Pakeitus taisykles, atšaukiama izoliacija atvykus iš dar 9 šalių | Kas vyksta Kaune

Pakeitus taisykles, atšaukiama izoliacija atvykus iš dar 9 šalių

BNS 2020/09/14 08:09
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Pakeitus skaičiavimo metodiką, nuo pirmadienio atšaukiama privaloma izoliacija atvykus iš Vokietijos, Švedijos, Lenkijos ir Bulgarijos, taip pat iš Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino, Serbijos bei Kanados.

Kaip ir anksčiau, izoliacijos nereikės atvykstant iš Suomijos, Kipro, Estijos ir Latvijos.

Iš viso į Lietuvą nuo pirmadienio be izoliacijos bus galima atvykti iš aštuonių Europos Sąjungos šalių, jose sergamumo koronavirusu rodiklis per pastarąsias 14 dienų neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Izoliacija ir testas dėl koronaviruso bus taikomas atvykusiems iš 18 ES valstybių bei keturių Bendrijai nepriklausančių Europos šalių.

Tai: Airija, Austrija, Belgija, Čekija, Danija, Graikija, Ispanija, Italija, Kroatija, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Slovėnija, Slovakija, Vengrija, Rumunija, taip pat San Marinas, Monakas, Andora, Jungtinė Karalystė ir Šveicarija.

Lietuvos piliečiams grįžtant iš šių šalių toks tyrimas nėra privalomas, tačiau išlieka privaloma 14 dienų izoliacija.

Užsieniečiams iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykti draudžiama, išskyrus Vyriausybės numatytas išimtis. Lietuvos piliečiams atvykus iš trečiųjų šalių būtina saviizoliacija, jei šalis įtraukta į paveiktų šalių sąrašą.

Nuo pirmadienio paveiktomis koronaviruso šalimis bus laikomos tos, kur sergamumas per dvi savaites viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, o ne 16 atvejų kaip iki šiol.

Be to, kiekvienas oro, jūrų ar sausumos transportu reguliariais, specialiais ar užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas nuo antradienio savo asmens duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams turės pateikti elektroniniu būdu.

Tai reiškia, kad dar prieš įlipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą ar traukinį žmogus turės užpildyti anketą NVSC interneto svetainėje ir gautą patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – pateikti įlaipinimo į transporto priemonę metu.

Tais atvejais, kai žmogus savarankiškai keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento elektroniniu būdu užsiregistruoti NVSC.

Lietuvos sergamumo rodiklis šiuo metu siekia 15,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA