Kaune dirbantys apželdintojai lauko aplinką kuria lyg gyvąjį paveikslą | Kas vyksta Kaune

Kaune dirbantys apželdintojai lauko aplinką kuria lyg gyvąjį paveikslą

E. Adomavičiaus nuotr.

Naujausios gyvenamojo būsto tendencijos rodo, kad žmonės linkę rinktis būstą, kuris turi nors nedidelį žemės lopinėlį, erdvią terasą ar bent balkoną, kuriame galima būtų šiltuoju metu susikurti jaukią poilsio zoną. Kaune įsikūrusios įmonės „Želda“ specialistai atkreipia dėmesį – profesionalūs apželdintojų patarimai net mažiausioje erdvėje gali pasiūlyti netikėtų sprendimų.

Gyvenimas keliasi į kiemą

Pasak įmonės „Želda“ vadovo Marijaus Šablausko, sulaukę užsakovo užklausos, jie niekuomet nesiima vertinti didelis tai ar mažas užsakymas, o pirmiausia stengiasi išsiaiškinti apie į juos besikreipiančių žmonių poreikius. Tad pažinties pradžioje jie pirmiausia paprašo žmonių atsakyti į klausimyną, kuris svarbus ne tik specialistams, bet ir patiems klientams, nes jiems tampa aiškiau, ko jie tikisi iš būsimos aplinkos.

[galerija kiek=”8″]

„Ne vienas klientas yra sakęs, kad po to, kai sutvarkėme jų aplinką, savo kieme ar terasoje jie pradėjo praleisti žymiai daugiau laiko. Manau, tai tikrai geras įvertinimas ir patvirtinimas, kad profesionalus dėmesys lauko eksterjerui yra būtinas“, – sako M. Šablauskas.

Pasak vadovo, sutarimas imtis darbų nepriklauso nuo to, kokio dydžio teritorija ar darbo sudėtingumas, o nuo to, kiek klientas tiki jų idėjomis. „Gali būti labai mažas plotelis, bet jei žmonės mumis pasitiki, tai nesvarbu, kad gal reikės tik dviejų augalų, kurie duos aplinkai reikalingą efektą. Mums svarbiausia darbe – kaifuoti ir jaustis, kad padarėme maksimaliai gerai“, – sako Marijus.

Apželdinimo įmonės „Želda“ vadovas M. Šablauskas / E. Adomavičiaus nuotr.

Šeimos verslą tęsia vaikai

Kraštovaizdžio architektūrą studijavęs M. Šablauskas sako, kad pasirinkimą kurti verslą apželdinimo srityje nulėmė vaikystės patirtis, mat jo tėvai turėjo nuosavą medelyną, kuriame dirbo ir abu sūnūs. Jaunystės patirtį su augalus preciziškai prižiūrėti ir formuoti gebančiu broliu Tautvydu dabar tęsia kartu dirbdami prie „Želdos“ projektų. Į veiklą įsitraukusi ir Marijaus žmona Miglė, kuri taip pat mielai prisijungia prie pokalbio.

Marijus ir Miglė prisipažįsta, kad būna atvejų, kuomet jų ir klientų požiūriai į aplinką nesutampa, galbūt išsiskiria skonis, stilistika. Sutuoktiniai sutinka, kad per ne vienerius darbo metus yra įgiję savitą braižą, kuris vieniems žmonėms labai patinka, tačiau kitiems gali būti ir nepriimtinas.

„Mėgstame, kad ne tik namie, bet ir lauke būtų tvarka. Dabar populiaru maišyti tarpusavyje augalus – mes to vengiame. Manome, kad kaip kiekvienas žmogus mėgsta aplink save turėti erdvę, taip ir augalui svarbu turėti vietos, kurioje galėtų bujoti ir atsiskleisti visu grožiu“, – sako ponia Miglė.

Sprendimus diktuoja aplinka

Pasak M. Šablausko, esminiai reikalavimai, kuriuos jie kelia sau rengdami projektus – tai eksterjero derėjimas prie gyvenamąją vietą supančio landšafto ir daug pastangų nereikalaujanti priežiūra.

„Ypatingą dėmesį skiriame atribojimams tarp vejos ir augalų zonos“, – sako Marijus. Tad „Želdos“ projektuose visuomet rasime granito ar skalūno akmenų mozaikas, kurios skirs dekoratyvinių augalų augimo vietą nuo vejos, taip pat išraiškingai įrėmins apželdintą plotą lyg gyvąjį paveikslą.

Marijus pabrėžia, kad bendrųjų taisyklių prisilaikymas nereiškia, kad projektai yra vienas į kitą panašūs, atvirkščiai – ne tipinė gamtos apsuptis diktuos ir individualius projekto sprendimus.

„Tikrai miško apsuptyje esančiame sklype nekursime moderno stiliaus eksterjero, siūlysime augalus, kurie taps miško tąsa, tik tvarkingesne jūsų kieme“, – sako vadovas. Pasak jo, parengti išieškotą projektą dažnai užtrunka laiko, nes reikia apgalvoti viską iki mažiausių smulkmenų, kartais prie vieno ar kito objekto tenka pasėdėti mėnesį ir ilgiau.

Apželdinimo įmonė „Želda“ / E. Adomavičiaus nuotr.

Pasak Marijaus, labai svarbu, kad parengus projektą žmonės matytų jį ne tik kompiuterio ekrane, bet ir įsivaizduotų gyvai.

„Kai kurie klientai net neįsivaizduoja, kokį efektą gali duoti tinkamai parinktas augalas. Todėl visiems klientams rekomenduojame, prieš pradedant apželdinti jų sklypą, tiesiog nuvažiuoti į medelyną, pasivaikščioti jame ir pajausti, ko norisi, kas patinka“, – vyrui pritaria ponia Miglė.

Marijus pastebi, kad eksterjero kūrimui svarbu ne tik namo architektūra, vietos, kurioje yra objektas, ypatumai, bet ir žmogaus gyvenimo būdas, įpročiai, net hobiai.

Augalai atkeliauja iš Vokietijos

Sukūrę kiemo aplinką, „Želdos“ darbuotojai toliau konsultuoja klientus dėl augalų priežiūros – laistymo, tręšimo, taip pat imasi gydyti ligas, jei tokios užklumpa. Vejos priežiūros paslaugų įmonė neteikia, tačiau savo projektus kuria taip, kad žolę galėtų pjauti robotinės vejapjovės. Augalams ir vejai laistyti diegiamos automatinės laistymo sistemos.

Dauguma įmonės siūlomų augalų atkeliauja iš Vokietijos. „Vokiečiai turi labai gilias augalų veisimo, auginimo tradicijas, jų augalai yra išskirtinai tvarkinga, išpuoselėti savo forma, ko tikrai nepasakyčiau apie Lenkijos medelynus“, – sako aplinkos architektas.

M. Šablauskas prisimena ir vienus sudėtingiausių įgyvendintų projektų, kuomet viename sklype Kleboniškyje teko sodinti milžiniškus medžius, kadangi šalimais miško apsigyvenę žmonės norėjo savo namų kieme regėti jau suaugusių medžių parko tęsinį.

Tąkart „Želda“ projektui akcentu išrinko 6 metrų aukščio klevą, tačiau ne jo dydis darė didžiausią įspūdį, o šaknyno plotis ir svoris. Medį, kurio šaknyno skersmuo siekė daugiau, nei 2 metrus, o bendras svoris – net 7 tonas, teko sodinti pasitelkus specialią techniką. Netoli Neries privačiame sklype pasodintas augalas puikiai prigijo ir jau ne vinerius metus džiugina namo gyventojų akis su metų laikais besikeičiančia savo drabužiu.

Projektų išbaigtumas – apšvietimas

Dar vienas išskirtinumas, kuris „Želdos“ projektams suteikia papildomo efekto – tai prie augalų ir mažosios architektūros detalių priderinti individualūs apšvietimo sprendiniai.

„Lauko apšvietimui skiriame labai didelį dėmesį. Skirtinai nei kiti projektuotojai, mes ne tik nubraižome vietas, kur turės būti įrengti vienokie ar kitokie šviesos elementai, bet ir projekto metu, jau pasodinę augalus, individualizuotai reguliuojame, kur ir kaip geriausia būtų sudėlioti šviesos akcentus“, – sako Marijus.

Apželdinimo įmonė „Želda“ / E. Adomavičiaus nuotr.

Vyras pats važiuoja naktį, žiūri, reguliuoja šviesas, žaidžia su augalų šešėliais, jei yra vandens telkinių – su augalų atspindžiais jų paviršiuje.

M. Šablauskas prisipažįsta, kad apšvietimas yra svarbus jo pomėgis, padedantis kartais uždėti tą „geidžiamą vyšnaitę ant torto“ ir suteikti projektui išskirtinumo.

„Kiekviename žingsnyje norime išsiskirti ir jei nerandame kažko, kas bus projekto kulminacija – ypatingas augalas, akmuo, netikėtai apšviestas medis – tol nesame iki galo patenkinti“, – sako jis.

Gamtos apsuptyje

Kartu su Marijumi keliaujame į svečius pas keletą klientų, kuriems čia netoli savo biuro Vytėnuose „Želda“ kūrė kiemo eksterjerus.

Jaukiame kiemelyje prie dviaukščio kotedžo padvelkia ramybe, tvarka ir drauge itališko gyvenimo būdo atmosfera. Čia tujų formomis atsikartojamos itališkųjų kiparisų dėlionės, romantišką stilių kuria mažoji architektūra, o tarp tujų bokštų susodinti žoliniai augalai – lendrūnai – dienos metu suteikia lengvumo jausmą, o panirus sodeliui į nakties šviesas – paslaptingai žaidžia ažūro šešėliais.

Stabtelime prie modernaus stiliaus namo, kurio nedideliame kieme gali pasijusti lyg patekęs į Viduržemio jūros kurorto oazę. Įžengus į privačią teritoriją pirmiausia akį patraukia originalus, išskirtinio kamieno ir gracingai susipynusių šakų vainiku teritorijoje dominuojantis egzotiškas buko medis. Grakščios tujų žvakės stebina netikėtai preciziška forma, tarp jų ir mažosios architektūros elementas – girdykla paukšteliams.

Keliaujant iš vieno namo kiemo į kitą, darosi smalsu, koks akcentas taps kito eksterjero firminiu parašu. Dar vieno modernaus namo kieme akcentuojamas vienas masyvus augalas – juodoji pušis, kuri savo grožiu ir išskirtinumu geba atstoti visą augalų grupę ir suteikia sklypui užpildymo pojūtį.

Po pušimi padėtas tarsi čia buvęs akmuo, kviečia ant jo atsisėsti ir pailsėti po dienos darbų. Namo priekyje, atsikartojimui, taip pat panaudotas akmuo, kurio forma yra kur kas aštresnė, o šalia susodintos ovalios formos pušelės, primena „gyvuosius akmenis“ bei suteikia modernumo ir išskirtinumo minimalistiniam gyvenamajam namui. Vakaro apšvietime akmuo primena židinio ugnies liepsną, kuri pasitinka į jaukius namus sugrįžtančius šeimos narius.

Daugiau informacijos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA