Socialiniai tinklai krebžda nuo netikrų naujienų apie koronaviruso vakciną: tai genocidas | Kas vyksta Kaune

Socialiniai tinklai krebžda nuo netikrų naujienų apie koronaviruso vakciną: tai genocidas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nepaisant pastangų, socialiniuose tinkluose toliau plinta įrašai, skelbiantys, kad kuriama koronaviruso vakcina yra pavojinga. Ekspertai mano, kad toks informacijos plitimas yra pavojingas ir pasekmės gali būti liūdnos.

Virš 900 pavyzdžių, kuriuose nepagrįstai argumentuojama prieš vakciną, buvo aptikti visuose didžiuosiuose socialiniuose tinkluose: „Facebook“, „Twitter“, „Instagram“ ir „YouTube“.

Kaip rašo BBC, tyrimą atlikę savanoriai iš nepelno siekiančios organizacijos „Skaitmeninės neapykantos kovos centro“ (angl. „Center for Countering Digital Hate“ arba „CCDH“) taip pat pastebėjo, kad nors apie šias pavojingas žinutes buvo pranešta, 95 procentai šių įrašų vis dar pasiekiami internautams.

Sąmokslininkų vaizduotei nėra ribų

Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad melagingų naujienų turinys yra įvairus:

„Instagram“ buvo pasidalinta įrašu spekuliuojančiu, kad naujai kuriama koronaviruso vakcina yra žudikė, kadangi ji stipriai pažeidžia žmogaus DNR.

Kita suklastota naujiena, šį kartą „Facebook“ svetainėje, teigė, kad vakcina apskritai yra išgalvota. Teorijoje taip pat daroma prielaida, kad vienintelis būdas apsikrėsti koronavirusu yra būtent per skiepus nuo šios infekcijos.

Socialiniame tinkle „Twitter“ pasklido žinia, kad vakcina genetiškai modifikuoja žmogaus kūną. Dėl to, pasak teorijos, šis atitolsta nuo Dievo, esą žmogus praranda panašumą su savo kūrėju.

Vaizdo įrašų platformoje „YouTube“ buvo įkeltas interviu, kuriame bandoma įtikinti, kad vakcina yra dalis plano drąstiškai sumažinti planetos gyventojų skaičių. Vaizdo įraše taip pat aiškinama, kad vakcina sukels vėžį.

Ekspertai iš Skaitmeninės neapykantos kovos centro pastebėjo, kad maždaug 10 procentų visų teorijų apie COVID-19 vakciną sukasi aplink „Microsoft“ įkūrėją Bilą Geitsą. „Teoretikai“ aiškina, kad milijardierius turi slaptą planą: jis siekia, kad į žmogų būtų įdėta speciali mikroschema, kuri verstų auką badauti, jeigu būtų atsisakoma skiepytis nuo viruso.

Mato liūdną scenarijų

Nors socialiniai tinklai ėmėsi valyti savo platformas nuo tokių absurdiškų įrašų, pasak CCDH vadovo Imran Ahmed, dabartinis atsakas yra per silpnas, todėl yra reikalingas spaudimas iš valdžios institucijų. Jis pridėjo, kad dabartinė netikros informacijos krizė yra „tiksinti bomba“.

Visuomenės sveikatos ekspertai tikina, kad tokios sąmokslo teorijos, kaip vakcinos naudojimas genocidui ar masiniam stebėjimui, skleidžiamos pseudomokslininkų plinta greitai ir yra pavojingos.

Jeigu taip vyks toliau ir vis daugiau žmonių atsisakys vakcinos, pažaboti virusą bus sunkiau, prie niūrios išvados priėjo jie.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA