Lietuvoje 23 aktyvūs koronaviruso židiniai: keičiasi sergančiųjų amžius | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje 23 aktyvūs koronaviruso židiniai: keičiasi sergančiųjų amžius

BNS, DELFI 2020/08/31 14:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Epidemiologinei situacijai vis blogėjant, per savaitgalį Lietuvoje buvo nustatyta apie 70 naujų koronaviruso atvejų. Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nuotolinėje spaudos konferencijoje pristatė naujausias tendencijas.

Rekomendacijos darbuotojams

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, šalies įstaigoms ir įmonėms rekomenduojama dirbti pamainomis, o esant galimybei leisti darbuotojų grupėms pradėti darbą skirtingu metu.

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje teigė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, tokios rekomendacijos šią savaitę teikiamos tiek valstybės ir savivaldybių institucijoms, įstaigoms bei valdomoms įmonėms, tiek ir privačiam verslui.

„Pagal galimybes siūloma organizuoti darbą pamainomis, brigadomis, grupėmis, kurių darbuotojai nesikeičia ir nesimaišo ir nesikeičia. Tą kai kurios įmonės jau taiko“, – spaudos konferencijoje pirmadienį teigė A. Veryga.

Anot jo, jei įmonėje ar įstaigoje būtų nustatytas koronaviruso atvejis, tai leistų nesiimti radikalių priemonių, t.y. nereikėtų izoliuoti didelės dalies darbuotojų ir stabdyti įmonės ar įstaigos veiklos.

„Kita rekomendacija – pagal galimybes skirtingiems darbuotojų srautams taikyti skirtingą darbo pradžios, pabaigos ir pietų pertraukos laiką. Tikslas tas pats: kad darbuotojų didelės grupės kaip galima mažiau bendrautų ir susitiktų“, – paaiškino ministras.

Anot jo, rekomendacija dėl skirtingo darbo laiko pradžios taikoma ir mokyklose, skirtingų amžiaus grupių vaikams.

Pasak A. Verygos, taip pat rekomenduojama, kad skirtingų pamainų, grupių asmenys neturėtų kontaktų valgymo, rūkymo ir kitose bendrojo naudojimo patalpose. Skirtingose pamainose dirbančių asmenų rekomenduojama ir nevežti viena transporto priemone.

„Taip pat rekomenduojama posėdžius ir pasitarimus, susirinkimus organizuoti nuotoliniu būdu. Jei posėdžiai, pasitarimai ar susirinkimai yra organizuojami gyvai, yra rekomenduojama jų metu dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugos priemones“, – sakė ministras.

Moksleiviams siūloma maitintis klasėse

A. Veryga teigia, kad ugdymo įstaigos jau atsakingai įvertino rekomendacijas ir mokslo metų pradžios renginius organizuoja saugiai, dalis jų išskaido renginius skirtingoms klasėms net per kelias dienas, ruošiasi atskirti moksleivių srautus.

Ministras sako, kad pirmadienį pasirašytose rekomendacijose dėl maitinimo organizavimo siūloma teikti pirmenybę maitinimui klasėse, o jei to neįmanoma padaryti, nustatyta, kokių principų reikia laikytis maitinant vaikus valgyklose.

„Pirmenybę rekomenduojama teikti maitinimuisi klasėse iš namų atsineštu maistu ir gėrimais. Tokiu atveju, kai mokiniams, kurie maitinami nemokamai, išduodami maisto daviniai, pirmoji rekomendacija, jei jos neįmanoma realizuoti, pateiktos rekomendacijos, kaip organizuoti maitinimą ugdymo įstaigų valgyklose“, – sakė A. Veryga.

Anot jo, pagrindinės rekomendacijos – užtikrinti būtiną higieną, taip pat atskirti skirtingo amžiaus moksleivių srautus valgyklose.

Ragino tinkamai įvertinti

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė spaudos konferencijoje priminė, kad rugsėjo 1–osios šventė turi būti įvertinta atsakingai.

„Norėtųsi priminti, kad rytoj yra rugsėjo 1–oji, pagal visas rekomendacijas ugdymo įstaigos yra pasiruošusioms, tačiau žinant, kad tėvai, globėjai ir patys turi tam tikrų rizikos veiksnių, ar vaikai turi lėtinių ligų. Reikia žinoti, kaip mokykla rengia šventę, įvertinti savo šeimos asmenų asmeninę riziką“, – sakė D. Razmuvienė.

Epidemiologė D. Razmuvienė įvardijo visus šiuo metu epidemiologų stebimus koronaviruso židinius.

„Dabar aktyvūs židiniai yra 23. iš jų 3 židiniai yra registruoti kavinėse, maitinimo įstaigose, kiti – šeimos šventėse, pereina į darbovietes. Didžiausias – Švenčionų rajone. Dar tebesitęsia židinys vienoje iš kavinių Kaune, „Adform“ kiemelyje, vakar registruotas dar vienas, dabar jau 57. Gydymo įstaigose nėra nustatyta židinių“, – kalbėjo ekspertė.

Paprašyta šiuos skaičius palyginti su karantino laikotarpiu, D. Razmuvienė teigė, kad yra esminis skirtumas.

„Tuo metu židiniai buvo registruoti iki 25, jų daugiausiai buvo gydymo įstaigose. (…) Dabar sveikatos priežiūros įstaigose nėra aktyvių židinių“, – sakė NVSC atstovė.

Keičiasi sergančiųjų amžius

D. Razmuvienė spaudos konferencijoje sakė, kad keičiasi daugiausiai sergančiųjų amžius.

„Taip, tikrai. Vasaros laike, birželio mėnesį, nors sergančiųjų skaičius buvo fiksuojamas vienetais, bet iki birželio pabaigos, liepos pradžios, rugpjūtis, žinome, kad atostogauja daugiausiai jaunimas. Ir dabartiniu metu, jei paimtume amžiaus tarpsnį, tai daugiausiai sega nuo 20 iki 45 metų. Vyresnių sergančiųjų, kuriems būtų virš 80 metų yra pavieniai atvejai“, – teigė ji.

Epidemiologė tikino, kad koronavirusu serga nedaug vaikų.

„Serga taip pat ir vaikai, jų nuo pat pradžios pandemijos, buvo registruota 101 atvejis, kai sirgo asmenys iki 18 metų. Tas procentas kalbant apie vaikus jis tikrai nėra didelis, bet dabartiniu metu serga jauni asmenys lyginant su balandžio mėnesiu“, – naujausias tendencijas pristatė D. Razmuvienė.

Svarsto keisti sergamumo rodiklius mažose savivaldybėse

A. Veryga priminė, kad dėl pasilinksminimo vietų darbo laiko apribojimo bus apsisprendžiama trečiadienį, Vyriausybės posėdyje. O programėlės, kuriose registruojasi barų lankytojai, nėra būdas suvaldyti plitimą.

„O programėlė nesaugo nuo užsikrėtimo. Bet pirminis tikslas ne kontaktus atsekti, o siekti, kad infekcija neišplistų. Todėl nereikėtų pervertinti jokios programėlės“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Ministras užsiminė, kad planuojama keisti ir savivaldybių sergamumo rodiklius. Nes vos vienas ar du atvejai mažose savivaldybėse ją įrašo į itin aukštos rizikos sąrašą.

„Šiandien ryte posėdyje savo kalbėjome apie savivaldybių rodiklis, ieškosime būdų, kaip pasitelktume daugiau rodiklių. Kad nebūtų taip, kad atsiradus vienam ar dviem atvejui, jos patenka į labai aukštą riziką ir tada ten testuojama santykinai daug gyventojų. Tikrai specialistai dabar tariasi, kokius dar rodiklius būtų galima pasitarti, kad būtų galima tiksliau įvertini savivaldybių rizikas“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

A. Veryga įvertino ir dabartinį koronaviruso plitimo valdymą.

„Mes esame kažkur per vidurį to buvusio didžiausio piko (pavasarį, aut. p.). Taip ir reikėtų vertinti. Bet kas yra kitaip, nei per patį piką, tada kilimas buvo labai staigus. Dabar mes stebime, kad tas augimas yra, bet jis nėra labai greitas. Tai nereiškia, kad mes galime nusiraminti, bet pats plitimo greitis yra šiek tiek kitoks“, – apie dabartinius skaičius spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Lietuvai perkopus rizikingą COVID-19 ribą – pasitarimas su Baltijos kolegomis

Lietuvai perkopus 16 koronaviruso atvejų šimtui tūkstančių gyventojų ribą, šią savaitę bus rengiamas pasitarimas su Baltijos valstybėmis dėl tolesnių veiksmų, sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Pasak jo, šiuo metu derinama galimybė surengti nuotolinę konferenciją, kurioje dalyvautų Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų bei sveikatos apsaugos ministrai.

„Tikimės, kad šią savaitę pavyks tokį susitikimą suorganizuoti, pasitarti ir pasikalbėti, kokios nuostatos Baltijos šalys ketina laikytis ateityje žinant, kad mūsų sergamumo rodikliai šimtui tūkstančių gyventojų perkopė 16 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Septyni žmonės – reanimacijoje

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 36 žmonės, septyni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

Apie tai pirmadienį žurnalistams pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė D. Razmuvienė.

Jos teigimu, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma dviem žmonėms, su deguonies kaukėmis gydoma 20 asmenų.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 2906 koronaviruso atvejai, tebeserga 967 asmenys, 1840 – pasveiko. Nuo COVID-19 iš viso mirė 86 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA