Neįprasti mokslo metai: skelbiamos rekomendacijos Rugsėjo 1-osios šventei (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Neįprasti mokslo metai: skelbiamos rekomendacijos Rugsėjo 1-osios šventei (papildyta)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena pagrindines Sveikatos apsaugos ministerijos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bendrai parengtas rekomendacijas Rugsėjo 1-osios šventei. Šiemet siūloma atsisakyti masinio renginio, ypač didelėse mokyklose. Šventę patariama organizuoti atskiromis klasėmis ar grupėmis skirtingu metu. Jeigu šventėje tuo pačiu metu dalyvaus kelios klasės, turėtų būti numatytos atskiros erdvės, kuriose jos galėtų susiburti.

Rekomenduojama atsisakyti tradicijos, kai dvyliktokai į mokyklą palydi pirmos klasės mokinius. Jeigu mokykloje tą pačią dieną bus organizuojami keli renginiai tą pačią dieną, sėdimos vietos ar naudojamos priemonės prieš kiekvieną renginį turėtų būti nuvalomos ir dezinfekuojamos, rašoma ŠMM pranešime žiniasklaidai.

Šventėje negali dalyvauti karščiuojantys asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymių, taip pat tie, kuriems tuo metu privaloma izoliacija. Šventės dalyviai turėtų laikytis 1 m atstumo atviroje erdvėje ir 2 m atstumo uždarose patalpose. Jei tai neįmanoma, mokytojai, mokinių tėvai turėtų dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kt.

Pirmąsias mokslo metų pamokas patariama organizuoti atviroje erdvėje: mokyklos kieme, lauko klasėje, stadione ir pan., jei leis oro sąlygos. Jeigu prognozuojamas lietus, reikėtų iš anksto numatyti patalpas, kuriose galėtų susirinkti atskiros klasės.

Per pirmąsias pamokas siūloma aptarti mokyklos taisykles, kurios šiemet bus kitokios dėl epidemiologinės situacijos, asmens higienos, socialinio atstumo laikymosi svarbą.

Per pastarąsias dvi savaites mokytojai ir kiti švietimo įstaigų darbuotojai, jei to pageidauja, savo savivaldybėse gali išsitirti dėl koronaviruso (COVID-19) infekcijos. Jiems atliekami greitieji serologiniai testai, kurie parodo, ar žmogus buvo užsikrėtęs šiuo virusu.

Papildyta 15.35 val.

Rekomendacijos mokinių maitinimui

Prasidedant mokslo metams Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia rekomendacijas, kaip saugiai valdyti mokinių srautus organizuojant maitinimą pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokyklose.

Siekiant išvengti skirtingų grupių maišymosi, rekomenduojama pirmenybę teikti maitinimui klasėse iš namų atsineštu arba iš valgyklos tiekiamu maistu. Nusprendus maitinimą organizuoti valgyklose, rekomenduojama sudaryti tvarkaraštį ir atskiroms klasėms nustatyti skirtingą valgymo laiką, rašoma SAM pranešime žiniasklaidai.

Jei nėra galimybės maitinti atskirų klasių mokinių skirtingu laiku, valgyklą rekomenduojama suskirstyti į atskiroms klasėms skirtus sektorius, o gretimuose sektoriuose turėtų valgyti greta besimokančių ir vienu koridoriumi besinaudojančių klasių mokiniai. Tarp skirtingų sektorių stalų rekomenduojama išlaikyti ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą.

Eilėse prie praustuvų, maisto išdavimo stalų, kasų, panaudotų indų ir padėklų surinkimo vietų bei kitose vietose, kur galimas būriavimasis, tarp mokinių turėtų būti išlaikomas ne mažesnis kaip 1 metro atstumas.

Tiek klasėje, tiek valgykloje, prieš valgydami mokiniai privalo gerai nusiplauti rankas su vandeniu ir skystu muilu. Apsauginę veido kaukę arba respiratorių dėvintis suaugęs asmuo turi prižiūrėti, kaip laikomasi rankų plovimo, valgymo higienos, atstumų bei mokinių judėjimo reikalavimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA