Kodėl parodoje ant buvusio „Merkurijaus“ statybvietės tvoros – nei vienos moters? | Kas vyksta Kaune

Kodėl parodoje ant buvusio „Merkurijaus“ statybvietės tvoros – nei vienos moters?

KTU/ J. Šuminaitės nuotr.

Į Kauną po vasaros atostogų studijuoti sugrįžę KTU studentai atkreipė portalo „Kas vyksta Kaune“ dėmesį į prie fontano Laisvės alėjoje aptvertą buvusio prekybos centro „Merkurijus“ statybvietės tvorą, ant kurios eksponuojami KTU dėstytojų – vyrų portretai ir citatos. Internautai iškėlė temą diskusijai, kodėl tarp eksponuojamų vyrų neatsirado bent keleto KTU atstovių – moterų, vertų patekti į šį projektą.

[galerija kiek=”8″]

Kaip portalui pakomentavo KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas, kad ant sienos eksponuojami vien vyrų portretai ir jų mintys, nėra atsitiktinis sutapimas. Mat toks ir buvo šios parodos tikslas – paskatinti vyrus drąsiau rinktis kūrybos kelią. Prieš tai šią tvorą metus laiko puošė kita paroda – „Moterys ir technologijos“, kurioje buvo cituojamos vien moterys ir ji buvo skirta padrąsinti ir paskatinti merginas ir moteris rinktis technologinius mokslus.

„Abi parodos sudėliotos sąmoningai taip, kad būtų išlaikytas lyčių lygybės aspektas. Beveik mėnesį kabanti paroda su vyrų portretais – jau trečioji KTU paroda šioje vietoje. Visi parodų herojai yra vienaip ar kitaip susiję su KTU – tai Lietuvos ir užsienio mokslininkai, studentai, darbuotojai“, – sako M. Lapinskas.

Laisvės alėjos lankytojams parodoje po atviru dangumi pristatomos 6-ių vyrų mintys, jomis dalinasi KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto (SHMMF) doc. Nerijus Čepulis, taip pat šio fakulteto ir Centrinės Floridos universiteto Viešojo administravimo instituto prof. Thomas Bryer, Studijų prorektorius, Informatikos fakulteto doc. Jonas Čeponis, SHMMF lektorius Gavin James Grant Stewart bei du Statybos ir architektūros fakulteto (SAF) studentai, „GIFTed“ talentų ugdymo programos dalyviai – Karolis Lasys ir Kemal Yegin.

„Sutikau sudalyvauti šioje parodoje, nes man patiko idėja vyrą pristatyti per kitokį požiūrį, atskleisti jo kūrybiškumą, kuris svarbus kiekvienoje srityje, taip pat ir technologijų“, – sako SHMMF docentas Nerijus Čepulis. Minčiai, kad galbūt tokia paroda tvirtina vyrų dominavimo akademinėje bendruomenėje stereotipą, N. Čepulis nepritarė. Pasak jo, labai svarbu, kad žmonės į parodą pažiūrėtų ne paviršutiniškai ir įsigilintų į idėją, kurią nori perteikti jos kūrėjai.

M. Lapinskas taip pat pabrėžė, kad nereiktų dabar veikiančios parodos vertinti be konteksto, todėl kalbant apie ją būtina prisiminti anksčiau šioje vietoje buvusią ekspoziciją, kurioje buvo pristatomos vien moterys, atradusias savo pašaukimą ir karjeros kelią būtent technologijų apsuptyje.

Trap parodos „Moterys ir technologijos“ dalyvių prieš metus kauniečiams pristatytos KTU SHMMF prof. Ramunės Kasperavičienės, Cheminės technologijos fakulteto doc. Violetos Kaunelienės, Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC) technologijų perdavimo projektų vadovės Odetos Brigaitytės mintys, taip pat talentų ugdymo programos „Gifted“ dalyvių – Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto studentės Agnės Šilanskaitės ir Elektros ir elektronikos studentės Julijos Kravčenko idėjos. Parodų bendruomenės narius įamžino KTU fotografė Justina Šuminaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA