Didelis žingsnis kovoje prieš gyvūnų daugintojus: nelegaliai parduoti gyvūną bus sudėtingiau | Kas vyksta Kaune

Didelis žingsnis kovoje prieš gyvūnų daugintojus: nelegaliai parduoti gyvūną bus sudėtingiau

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Rugsėjo 10 d. vykusiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos ir UAB „Diginet LTU“ atstovų susitikime sutarta, kad artimiausiu metu portale „skelbiu.lt“ skelbimus bus galima talpinti tik juose įvedus privalomus duomenis, kuriais remiantis būtų galima identifikuoti gyvūnus parduodančius ar dovanojančius veisėjus, globėjus ir prekiautojus.

Nuo šiol gyvūnų augintinių veisėjams, gyvūnų globėjams arba kitiems gyvūnais augintiniais prekiaujantiems asmenims skelbimuose bus privaloma nurodyti VMVT suteiktą registracijos arba veterinarinio patvirtinimo numerį.

Šie privalomi duomenų įvedimo laukai turės aktyvias sąsajas su VMVT viešai skelbiamais duomenimis ir Gyvūnų augintinių registru, kad būtų išvengiama piktnaudžiavimo atvejų, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime žiniasklaidai.

Tuo tarpu norintiems parduoti ar padovanoti šunis, kates, šeškus kitiems laikytojams taip pat bus privaloma nurodyti ir gyvūno arba jo motinos, jeigu jauniklis nepaženklintas, identifikavimo, t. y. mikroschemos, numerį. Be to, įkeliant skelbimą papildomai reikės suvesti duomenis apie gyvūno augintinio vakcinaciją nuo pasiutligės, gyvūno kilmės šalį ir vietą.

„Skelbimų portalai turi visas galimybes prisidėti prie nelegalios gyvūnų augintinių prekybos ir nelegalaus veisimo stabdymo ir nemaža dalimi yra atsakingi, kad susidariusi situacija bendromis pastangomis būtų išspręsta kaip įmanoma greičiau. Šiandien labai svarbu, jog susitarimas su „skelbiu.lt“ administracija pasiektas greitai ir į mūsų prašymą sureaguota geranoriškai.

Taigi, asmenys, ketinantys įsigyti gyvūnus, nuo šiol gaus daugiau informacijos, o galimybės siūlyti neteisėtai parduoti veisiamus gyvūnus ar sukergimui ieškoti gyvūnų per vieną iš didžiausių kanalų užkardomos. Su analogišku prašymu raštu kreipėmės ir į kitų Lietuvoje populiarių skelbimų svetainių administracijas“, – po susitikimo sakė VMVT direktorius D. Remeika.

VMVT į didžiausius ir lankomiausius skelbimo portalus prašydama prisidėti sprendžiant nelegalios gyvūnų prekybos problemą buvo kreipusis ir anksčiau. Deja, iki šiol reakcijos iš jų nebuvo.

Tiesa, kai kurie veisėjai ir prekiautojai ir šiuo metu savo iniciatyva skelbimuose nurodo VMVT suteiktos registracijos ar veterinarinio patvirtinimo numerį ir pateikia visą informaciją apie veisiamus gyvūnus bei jiems išduotus dokumentus.

Jie noriai informuoja ir apie visą gyvūnų augintinių vadą bei kilmę, pataria gyvūnų laikymo klausimais. Būtent iš tokių prekiautojų specialistai ir pataria įsigyti augintinius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA