Parą areštinėje praleidęs E. Dragūnas: pareigūno agresija prasidėjo nuo vieno klausimo | Kas vyksta Kaune

Parą areštinėje praleidęs E. Dragūnas: pareigūno agresija prasidėjo nuo vieno klausimo

delfi.lt 2020/09/01 18:52
Egidijus Dragūnas išleistas iš areštinės / DELFI nuotr.

Konfliktinės situacijos su policija atlikėjui Egidijui Dragūnui – jokia naujiena. Skandalingai pagarsėjęs dainininkas jau ir anksčiau yra teigęs, kad kai kurie pareigūnai yra tarsi iš anksto prieš jį nusistatę, todėl gatvėje, pastebėję vieną iš jo išskirtinių automobilių, neva ieško, kuo būtų galima jį nubausti. Naujausias grupės SEL lyderio ir policijos konfliktas įvyko paskutinę vasaros dieną.

Pirmadienį sustabdžius dainininką, šis nepakluso pareigūnams, panaudojo fizinę jėgą ir dėl to buvo išvežtas į areštinę, tačiau, atlikėjo ir jo advokato teigimu, fizinį skausmą patyrė ir pats Egidijus. Atlikėjas tikino, kad dėl teisybės eis iki galo.

E. Dragūnas: buvo ašarinės dujos, buvo smaugimai

Pirmadienio vakarą Delfi pranešė, kad po pasipriešinimo policijos pareigūnams Vilniuje antrankiais surakintas ir į areštinę išgabentas atlikėjas E. Dragūnas. Antradienio popietę, apklausus jį ir pateikus įtarimus, grupės SEL lyderis buvo paleistas namo.

Nors dainininkas iš policijos komisariato turėjo išeiti šiek tiek po pietų, duris jis pravėrė tik apie 17 val. 30 min. Naktį praleidęs areštinėje jis turėjo atlikti kraujo tyrimą, kuris parodytų, ar jis nevairavo apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų.

„Aš sustojau. Sustojau ir priėjo pareigūnas, kuris buvo be kaukės. Ir prasidėjo viskas nuo to, kad aš jo paklausiau, kodėl jis be kaukės. Jis atsakė, kad jam jos nereikia. Generaliniu komisaro įsakymu – reikia, o jam – nereikia. Taip ir prasidėjo viskas nuo to.

Buvo ašarinės dujos, buvo smaugimai. Aš galvoju, kad čia manęs policija norėjo dėl to, kad vakar pripūčiau nulius, buvau blaivas, bet jie iš manęs norėjo narkotikų testo. Tai mane čia laikė dėl to. <...> Pasitikrinau ir viskas“, – teigė Selas, pridūręs, kad jo kraujyje narkotikų pėdsakų tikrai nebus rasta.

Pasiteiravus, kaip su juo elgtasi areštinėje, dainininkas patikino, kad ten buvusiems pareigūnams pretenzijų neturi: „Policininkai visi yra skirtingi. Vieni yra vidutiniškai žemo intelekto žmonės, kurie realiai – kaip vakarykščiai žmonės – vaikšto su ginklais gatvėje, su elektrošoku, dujomis. Tai yra geras pavyzdys, kad tai buvo eilinis pasikartojimas, kai buvau praėjusį kartą sustabdytas su „Lamborghini“. Tuomet buvo įrodyta, kad niekur nebėgau. Čia buvo lygiai tas pats. Mane pamatė, apsisuko ir kai žmogus, pareigūnas, priėjęs prie manęs man aiškina, kad jam nereikia kaukės, ėmiau kalbėti su savo stilistika.“

„Įprastai neturiu laiko tokiems dalykams, bet šįkart eisiu iki galo“, – pridūrė atlikėjas.

Pasiteiravus, ar jis yra asmeniškai pažįstamas su jį sustabdžiusiu pareigūnu, E. Dragūnas teigė, kad ne, tačiau pasidalino trumpo pokalbio, įvykusio po konflikto, ištrauka.

„Ne. Jis tiesiog po to, kai mane atvežė, priėjo ir pasakė, kad jis norėjo tik privažiuoti ir tiesiog pašnekėti. Mano nuomone, jo darbas nėra su manimi šnekėtis, yra daug svarbesnių dalykų, ką jis turėtų daryti“, – teigė dainininkas.

„Yra toks mažas dalykas. Pas jį visada buvo filmuojama. Pas praėjusius policininkus irgi buvo filmuojama, jie anąkart pasakė, kad neliko medžiagos. O čia tiksliai mačiau, kad degė raudona lemputė, tad jei šįkart irgi dings filmuota medžiaga, tai turėtų būti laibai keistai“, – svarstydamas pridūrė E. Dragūnas ir išvyko namo.

Pasak advokato, E. Dragūnas skundėsi patirta fizine jėga

Į Vilniaus areštinę, kurioje buvo laikomas E. Dragūnas, atvyko ir jo sužadėtinė Kotryna Kozlovaitė, ir jo advokatas Adomas Liutvinskas. Susirinkusiems žurnalistams pastarasis sutiko trumpai papasakoti apie įvyko aplinkybes ir tai, kaip tuomet jautėsi pats dainininkas.

Minimas advokatas E. Dragūnui jau yra padėjęs ir ankstesnėse bėdose su policija. A. Liutvinskas dainininką gynė praėjusių metų byloje, kurioje atlikėjas buvo kaltinamas pareigūno įžeidimu bei pažeminimu. Tuomet Egidijus atsipirko bauda.

Po E. Dragūno apklausos advokatas teigė, kad bus tikrinama, ar atlikėjas nevartojo alkoholio bei kitų svaigalų. Perklausus, ar gali būti, kad bus tiriama, ar E. Dragūnas vartojo psichotropinių medžiagų, advokatas atsakė: „Ko gero. Nors vakar jis sakė norėjęs duoti kraujo, bet jo neėmė.“

„Žmogus jaučiasi visiškai normaliai, kadangi jis yra visiškai niekuo dėtas. Kai pareigūnai elgiasi taip, kaip neturėtų yra blogai. Jam su pareigūnais „pasiseka“, – ironiškai kalbėjo advokatas. – Kiek aš girdėjau iš Egidijaus, tai pareigūnai elgėsi neteisingai“.

Dainininkas, pašnekovo teigimu, visgi naktį policijos komisariate praleido ne itin gerai. „Sakė, kad nekaip. Tokiose vietose – nekaip“, – patikslino jis.

Grįžus prie pagrindinės temos, kodėl E. Dragūnas apskritai buvo sustabdytas, advokatas perpasakojo dainininko žodžius.

„Rankose laikė mobiliojo ryšio telefoną. Taip buvo rašoma. Pats Egidijus sako, kad gal ir laikė, gal ir ne. Sakė, kad gal tuo metu galėjo laikyti ir piniginę. Pamatė, kad prasilenkė su ekipažu ir suprato, kad jį iškart stabdys. Jie apsisuko ir stabdė, o jis sako iškart sustojęs. Atėjo pareigūnas be kaukės. Egidijus atidarė langą, pasakė, kad užsidėtų kaukę. <...> [Pareigūnas] kišo ranką, laužė, stumdėsi, o kitas, atėjęs iš kitos pusės, pradėjo jį smaugti. Prismaugė taip, kaip tą juodaodį Amerikoje“, – tikino pašnekovas.

„Pasakė: „Išlipk“. Egidijus paklausė, kodėl jis turėtų išlipti. <...> Tada ėmė kišti ranką, darė dureles, stūmė tą ranką, kitas iš kitos pusės iššoko, jis griebė už kaklo ir viskas prasidėjo“, – konfliktą Egidijaus akimis pasakojo jo gynėjas.

Advokatas tiki, kad jei pareigūnams būtų įkliuvęs kitas pilietis, o ne E. Dragūnas, esą skandalo būtų buvę galima išvengti: „Nieko nebūtų buvę. Patikrino blaivumą – blaivas. Sako, kad pareigūnas patyrė fizinį skausmą. Griūk negyvas, ar ne? Jam su pareigūnais tikrai nesiseka.“

Praėjusį kartą su policija konfliktavęs ir dėl to vėl dėmesio centre atsidūręs E. Dragūnas atsipirko tik bauda – ko tikimasi dabar, kai panašūs įvykiai kartojasi?

„Aš nieko kol kas nesitikiu, pirmiausiai noriu pasižiūrėti, kas buvo nufilmuota, kadangi pareigūnai viską filmavo. Anąsyk filmuota medžiaga dingo. Nieko neįvyko. Jei šįkart dings filmavimo medžiaga, tuomet įvyks keisti sutapimai, kurių nebūna. Nežinau, kas ten bus įrašyta, kas dėjosi ir kaip“, – svarstė pašnekovas.

Žurnalistams pasiteiravus, kodėl į policijos komisariatą atvyko dainininko sužadėtinė, advokatas nusišypsojo. „Sužadėtinis dingo! Tai reikia jo ieškoti, ar ne? Ji ir ieško! Aš jai patariau važiuoti čia ir aiškintis“, – tikino A. Liutvinskas.

Areštinėje, pasak advokato, pareigūnų elgesiu Egidijus nesiskundė ir jokių priekaištų neturi. „Čia jokių problemų nebuvo. Uždarė ir viskas“, – teigė jis.

Advokatas pabrėžė, kad šiuo metu dainininkui yra pareikšti įtarimai dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams ir jiems sukėlus fizinį skausmą. Kol kas tai yra vieninteliai įtarimai.

Dainininkas į advokatą kreipėsi antradienį. „Paskambino iš areštinės ir pasakė, kad jis pageidauja su manimi susitikti ir aš atvažiavau“, – teigė pašnekovas.

Policija: jei asmuo nevykdo reikalavimų, pareigūnai turi teisę naudoti jėgą

Delfi dėl advokato žodžių, kuriuose jis atpasakojo E. Dragūno poziciją, kurioje jis teigė iš pareigūnų pusės patyręs fizinį skausmą, susisiekė su policijos atstovu.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis paaiškino: „Jei asmuo nevykdo pareigūnų teisėtų reikalavimų, policininkai turi teisę panaudoti jėgą. Tai numatyta Policijos įstatyme“.

Buvęs Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas feisbuke pasidalinęs Delfi straipsniu apie E. Dragūno sulaikymą teigė, jog pareigūnai puikiai atliko savo darbą.

Įvykio detalės

Rugpjūčio 31 d., apie 17 val. 15 min., Vilniuje, Upės g., policijos pareigūnai sustabdė automobilį „Bentley“, kurį vairavo Egidijus Dragūnas.

Kadangi Selas nevykdė teisėtų reikalavimų bei priešindamasis rankomis ir kojomis sulaikomas sudavė keletą smūgių policijos pareigūnams, vyras uždarytas į areštinę. Ten jis išbuvo iki kitos dienos popietės.

Atlikėjui gresia baudžiamoji atsakomybė, pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 286 str. Tai yra už pasipriešinimą valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui. Už šį nusižengimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pirmadienį apie 21 val. vakaro prie Upės gatvėje palikto atlikėjo automobilio atskubėjo E. Dragūno sužadėtinė K. Kozlovaitė ir įsėdusi į „Bentley“ nuvažiavo.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA