Epidemiologė: koronaviruso atvejai fiksuoti 30-tyje ugdymo įstaigų | Kas vyksta Kaune

Epidemiologė: koronaviruso atvejai fiksuoti 30-tyje ugdymo įstaigų

BNS 2020/09/14 14:40
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Koronaviruso atvejai yra fiksuoti 30-tyje šalies ugdymo įstaigų, iš viso infekcija nustatyta 43 asmenims, izoliuoti – 561, pirmadienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Pasak NVSC atstovės, iš sergančiųjų COVID-19 ugdymo įstaigose 34 yra vaikai, iš jų du ikimokyklinio amžiaus, šeši pedagogai ir trys darbuotojai, kurie tiesioginio kontakto su vaikų ugdymo procesu neturi.

„Su įvykusiais susirgimais 30–tyje ugdymo įstaigų (kontaktą turėjo) 561 asmuo, jie yra izoliuoti“, – per spaudos konferenciją pranešė D. Razmuvienė.

Ji pažymėjo, kad vienintelėje iš ugdymo įstaigų, Vilniaus Gabijos progimnazijoje, viruso plitimas fiksuotas viduje. Kitose nustatyti įneštiniai atvejai, kai vaikai ar mokytojai užsikrėtė šeimose, kitose vietose.

„Vienoje Vilniaus Gabijos progimnazijos klasėje fiksuotas plitimas, iki šios dienos plitimo pačioje ugdymo įstaigoje nebuvo, visi atvejai buvo užsikrėtę šeimose ar kitose organizacijose, tai pirma ugdymo įstaiga, kurioje vyksta plitimas viduje ir serga, užsikrėtę aštuoni asmenys, čia izoliuota 100 mokinių ir apie 20 mokytojų“, – sakė D. Razmuvienė.

Dėl koronaviruso protrūkio Vilniaus Gabijos progimnazijoje penktokai–aštuntokai bus ugdomi nuotoliniu būdu.

Pirmasis koronaviruso atvejis Gabijos progimnazijoje nustatytas praėjusią savaitę.

Kaip sekmadienį pranešė NVSC, mokykloje užsienio kalbos užsiėmimai vaikams vyko sujungus kelias klases, o persirengimas prieš ir po kūno kultūros pamokų vyko bendrai su kitų klasių vaikais – nebuvo atskirti mokinių srautai.

Mokyklos laikinasis direktorius Andrius Kniška BNS teigė, kad mokyti užsienio kalbos kitokiu būdu tiesiog nebuvo galimybių, nes dėl nedidelio antrąją užsienio kalbą pasirinkusių mokinių skaičiaus nesusidarytų grupės.

Sutikimo dėl saviizoliacijos nebereikės

Gyventojų, kontaktavusių su sergančiaisiais koronavirusu, sutikimo dėl saviizoliacijos nuo šiol nebereikės, specialistai apie privalomas priemones informuos telefonu, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Nuo šiol, jei žmogus turėjo sąlytį su sergančiuoju šia infekcija, apie tai, kad jam taikoma privaloma izoliacija, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai žmogų galės informuoti ir telefonu, tai reiškia, kad nebus privaloma žmogui pasirašyti sutikimo dėl izoliacijos“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Vilniuje pranešė ministras.

Anot jo, keliama viena sąlyga – kad specialistams apie privalomą izoliaciją informuojant gyventojus, telefoninis pokalbis būtų įrašomas.

Nuo pirmadienio, anot A. Verygos, taip pat leista privalomai izoliuotiems asmenims be atskiro Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimo vykti į mobiliuosius koronaviruso patikros punktus, jei jie yra iš anksto užsiregistravę.

Jis taip pat informavo, kad 13 savivaldybių yra peržengusios aukštos rizikos rodiklį, nors jis ir padidintas nuo 16 iki 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Jose bus vykdomi intensyvesni koronaviruso tyrimai.

Penki žmonės reanimacijoje

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 37 žmonės, penki iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose, pranešė D. Razmuvienė.

Jos teigimu, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma vienam žmogui.

Bendras susirgimų skaičius Lietuvoje siekia 3386, tebeserga 1215 asmenų, 2071 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 87 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA