Koronaviruso stebėsenai ir kontrolei – nauja programėlė | Kas vyksta Kaune

Koronaviruso stebėsenai ir kontrolei – nauja programėlė

BNS 2020/09/06 10:07
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) rugsėjo pabaigoje žada pristatyti naują programėlę, skirtą koronaviruso stebėsenai ir kontrolei. Už 19 tūkst. eurų programėlę kuria informacinių techologijų kompanija „Dizaino kryptis“.

„Programėlė dabar testuojama ir tikimės, kad ji bus paleista rugsėjo pabaigoje. Programėlės tikslas – nutraukti koronaviruso (COVID-19) plitimo grandinę ir informuoti sąlytį turėjusius asmenis“, – BNS teigė NVSC Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus vedėja Diana Brunevičienė.

Centro atstovė pabrėžė, kad programėlė bus savanoriška, todėl jos efektyvumas priklausys nuo to, kiek žmonių ja naudosis.

„Planuojama, kad programėlė nefiksuos žmogaus buvimo vietos ir nerinks jo asmens duomenų. Ji tiesiog nustatys, kad ją naudojančio žmogaus mobilusis įrenginys tam tikru metu buvo netoli kito asmens, kuriam patvirtintas koronavirusas, mobiliojo įrenginio“, – apie programos veikimo principus pasakojo D. Brunevičienė.

Anksčiau Vyriausybė buvo numačiusi pirkti jau pradėtą kurti bendrovės „IT sprendimai sėkmei“ programėlę „Karantinas“, tačiau šios idėjos atsisakyta. Be to, programėlė sustabdyta, kai Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija joje nustatė pažeidimų.

NVSC teigia, kad „Karantino“ kūrėjai taip pat dalyvavo konkurse, tačiau jų pasiūlyta kaina buvo didesnė nei laimėtojų.

„Programėlės „Karantinas“ kūrėjai pasiūlė didesnę kainą nei viešojo pirkimo laimėtojai UAB „Dizaino kryptis“, todėl pasirinkta ši bendrovė“, – informavo D. Brunevičienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA