Bendrabučio kambarys VDU pirmakursę pritrenkė: pamačius norėjosi verkti | Kas vyksta Kaune

Bendrabučio kambarys VDU pirmakursę pritrenkė: pamačius norėjosi verkti

delfi.lt / Jogintė Užusienytė 2020/09/04 21:00
DELFI nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Koronaviruso pandemija sukėlė daug sumaišties švietimo srityje, tačiau nauji mokslo metai vis tiek buvo pradėti. Pirmakursiams, kurie turi palikti tėvų namus ir išvykti mokytis į kitus miestus, galvos skausmu tampa pigaus ir gyventi tinkamo būsto paieška.

Ne tik būsimą studentę pakraupino vaizdas, kurį pamatė jai skirtame Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) bendrabučio kambaryje, bet ir jos tetą. Pasak giminaitės, jos žinojo, kad bendrabučiai nerenovuojami, bet negalvojo, kad tai nėra daroma nuo bendrabučio pastatymo pradžios.

Tapatybės atskleisti nenorėjusi merginos teta „Delfi“ pasakojo, kad rugpjūčio 31 d. jos dukterėčia atsikraustė į dvivietį kambarį VDU bendrabutyje. Tačiau pamatyta apgailėtina kambario būklė sukėlė daug neigiamų emocijų.

„Mano dukterėčia, būsima Vytauto Didžiojo universiteto pirmakursė, atsikraustė į dvivietį kambarį. Puikiai suprantame, kad bendrabutis neturi būti 5 žvaigždučių viešbutis ir kad normalu, jog kambaryje nėra dušo ar tualeto, bet pamačius tokį kambarį norisi verkti. Dukterėčia jau buvo įspėta ne vienos draugės, kad bendrabutyje yra ir tarakonų. Kambario kaina 2 eurai už naktį, t. y. apie 60 eurų už mėnesį. Kaina nėra didelė, tačiau ir ši suma neadekvati kokybės santykiu“, – tikino moteris.

Jos teigimu, dukterėčia jau ieško kito kambario ir išsikraustys, bet į jos vietą, greičiausiai, atsikraustys kažkas kitas, kas galbūt neturės galimybės nuomoti padoresnį kambarį. Teta neabejoja, kad tokiame kambaryje dingsta motyvacija studijuoti.

„Žinojome, kad bendrabučiai akademijoje nerenovuoti, bet negalvojome, kad nerenovuoti nuo pastatymo pradžios. Yra ir renovuotas bendrabutis, tačiau jame prioritetas skiriamas užsienio studentams. Žinoma, lengviausia būtų pasakyti nepatinka – negyvenk, bet čia jau nebe estetikos, o higienos ir saugumo klausimas“, – aiškino giminaitė.

Moteris taip pat pridūrė dažnai studentus pačius imantis tvarkytis kambarius ir ji tikrai supranta, kad galima išklijuoti naujais tapetais, užklijuoti atplaišas, spintą perdažyti, tačiau, jos nuomone, ne visos pirmakursės moka parketą susidėti, lubas tinkuoti ir tarakonus naikinti.

„Tiesa, bendros patalpos – virtuvė, tualetai, dušai yra tvarkingi. Kiek girdėjau, toks kambarys ne vienintelis. Aišku, kambario būklė priklauso nuo prieš tai gyvenusių studentų, bet remontuoti kambarį iš pagrindų turi rūpėti universitetui. Mano galva, tai yra studentų išnaudojimas ir nepagarba aukštojo išsilavinimo siekiančiam žmogui“, – tikino teta.

VDU Integruotos komunikacijos grupės vadovė Ina Žurkuvienė nurodė, kad nors praėjo tik pirmasis priėmimo į aukštąsias mokyklas etapas, VDU pirmakursių skaičius, lyginant su praėjusiais metais, išaugo 30 proc. – per pagrindinį priėmimą sutartis su universitetu pasirašė 1296 stojantieji.

„Tai antras geriausias rezultatas tarp Lietuvos universitetų. Padidėjus studentų ir norinčiųjų apsigyventi bendrabučiuose skaičiui, buvo priimtas sprendimas pasiūlyti papildomus dviviečius kambarius buvusio Aleksandro Stulginskio universiteto (dabar – VDU Žemės ūkio akademija) bendrabučiuose, kurie kol kas nėra renovuoti. Šis sprendimas priimtas studentų pageidavimu, siekiant suteikti jiems gyvenamąją vietą mažiausia galima kaina: 60 Eur/mėn. yra galutinė kaina dviviečiame kambaryje“, – teigė ji.

I. Žurkuvienės teigimu, 2019 m. buvo suremontuoti visi kambariai Akademijoje (Kauno raj.) esančiame VDU bendrabutyje nr. 8 (Studentų g. 5). Ten atnaujintos grindys, sienos, lubos, pastatyti nauji baldai, šaldytuvai, įvestas bevielis internetas.

„Šiais metais LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija lėšų bendrabučių atnaujinimui VDU neskyrė. 2020 m. universitetas atnaujino dalį infrastruktūros savo lėšomis. Artimiausioje ateityje numatomi renovacijos darbai likusiuose bendrabučiuose, bet tai priklausys ir nuo valstybės skiriamų lėšų“, – tvirtino universiteto Integruotos komunikacijos grupės vadovė.

Atstovė taip pat užtikrino, kad tarakonų nėra nei viename iš bendrabučių ir jeigu studentai jų pastebėtų ateityje, turėtų nedelsiant kreiptis į bendrabučio administraciją, kuri operatyviai pasirūpins kenkėjų išnaikinimu.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA