I. Šimonytė: „Daugiau jėgos Kaunui – daugiau jėgos Lietuvai“ | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė: „Daugiau jėgos Kaunui – daugiau jėgos Lietuvai“

Organizatorių nuotr.

Ketvirtadienį vakare pilietiškai aktyvūs kauniečiai rinkosi Vienybės aikštėje, kur Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (toliau – TS-LKD) Seimo rinkimų sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė pristatė atsinaujinusią partijos deleguojamą komandą Kaunui bei atskiras rinkiminės programos nuostatas miestui.

Aktyviausieji rinkėjai jau anksčiau galėjo pastebėti, kad šiemet penktuoju numeriu Seimo rinkimuose pažymėtas TS-LKD sąrašas Kaune pasikeitė kardinaliai. Mieste iš anksčiau keliamų kandidatų liko vos du: partijos lyderis Gabrielius Landsbergis Centro-Žaliakalnio ir Kazys Starkevičius Petrašiūnių-Gričiupo apygardoje.

TSLKD kandidatų į Seimą pristatymas / Organizatorių nuotr.

Likusieji TS-LKD kandidatai Kauno mieste keliami pirmąjį kartą. Šilainiuose kandidatuoja Kauno miesto TS-LKD sueigos pirmininkė Jurgita Šiugždinienė, Panemunės apygardoje – Gintarė Skaistė, Savanorių apygardoje – Paulius Lukševičius, Aleksoto-Vilijampolės – Vytautas Juozapaitis, o Kalniečių apygardoje Arvydas Anušauskas.

„Šį kartą mes kalbame ne apie darbus, o apie žmones, galinčius padaryti darbus, kurių, mūsų nuomone, Lietuvai labai reikia. Šiandien mes pristatome komandą puikiam miestui, kuris yra labai svarbus ne tik mums, kaip bendruomenei, bet ir Lietuvai, kaip valstybei. 2020-ųjų Seimo rinkimų komanda Kaunui yra labai stipri.

Ji yra įvairi, o dirbdama kartu – labai subalansuota: savo kompetencija, veiklos sritimis, savo patirtimi ir žiniomis. Ši komanda tikrai gali duoti daugiau jėgos Kaunui, o Kaunas tikrai gali duoti daugiau jėgos Lietuvai“, – sakė TS-LKD partijos sąrašo 2020-ųjų Seimo rinkimuose lyderė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė / Organizatorių nuotr.

Programa sukurta apklausus kauniečius

Tardamas įžanginį programos Kaunui pristatymo žodį, antrajai kadencijai į Seimą Kauno Centro-Žaliakalnio apygardoje kandidatuojantis TS-LKD partijos lyderis Gabrielius Landsbergis išskyrė pertvarkų svarbą. Ypač – švietimo ir sveikatos apsaugos sektoriuose.

„Nors žodį reformos girdime po kiekvienų rinkimų ir jo jau bijome, siekiant išspręsti esamas gilias valstybės problemas, nuoseklios pertvarkos bus reikalingos.

Tikiu, kad šiuose rinkimuose sąmoningai besirenkantys rinkėjai balsuos ne už žmones ar veidus, bet už efektyvesnę, darnesnę politiką bei valdymą, o kartu – ir už stipresnį Kauną ir stipresnę Lietuvą“, – sakė partijos lyderis G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis / Organizatorių nuotr.

Partijos programos Kaunui nuostatose išskirtos šešios pagrindinės sritys: sveikatos apsauga, aplinkosauga, kultūra, socialinė politika, nacionalinis saugumas ir ekonomika. Kauno sueigos vadovės daktarės Jurgitos Šiugždinienės teigimu, tiek partijos rinkimų programos kryptys, tiek konkrečios problemos ir jų sprendimo būdai numatyti remiantis partijos neseniai vykdyta nacionalinės apklausos kampanija.

„Tikiu, kad mes galime labiau pasitikėti valstybe ir vienas kitu. Be pasitikėjimo nebus progreso. Na, o pasitikėjimą kuria labai paprasti dalykai – piliečiai pasitikėjimą mato kasdienybėje. Jie klausia: ar mano vaikas turės galimybę lankyti gerą mokyklą, ar man padės atsitiesti praradus darbą, ar pagalba ištikus sveikatos problemoms bus suteikta laiku?

Dėmesys ir jautrumas paprastiems dalykams yra be galo svarbus. Apie tai diskutavome su kauniečiais vykdydami nacionalinę apklausą. Kauniečiai akcentavo, jog daugiausiai juos neraminančių klausimų yra sveikatos apsaugos, ekonomikos bei aplinkosaugos srityse, o valstybės prioritetais jie mato švietimą ir kultūrą. Remiantis nacionalinės apklausos rezultatais parengėme ir savo programą Kaunui“, – sakė J. Šiugždinienė.

Jurgita Šiugždinienė / Organizatorių nuotr.

Kalbėdama apie labiausiai kauniečiams rūpimą sritį – sveikatos apsaugą – Kauno savivaldybės tarybos narė išskyrė keturis esminius darbus, kurie turi būti nuveikti artėjančios Seimo kadencijos metu.

„Kauniečius labiausiai neramina ilgos eilės pas specialistus, per mažas šeimos gydytojų skiriamas dėmesys bei nepakankamos slaugos paslaugos. Atitinkamai, pirmojoje mūsų darbų sąrašo vietoje yra „žaliųjų koridorių“ sukūrimas, uždegsiantis žalią šviesą pacientams su įtariamomis sunkiomis onkologinėms, kraujagyslių ligomis, svarbius tyrimus atlikti nelaukiant eilėse.

Antra, mūsų užduotis sukurti sistemą, kurioje šeimos gydytojai turi daugiau atsakomybių ir įgaliojimų. Ypatingai svarbus ir trečias mūsų darbas – reanimuoti šiuo metu nei gyventojams, nei gydytojams nepatogią „e. sveikatos“ sistemą. Galiausiai, praplėsti slaugos paslaugų bazę, organizuoti mobilias gydytojų slaugos komandas slaugai namuose bei pasiūlyti atokvėpio paslaugas šeimos nariams“, – sakė Kauno TS-LKD sueigos pirmininkė.

Tarp prioritetų – sumažinti atskirtį tarp mokyklų

Rinkiminės programos pristatymo metu, Kauno Laisvosios ekonominės zonos (toliau – LEZ) įkūrimo bei „Žalgirio“ arenos projekto atrinkimo komisijoms vadovavęs Kazys Starkevičius išskyrė neraminančią Kauno aplinkosaugos politiką.

„Pastarųjų metų įvykiai Kaune, kai nepaisant miesto bendruomenės nuomonės buvo įgyvendinami medžių kirtimo darbai, planuojami įgyvendinti vandenviečių mažinimo ar šiukšlių perdirbimo stabdymo darbai kelia nerimą dėl Kauno aplinkosaugos situacijos ateityje.

Pagrindinis mūsų programos tikslas šioje srityje yra sukurti sąlygas miesto bendruomenei dalyvauti formuojant su miesto aplinka susijusius sprendimus“, – sakė K. Starkevičius.

Kazys Starkevičius / Organizatorių nuotr.

Tuo tarpu Aleksoto-Vilijampolės apygardoje kandidatuojantis dabartinis Seimo narys Vytautas Juozapaitis pristatė partijos kultūros srities tikslus ir siūlymą, kaip būtų galima atgaivinti šiuo metu apleistą ir daug diskusijų keliantį Kauno pašto pastatą.

„Turime saugoti savo istorines vertybes, kultūros ir architektūrinį paveldą. Lietuvoje, o ypač Kaune, turime unikalią moderniąją architektūrą, tačiau kartu – nė vieno architektūros muziejaus.

Tad vienas iš mūsų prioritetinių planų Kaunui kultūros srityje yra jį pasiūlyti. Konkrečiai – buvusiame Lietuvos pašto pastate, kuris šiandien verkdamas šaukiasi pagalbos“, – sakė V. Juozapaitis.

Vytautas Juozapaitis / Organizatorių nuotr.

Tarp kultūros srities prioritetų Kaune profesorius Juozapaitis išskyrė šiuolaikinio meno erdvių bei kultūros industrijų, leidžiančių pasireikšti menininkams ir generuoti kultūrinės ekonomikas lėšas, trūkumą.

„Kalbant apie švietimą, Kaunas galbūt neturi tokių problemų, su kuriomis susiduria mažesnieji šalies miestai, tačiau ir čia galima įžvelgti didelį atotrūkį tarp skirtingų mokyklų. Atitinkamai, skirtingas Kauno mokyklas pabaigę jaunuoliai išeina su skirtingo lygmens išsilavinimu. Vienas svarbiausių mūsų nacionalinės švietimo programos darbų – suvienodinti išsilavinimo sąlygas visiems šalies moksleiviams.

Ir, žinoma, privalome sumažinti dėmesio ir pagarbos stokojantiems mokytojams užkrautą biurokratinę naštą bei suteikti galimybę reguliariai kelti savo kvalifikaciją“, – teigė V. Juozapaitis.

TSLKD kandidatų į Seimą pristatymas / Organizatorių nuotr.

Socialinė politika pagal individualias problemas

Apžvelgdama socialinės politikos klausimus, programos Kaunui pristatymo metu Seimo narė ir ekonomikos mokslų daktarė Gintarė Skaistė išskyrė per mažai individualaus dėmesio gaunančias jautriausias socialines šalies grupes: jaunus, dirbančius tėvus, senjorus, negalią turinčius žmones.

„Kasmet Europos komisija pateikia tarsi statistinį termometrą – esamų ir jau išspręstų šalių vidaus problemų apžvalgą. Tenka apgailestauti, jog per praėjusią kadenciją didžioji dalis Lietuvoje išskirtų problemų taip ir liko neišspręstos. Kritinį lygį pasiekusi pajamų nelygybė, sustabarėjęs ekonomikos modelis, prasta švietimo situacija. Atitinkamai, programoje skyrėme dėmesį ilgus metus mus lydinčioms problemos.

Socialinės politikos srityje siūlome augančią atskirtį mažinti ne tik išmokomis, kaip tai populiaru šiandien, bet daugiau dėmesio skirti valstybės teikiamų paslaugų pritaikymui. Siūlome jas individualizuoti – teikti ne bendrai visiems pagal tam tikrus dokumentus ar procedūras, o pritaikyti įvertinant kiekvieno žmogaus individualią situaciją“, – sakė Panemunės apygardoje kandidatuojanti G. Skaistė.

Gintarė Skaistė / Organizatorių nuotr.

Tuo tarpu Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, istorikas Arvydas Anušauskas programą Kaunui papildė ir nacionalinio saugumo tema, pažymėdamas, kad ji svarbi ne tik šalies, bet ir miesto mastu.

„Kiekvienas iš mūsų turi skirtingą supratimą apie tai, kas yra nacionalinis saugumas ir turbūt visi mes esame teisūs. Tai ir gynyba, ir socialinė apsauga, ir ekonomika, ir finansai. Kitaip tariant, nacionalinis saugumas apima viską. Kaunas visada buvo šio supratimo ašimi, ir tikiu, kad ja liks ir ateityje“, – sakė A. Anušauskas.

Arvydas Anušauskas / Organizatorių nuotr.

Už investicijas dėkoja švietimui

TS-LKD programos Kaunui pristatymą Vienybės aikštėje įsikūrusiame biurų komplekse užbaigė patyręs verslininkas ir politikas Paulius Lukševičius. Perteikdamas partijos tikslus ekonomikos srityje sugrįžo prie švietimo temos.

„Kauno rezultatai ekonominėje srityje pastaraisiais metais yra tikrai neblogi. Sulaukėme net keleto rimtų investuotojų ir tai pakėlė ne tik miesto, bet ir visos šalies prestižą. Vis dėlto, pirmiausia už tai mes turime padėkoti tiems švietimo darbuotojams, kurie paruošė specialistus, dėl kurių atėjo investuotojai. Kurdami tolimesnę ekonominę politiką negalime pamiršti, kad verslas tampriai susietas su švietimu.

Kaunas buvo, yra ir liks Lietuvos pramonės širdis, tačiau privalome prisiminti, kad turime ir puikų sveikatos mokslų universitetą – biotechnologijos yra mūsų ateitis. Taip pat negalime pamirši ir profesinio rengimo mokyklų, ruošiančių stiprius savo srities specialistus. Na, o verslo ir valstybės gerovė yra neatsiejami. Gerai gyvens verslas, gerai gyvens ir kultūra, švietimas, bus skirta ir daugiau gynybai. Daugiau jėgos ekonomikai, daugiau jėgos valstybei“, – teigė P. Lukševičius.

Paulius Lukševičius / Organizatorių nuotr.

Detaliau susipažinti su partijos rinkiminių nuostatų programa 2020-ųjų metų Seimo rinkimuose gyventojai gali internetiniame puslapyje.

Diskutuoti aktualiomis temomis ir pasidalinti rūpimais klausimais miesto gyventojai kviečiami kiekvieną darbo dieną vasaros pradžioje duris atvėrusiame naujajame TS-LKD biure, adresu Vilniaus g. 39.

Politinė reklama bus apmokėta iš TS-LKD Gabrieliaus Landsbergio, Jurgitos Šiugždinienės, Kazio Starkevičiaus, Vytauto Juozapaičio, Arvydo Anušausko, Gintarės Skaistės, Pauliaus Lukševičiaus rinkimų kampanijos sąskaitų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA