5G) telekomunikacijų infrastruktūrą, pranešė diplomatai.

Supratimo memorandumą trečiadienį Vašingtone pasirašys Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo (Maikas Pompėjus), BNS sakė L. Linkevičiaus atstovė žiniasklaidai Rasa Jakilaitienė.

JAV administracija pastaraisiais metais spaudžia sąjungininkes neleisti Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ dalyvauti kuriant 5G tinklus.

R. Jakilaitienė BNS sakė, kad susitarime nebus minimos konkrečios valstybės ar įmonės.

Panašias deklaracijas JAV anksčiau pasirašė su kitomis Baltijos šalimis ir Lenkija. Jose buvo sutarta įvertinti, ar technologijų tiekėjai nėra kontroliuojami užsienio vyriausybių, kur nėra nepriklausomos teisminės priežiūros.

JAV ambasadorius Robertas Gilchristas (Robertas Gilkristas) šių metų vasarį interviu BNS sakė, kad Jungtinės Valstijos tikisi, jog Lietuva deramai rūpinsis 5G saugumu ir diegdama technologiją įvertins Kinijos keliamas grėsmes.

Lietuvos karinė žvalgyba „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

„Huawei“ savo ruožtu teigia, kad rūpinasi kibernetiniu saugumu bei laikosi tarptautinio šios srities reguliavimo, o jokios vyriausybės įstaigos ar išorinės organizacijos neturi „Huawei“ akcijų ir niekaip bendrovės nekontroliuoja.

Įrangos gamintojų patikimumas šiuo metu nėra vienintelis iššūkis Lietuvoje siekiant diegti 5G technologiją – dabar vyksta sunkios derybos su Rusija dėl radijo dažnių naudojimo sąlygų pasienyje.

L. Linkevičius per susitikimą su M. Pompeo taip pat aptars dvišalius santykius ir situaciją Baltarusijoje, BNS sakė R. Jakilaitienė.

Planuojama, kad 5G ryšio plėtra Lietuvoje vyks keturiais etapais:

2021 m. – 5G ryšio diegimo pradžia ir plėtojimas valstybės teritorijoje;

iki 2022 m. – 5G ryšys bent viename iš didžiausių Lietuvos miestų;

iki 2023 m. – nepertraukiamas 5G ryšio veikimas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje;

iki 2025 m. – 5G ryšys miestų ir miestelių teritorijose, tarptautiniuose transporto koridoriuose („Via Baltica“, „Rail Baltica“), valstybinės reikšmės keliuose, geležinkeliuose ir uostuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA