Fiksuoja kauniečiai žvejai: netikėtas laukinis svečias „nunešė“ laimikį | Kas vyksta Kaune

Fiksuoja kauniečiai žvejai: netikėtas laukinis svečias „nunešė“ laimikį

Stop kadro nuotr.

Netoli Lietuvos pasienio prie intako į Papės ežerą Latvijos pajūryje žvejoję kauniečiai pasidalino netikėtu vaizdo įrašu – tarp maišelių su pagautu laimikiu įsisuko neatpažintas gyvūnėlis.

„Pradžioje pasigedome dviejų ešerių, galvojome, gal apsiskaičiavome“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo du vyrai.

Kad visgi žuvis iš jų pavogė, žvejai suprato tik kitą dieną, kai prie maišelių su laimikiu išniro nematytas svečias – visiškai baltas pailgos formos gyvūnas.

Užfiksuotame vaizdo įraše matosi, kaip žvėrelis bando patekti į maišelį, kuriame – šviežiai pagautos žuvys. Patraukus maišelį su laimikiu, žvėrelis bando lįsti į kitą maišelį su „Maxima“ ženklu, o nieko jame neradęs – pasišalina.

Žvejai spėjo, kad gyvūnėlis bus arba šermuonėlis, arba žebenkštis. Kad jiems galėjo pasirodyti į saugomų gyvūnų sąrašą įtrauktas šermuonėlis, žvejai nesistebėjo, nes Papė yra saugomas gamtos rezervatas, kuriame gausu retų rūšių gyvūnų, paukščių, augmenijos.

„Galvojome, gal gyvūnėlis prijaukintas, kad toks drąsus, o gal tiesiog jau ne pirmą kartą įsigudrina taip „nemokamai“ papietauti, tad šviežios žuvies skonis nugali visas laukinio gyvūno baimes“, – spėliojo vyrai. Kad gyvūnas iš tiesų gali būti ne laukinis – skaitykite toliau gautame specialistų komentare.

Pasak jų, nors tą dieną gyvūnėliui ir nepavyko pačiam išsitraukti iš maišelio šviežio ešerio, vieną, nedidelį, jie padovanojo. „Kai pamatėm, kokie aštrūs dantys, kuriais jis griebė laimikį, tai neabejojom, kad šis žvėrelis gali ne tik ranką, bet ir žvejo batą perkąsti“, – sakė jie. Ir linkėjo prie Papės ežero žvejojantiems kolegoms lietuviams akyliau saugoti sugautą laimikį.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su Lietuvos raudonosios knygos fondo atstovais, kurių paprašė įvertinti, ar tikrai užfiksuotame vaizdo įraše – itin retas, į Lietuvos raudonąją knygą, kaip nykstanti rūšis, 2003 metais įtrauktas šermuonėlis.

„Kiek pavyko panagrinėti atsiųstą vaizdo įrašą (pagal gyvūno elgseną ir išvaizdą), galime spėti, kad yra didelė tikimybė, jog tai yra šermuonėlis“, – informavo fondo atstovas Raimundas Gritkus.

Pasak fondo valdomoje svetainėje pateiktos informacijos, šermuonėliai minta triušiais, graužikais (pelėmis, žiurkėmis), kitais smulkiais žinduoliais, taip pat ėda paukščius, jų kiaušinius ir jauniklius. Kartais ėda ir žuvis, roplius, amfibijas ir bestuburius. Vasarą šermuonėlio viršutinė kūno pusė yra gelsva ar rusva, o apatinė – balta, tačiau artėjant žiemai gyvūnas visą kailį pakeičia į baltą.

Daugiau informacijos apie šermuonėlį skaitykite nuorodoje.

Tos pačios dienos pavakarę fondo atstovai atsiuntė dar vienos gamtosaugininkės nuomonę, kad tokiu metų laiku nei žebenkštis, nei šermuonėlis negali būti baltu kailiu, nebent būtų albinosas. Gamtosaugininkė rašė, „kad ten gali būti tiesiog pabėgęs ir išalkęs šeškas“. Tyrinėjant gyvūną labiau užkliuvo tai, kad šaltiniuose rašoma, jog net visiškai kailį prieš žiemą pakeitusio šermuonėlio uodegos galiukas vis tiek lieka juodas, o užfiksuotas vaizdo įraše padarėlis – visiškai baltas.

Papildyta 2020.09.04 d. 21:30 val.

Portalui „Kas vyksta Kaune“ pavyko gauti vieno šeškų veislyno Latvijoje komentarą. Pasak patyrusių šeškų augintojų, užfiksuotame vaizdo įraše – tikrai ne šeškas, ne šermuonėlis ir ne žebenkštis. „Greičiausiai tai iš fermų pabėgusi audinė“, – rašė jie. Pasak šių gyvūnų mylėtojų, audinės nereiktų bandyti gaudyti, nes gali stipriai apkandžioti. Savarankiškai gamtoje ji gali išgyventi, bet jei žiema bus šalta, reiktų pasirūpinti jai palikti maisto.

Vis dar poilsiaujantys Papėje kauniečiai žvejai teigė, kad baltą gyvūnėlį mato bene kasdien upėje – jis ne tik smagiai plaukioja, bet ir gana įspūdingai nardo. Žvejus perspėjome, kad nebandytų gražuolio gyvūno gaudyti, nes tai gali būti pavojinga.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA