Spalvingoje ceremonijoje Vienybės aikštėje apdovanoti geriausi Kauno teatralai | Kas vyksta Kaune

Spalvingoje ceremonijoje Vienybės aikštėje apdovanoti geriausi Kauno teatralai

D. Stankevičiaus nuotr.

Kauno Vienybės aikštėje pirmadienio vakarą vyko kasmetiniai Kauno teatralų apdovanojimai „Fortūnos 2020“, skirti pagerbti įsimintiniausius Kauno teatro menininkus. 1996 m. įsteigtų apdovanojimų laureatams kasmet įteikiamos skulptoriaus Stasio Žirgulio kurtos „Fortūnos“ statulėlės, diplomai bei „Padėkos Fortūna“ už viso gyvenimo nuopelnus teatro menui.

Kaip skelbiama Kauno miesto kamerinio teatro pranešime, tradiciškai apdovanojimų švente minima Tarptautinė teatro diena (kovo 27 d.). Ceremonija būna baigiamasis Kauno mieste vykstančios Teatro savaitės renginys. Šiais metais dėl susiklosčiusių aplinkybių ir atšauktų renginių apdovanojimai buvo teikiami paskutinę vasaros dieną.

Apdovanojimų konkurse dalyvavo septynios profesionalaus teatro įstaigos: Kauno valstybinis lėlių teatras, Kauno miesto kamerinis teatras, Kauno šokio teatras „Aura“, Teatro klubas, šokio trupė „Nuepiko“, Kauno valstybinis muzikinis teatras ir Nacionalinis Kauno dramos teatras.

Komisijos verdiktui jos pateikė net 23 sceninius kūrinius. 14 laureatų išrinko profesionali komisija, kurios nariais buvo teatrologės dr. Rūta Mažeikienė (pirmininkė), dr. Jurgita Staniškytė ir dr. Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė, muzikologė Beata Baublinskienė ir architektas Linas Tuleikis.

Menininkai apdovanoti septyniomis „Fortūnų“ statulėlėmis. „Padėkos Fortūna“ buvo įteikta aktorei Milei Šablauskaitei už ilgametį indėlį į Lietuvos kultūrą ir meną, Kauno miesto kultūrinio gyvenimo puoselėjimą, atsidavimą ir pagarbą profesijai.

„Fortūnos“ statulėlės įteiktos spektaklių „Sombras“ (rež. Gintaras Varnas, Nacionalinis Kauno dramos teatras), „Supergalios“ (rež. Karolina Žernytė, Pojūčių teatras ir Kauno miesto kamerinis teatras), „Momo“ (rež. Gildas Aleksa, „Teatronas“ ir Kauno miesto kamerinis teatras) kūrybinėms grupėms.

Individualūs „Fortūnos“ apdovanojimai įteikti šokėjui Mariui Pinigiui už vaidmenį šokio spektaklyje „Perdegimas“ (Šokio trupė „Nuepiko“), operos solistei Gitanai Pečkytei už Ledi Makbet vaidmenį Giuseppe Verdi operoje „Makbetas“ (rež. Gintautas Želvys Kauno valstybinis muzikinis teatras) bei aktoriui Vytautui Anužiui už Tėvo vaidmenį spektaklyje „Sombras“.

Pasižymėję teatro menininkai apdovanoti ir septyniais diplomais. Diplomai įteikti spektaklių jauniesiems žiūrovams „7 ratai“ (rež. Ieva Jackevičiutė, Kauno miesto kamerinis teatras) ir „Superherojai“ (rež. Loreta Vaskova, Kauno miesto kamerinis teatras) kūrybinėms grupėms.

Individualius diplomus komisija paskyrė aktoriui Dariui Krapikui už režisūrą ir vaidmenį spektaklyje „Baldis ir Vivaldis“ (Kauno valstybinis lėlių teatras) ir aktoriui Matui Dirginčiui už vaidmenis spektakliuose „Kandidas, arba Optimizmo mirtis“ ir „Momo“ (rež. G. Aleksa, „Teatronas” ir Kauno miesto kamerinis teatras)

Už audiovizualinio spektaklio „Mano fėjų herbariumas“ (rež. Povilas Makauskas, Nacionalinis Kauno dramos teatras) sprendimus apdovanotos kostiumų dailininkė Dominyka Kačonaitė, vaizdo projekcijų dailininkė Alisa Rūta Stravinskaitė, vaizdo projekcijų dailininkė Oliwiai Szanajca-Kossakowska ir kompozitorė Gabija Gaigalaitė.

Nepastebėti neliko ir muzikos autoriai. Už muziką spektakliams „Kandidas, arba Optimizmo mirtis“ ir „Momo“ (rež. G. Aleksa, „Teatronas“ ir Kauno miesto kamerinis teatras) apdovanotas kompozitorius Jokūbas Tulaba. Taip pat diplomą gavo muzikos grupė „Kaunas Zoo“ už muziką spektakliui „Kaunas Zoo“ (choreografė Birūta Letukaitė, Kauno šokio teatras „Aura“).

Apdovanojimų iškilmes režisavo ir vedė teatro ir kino aktorius, režisierius, TV laidų vedėjas Andrius Žiurauskas. Apdovanojimuose repo improvizacijomis džiugino Freestarz, grojo pianistė Ieva Dūdaitė-Radžiūnė, šoko Kauno šokio teatras „Aura“, o veiksmą scenoje reguliavo šokėjo Andriaus Stakelės ir cirko artistų Džiugo Kunsmano bei Adriano Carlo Bibiano kuriami personažai.

Renginį organizavo Kauno miesto kamerinis teatras ir Kauno miesto savivaldybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA