Kauno tarpukario architektūra sulaukė pagyrų iš užsienio kelionių milžino | Kas vyksta Kaune

Kauno tarpukario architektūra sulaukė pagyrų iš užsienio kelionių milžino

R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Viena iš didžiausių kelionių gidų leidyklų „Lonely Planet“ norėdama nostalgiškai prisiminti „riaumojančius 20-uosius“, sudarė sąrašą miestų, kur galima aptikti įspūdingiausių Art Deco architektūros pavyzdžių. Sąraše tarp didžiųjų pasaulio megapolių, kaip Los Andželas ar Šanchajus buvo paminėtas ir Kaunas.

Kaip teigia „Lonely Planet“, Kaunui tarpukariu tapus Lietuvos sostine, mieste prasidėjo statybos bumas, kurio metu architektai norėjo perteikti valstybės modernumą pasitelkiant tam metui naują ir modernų stilių – Art Deco. Kaunas, kaip ir kiti miestai, kuriuose lyg grybai po lietaus pradėjo kilti Art Deco pastatai, turi daug puikių šio architektūros stiliaus pastatų.

„Lonely Planet“ pažymi, kad Art Deco pavyzdžių galima rasti įvairiose Kauno vietose: bankuose, valstybės pastatuose, kultūros įstaigose ar kino centruose. Kaip išskirtinus pavyzdžius autoriai paminėjo Kauno centrinį paštą, Kristaus Prisikėlimo bažnyčią bei Kauno savivaldybės pastatą. Šie statniai, anot autorių, simbolizavo naują šalies istorijos etapą ir charakterį.

Sąraše be Kauno buvo paminėti šie miestai: Durbanas (Pietų Afrika), Kasablanka (Marokas), Neipiras (Naujoji Zelandija), Los Andželas (JAV), Šanchajus (Kinija), Mumbajus (Indija), Bafalas (JAV), Sent Pitersbergas (JAV), Montevidėjas (Urugvajus) ir Detroitas (JAV).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA