Kauniečiams užkliuvo Savanorių prospekte atsiradęs naujas piešinys | Kas vyksta Kaune

Kauniečiams užkliuvo Savanorių prospekte atsiradęs naujas piešinys

„Green White Boys“ „Facebook“ nuotr.

Socialiniame tinkle pastarosiomis dienomis kyla bangos dėl Savanorių prospekte naujai išpieštos sienos. 137-u numeriu pažymėtą pastatą kelerius metus puošusį gėlėtą pasveikinimą ką tik pakeitė žaliai baltas piešinys krepšinio tema. Kai kurių kauniečių manymu, kūrinys ne itin vykęs.

Įvertino nevienareikšmiškai

„Kažkas nusprendė, kad vieną iš Žaliakalnio ženklų reikia sunaikinti ir pavaryti „Žalgirio“ (anti)reklamą. Kaip Žaliakalnio gyventojai, darosi baisiai liūdna. Nežinau, kas, kodėl ir kaip, bet tai jau nebe gatvės menas, o vandalizmas“, – trečiadienį kritiškai atsiliepė „Kas vyksta Kaune“ skaitytoja, spėliojusi, ką apie naują kūrinį mano kiti kauniečiai.

Oficialiame „Žalgirio“ „Facebook“ puslapyje paviešintas piešinys sulaukė vien teigiamų vertinimų ir daugiau nei 1,3 tūkst. reakcijų, gėrėjosi juo ir ekipos fanų „Green White Boys“ bendruomenė, tačiau grupėje „Streets of Kaunas“ kūrėjai bei gatvės meno entuziastai darbą smarkokai atskalbė.

Kauniečiai teigė piešinį esant baisiu ir neskoningu, vadino jį parodija su klaidomis. Diskusijos dalyviai atkreipė dėmesį, kad frazė „iš kartos į kartą“ pernelyg suspausta – atrodo, jog čia yra tik du žodžiai vietoje keturių.

Žaliakalnio gyventojų akį užkabino vietomis grubūs piešinio kontūrai / „Green White Boys“ „Facebook“ nuotr.

„Man tai čia į primityvią reklamą panašiau nei į primityvų meną. Vietą parinko nelabai normaliai, nes uždažė, mano nuomone, tikresnį ir neprimityvų kūrinį“, – taip pat teigta socialiniame tinkle.

Tiesa, ir šioje kritiškoje diskusijoje pažerta piešinį ginančių argumentų: „Viskas čia žiauriai gerai. Pagaliau gatvės menas grįžo prie šaknų – gatvės bachūriukų. Čia jums ne katinuką pabraukyti keliais štrichais. Čia chebra su širdimi dirbo. Užskaitau. P. S. primityvu, neprofesionalu, bet tikra. P. S. „Kauno akcentai“ į miesto centrą ir senamiestį prišika, o čia bent jau vietą normaliai parinko.“

Dėl užpaišyto kūrinio pretenzijų neturi

2015-aisiais žinomas Kauno gatvės menininkas Tadas Vincaitis-Plūgas šią sieną papuošė gėlėse paskendusiu žodžiu „Labas“. „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su kūrėju, šis prisiminė piešinį atsiradus Žaliakalnio bendruomenės šventės proga. Siena yra privati, už tvoros veikia įvairios įstaigos: spaustuvė, sendaikčių parduotuvė, šokių, grožio studijos, maitinimo įstaiga.

„Kad užpaišė mano kūrinį, nei šilta, nei šalta. Net antakis nesuvirpėjo, kai sužinojau apie naują piešinį. Patiems autoriams ar „Green White Boys“ atstovams galiu pasakyti, jog man visiškai neskauda ir nepergyvenu, tačiau yra vienas niuansas. Mes prieš porą metų Kaune inicijavome projektą „Gyvos sienos“. Tai yra menininkams ir sienų savininkams skirta platforma, sudaranti sąlygas tarpininkaujant savivaldybei legaliai išpiešti miesto erdves. Patvirtinti projektai iš dalies netgi gali būti finansuojami“, – pasakojo T. Vincaitis.

Nuo 2015 m. ant sienos puikavosi T. Vincaičio-Plūgo piešinys / „Gyvos sienos“ nuotr.

„Gyvas sienas“ paleidus į pasaulį, per šią platformą jau atliktas ne vienas gatvės meno kūrinys. Anot pašnekovo, viskas vyksta pagal griežtą reglamentą: menininkai arba pastatų savininkai teikia paraišką, tada kas mėnesį savivaldybėje renkasi komisija, nusprendžianti, ar tai leistinas projektas, tuomet išduodami oficialūs leidimai piešti, kūrinys gali būti finansuojamas per „Kauno akcentus“.

„Šiuo atveju, kiek žinau, savivaldybės komisijos kompetencija buvo apeita ir sienos savininkas žodžiu susitarė su „Žalgirio“ gerbėjais. Savininkas neprieštaravo, bet siena buvo pasirinkta iš „Gyvų sienų“ portalo. Laikantis visos tvarkos, tikriausiai, teisingiau būtų buvę piešinį įgyvendinti projektą suderinus su savivaldybe“, – svarstė menininkas.

Galėjo būti atliktas profesionaliau

T. Vincaičio vertinimu, įvyko šioks toks nesusipratimas – gal tai nebūtų užkliuvę, jei, pasak menininko, darbas būtų aukštesnės meninės raiškos.

„Piešinys truputį dvelkia tikruoju nelegaliu gatvės grafičiu, per naktį išpurškiamu nežinomų autorių. O siena buvo skirta legaliam paišymui, pradėdami „Gyvų sienų“ projektą turėjome lūkestį, kad tokiose vietose atsiras aukštos meninės raiškos darbai. Atmetus visas spekuliacijas, kad pergyvenu dėl ankstesnio savo darbo, naujasis kūrinys atrodo grubokas“, – diplomatiškai atsiliepė T. Vincaitis.

Visgi, jo požiūriu, jeigu sienos savininkai, daugelis „Žalgirio“ fanų patenkinti, socialiniuose tinkluose pozityviai reaguojama, fotografuojama, linčiuoti piešinio autorius nėra už ką.

„Žmonėms patinka, kadangi tai legendinis klubas ir bet koks meno kūrinys ta tema žmonėms kelia pasididžiavimą, susižavėjimą. Galiausiai, piešiniu pasidalyta oficialiame „Žalgirio“ „Facebook“ puslapyje – matyt, tai šį bei tą reiškia. Buvau įdėjęs komentarą ir ten, bet teko pašalinti, nes konstruktyvios kritikos sulaukti be šansų. Kai užgriūva lavina epitetų, tampi bejėgis ir argumentų nieks negirdi“, – kalbėjo T. Vincaitis.

Džiaugiasi šviežio oro gūsiu

Gatvės menininkas patikino, kad sienų neuzurpuoja, niekas jų nesisavina, nors tokiems darbams turėtų būti atitinkamas laikas ir vieta – mieste gali tilpti visi ir čia nėra tokios didelės problemos, kokia savaime pučiasi internete.

„Aišku, mes, menininkai truputį pasišaipėme, tai yra natūralu. Galvoju, sveikas humoras ir savikritika niekam nepamaišė. Aš su šiuo klubu užaugęs ir man labai svarbu, kaip vizualiais darbais jis pagerbiamas. Na, visi nuo kažko pradedame“, – sakė T. Vincaitis.

Kitas Kauno gatvių korifėjus Morfai juokais atsuko dviejų kartų „Žalgirio“ fanus į stebėtoją. Plūgas pokštaudamas pasiūlė eskizą realizuoti / „Streets of Kaunas“ nuotr.

Vis dėlto, pasidžiaugė jis, gerai viešojoje erdvėje kylant sujudimą, smagu Kaune esant grafičių subkultūrą, atsirandant krepšinio klubo įprasminimo formą, nes miestas užmigęs, nėra šviežių gatvės meno kūrėjų.

„Būtų smagu, kad ir nelegalių grafičių mieste atsirastų daugiau, ši subkultūra atgimtų“, – apibendrino Plūgas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA