Stebimi susirgimai mokymo įstaigose – viskas gali staiga pasikeisti | Kas vyksta Kaune

Stebimi susirgimai mokymo įstaigose – viskas gali staiga pasikeisti

delfi.lt 2020/09/08 20:40
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Praėjus savaitei, kai moksleiviai sugrįžo į mokyklas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad jau mėnesio viduryje galima bus pamatyti, kiek mokyklų atidarymas prisidėjo prie koronaviruso plitimo. Vis dėlto ministras teigia, kad net daugėjant atvejų ribojimai visų pirma bus taikomi mokyklose, savivaldybėse ir tik kritiniu atveju šalies mastu.

„Manau, pradėjome [mokslo metus] tikrai laiku. Labai svarbu juos pradėti dėl ekonominių, kitų priežasčių, nes nedirbant ugdymo įstaigoms, nemaža dalis gyventojų negalėtų išeiti į darbą“, – laidoje „Delfi diena“ sako A. Veryga.

„Paprastai po 7–9 dienų mes pamatome efektą. Jeigu apie rugsėjo vidurį pamatysime, kad atvejų skaičius staiga pradėjo augti, galėsime sakyti, kad ugdymo įstaigų atidarymas reikšmingai prisidėjo“, – aiškina ministras.

Pasak jo, šiuo metu rekomenduojama, kad, jeigu nustatomas užsikrėtimas, būtų izoliuojama kaip galima mažesnė žmonių dalis. Ministras tikina, kad jei kiltų problemų izoliuotų moksleivių tėvams, gali būti peržiūrima ir nedarbingumo išdavimo tvarka, nors artėjant šaltajam sezonui tikimasi, kad asmenų, prašančių biuletenio, ir taip bus daugiau.

„Manau, bus daugiau tokių asmenų, kurie prašys biuletenio, nors čia yra spėjimas, grįstas tuo, kad atėjus šaltajam sezonui turėsime daug peršalimo ligų. Dalis jų perduodamos, ypač gripo virusas, ir jį taip pat stabdo apsaugos priemonės. Sudėtinga įvertinti, kiek jos gali prisidėti prie to, kad žmonės ir peršalimo ligas perduos mažiau nei įprastai“, – svarsto ministras.

Antradienio duomenimis, koronavirusas jau palietė 15 ugdymo įstaigų, iš kurių dvi – ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Iš viso 228 mokiniai izoliuoti, susirgusių mokinių skaičius siekia 14, o lopšeliuose-darželiuose serga 2 vaikai. Lopšeliuose-darželiuose iš viso saviizoliacijoje jau yra 18 darbuotojų.

Naujų suvaržymų neplanuoja

Kaip sako ministras, kol kas nėra nė vienos savivaldybės, kurioje situacija būtų vertinama kaip ypač bloga.

„Kol kas negalėčiau išskirti kurios nors vienos savivaldybės, skaičiai svyruoja. Didesnė problema yra didieji miestai, natūralu, ten ir gyventojų daugiau, ir susibūrimų, bet vieno miesto tikrai nereikėtų išskirti“, – sako A. Veryga.

Anot jo, į ugdymo įstaigas liga nukeliauja iš jau žinomų židinių, todėl koronavirusui plintant, bus stengiamasi taikyti lokalias priemones: „Bus stengiamasi priemones pritaikyti maksimaliai lokalias – ugdymo įstaigose, vėliau savivaldybėse, kritiniu atveju, jei matysim, kad staiga pradeda augti žmonių skaičius gydymo įstaigose ir kyla grėsmė, kad gali pritrūkti vietų, tada gali būti kalbama apie sprendimus šalies lygiu.“

Kol kas, ministro teigimu, jokie papildomi suvaržymai nėra svarstomi.

„Naujų suvaržymų kol kas nėra planuojama. Iš to, ką stebime dabar, galime manyti, kad priemonės duoda efektą, ir aš raginčiau dabar šiek tiek susilaikyti nuo nebūtinų susibūrimų, kad ilgesnį laiką galėtume nueiti ten, kur tikrai reikia, o ne dabar lėkti visur, kur galima“, – ragina A. Veryga.

Anot jo, dar sudėtinga pasakyti, kaip reikėtų ruoštis švęsti Kalėdas, tačiau ministras atkreipia dėmesį, kad visoje Europoje stebimas atvejų skaičiaus augimas.

„Kokia bus situacija sulaukus Kalėdų, per anksti spėlioti. Pagal labai optimistinį scenarijų, jei pasitvirtintų, ką žada viena iš kompanijų, metų gale galime ir vakcinos sulaukti. Tada tikrai galėtume grįžti į normalų gyvenimą ir atsikvėpti“, – laidoje „Delfi diena“ kalba A. Veryga.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA