Palygino butų kainas Vilniuje ir Kaune – sostinės gyventojai moka gerokai brangiau | Kas vyksta Kaune

Palygino butų kainas Vilniuje ir Kaune – sostinės gyventojai moka gerokai brangiau

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nekilnojamo turto technologinė platforma „Untu“, plėsdama savo veiklą Lietuvoje, indeksavo Kauno mieste esančius butus – dabar kiekvienas kaunietis nemokamai gali sužinoti savo buto rinkos vertę. Tokią galimybę vilniečiai jau turėjo prieš kurį laiką. Visų Kauno butų rinkos vertė siekia apie 5 milijardus eurų.

Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, platformos „Untu“ nekilnojamojo turto duomenų analizė rodo, jog vidutinis Vilniaus butas yra 55 kv. m, tuo metu Kaune – apie 50 kv. m. Vidutinė kvadratinio metro rinkos kaina Kaune siekia apie 900 eurų, o Vilniuje ženkliai brangiau – apie 1450 eurų. Vilniuje platforma yra indeksavusi 250 tūkst. butų, Kaune – 125 tūkst.

„Galimybė kauniečiams pasinaudoti nemokamu automatiniu nekilnojamo turto vertinimu palengvins jų būsto pardavimo ir pirkimo procesą. Iki šiol turėjome šią paslaugą Vilniuje. Dabar tokią galimybę suteikėme ir Kauno miesto gyventojams“, – pranešime cituojamas vienas iš „Untu“ įmonės įkūrėjų Darius Bieliūnas.

Pasak jo, būsto ieškoti pradėjęs žmogus paprastai lygina įvairius objektus nekilnojamojo turto svetainėse, bet dažnai yra sudėtinga suvokti, kuri kaina rinkos, o kur – tik pardavėjų dažnai nepagrįsti lūkesčiai. Tik po 2-3 mėnesių stebėjimo ir analizės potencialus pirkėjas pradeda orientuotis rinkos kainose.

„Taigi mūsų tikslas žmogui šį procesą palengvinti ir sutrumpinti, nes jis gali matyti ne tik preliminarią būsto kainą, bet ir kaimynystėje įvykusius sandorius, kurie ir yra geriausias rodiklis nustatant teisingą rinkos kainą“, – teigia D. Bieliūnas.

Platforma „Untu“ Lietuvoje veikia jau kelerius metus. Iki šiol 123 tūkst. vartotojų pasinaudojo šio įrankio teikiama nemokama automatinio būsto vertinimo paslauga. Pernai rudenį platforma plėtrai pritraukė 300 tūkst. eurų investicijų iš „70Ventures“.

Ši investicijai, nurodoma pranešime, leidžia platformą vystančiai bendrovei tobulinti būsto vertinimo algoritmą. Netolimoje ateityje planuojama įvertinti visų didžiųjų Lietuvos miestų gyvenamojo būsto objektus bei taip sudaryti sąlygas didesniam skaidrumui šalies nekilnojamojo turto rinkoje, numatoma pasiūlyti ir naujų paslaugų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA