Sostinėje keli šimtai protestuotojų reikalavo A. Verygos atsistatydinimo | Kas vyksta Kaune

Sostinėje keli šimtai protestuotojų reikalavo A. Verygos atsistatydinimo

BNS / Paulius Viluckas 2020/08/29 15:33
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Keli šimtai žmonių Vilniuje susirinko į protestą prieš kaukių dėvėjimą ir kitas koronaviruso suvaldymo priemones. Mitingo metu dalyviai reikalavo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atsistatydinimo.

Į demonstraciją, kurią organizatoriai vadina mitingu „Už laisvą pasirinkimą“, susirinko keli šimtai žmonių, dauguma jų nedėvėjo kaukių, kurios privalomos masiniuose renginiuose. Mitingo vedėjas teigė, kad kaukių dėvėjimas yra pačių mitinguotojų pasirinkimas, nors administracinių nusižengimų kodekse už privalomų apsaugos priemonių nedėvėjimą viešuose renginiuose gresia 500-1,5 tūkst. eurų bauda.

Žmonės mitinge mojavo Lietuvos, Arvydo Juozaičio visuomeninio sambūrio „Lietuva yra čia“, Žemaitijos vėliavomis, kai kurie turėjo plakatus, nukreiptus prieš žiniasklaidą ar koronaviruso valdymo priemones.

Mitinge kalbą sakė gydytojas hermatologas Eduardas Vaitkus. Jis teigė, kad A. Veryga meluoja žmonėms.

„Veryga liepė su kauke būti, sakė baus, jei neklausysiu. Sakė, dar tėvus įskųsti, jeigu jie be kaukės bus. Aš sakau, aš nenoriu būti vergu. Aš sakau, ministerijos tinklalapyje yra parašytas melas.

Tai tokiu atveju noriu paklausti jūsų, Lietuvos piliečiai, pasakykite man, nesusipratėliui, kaip aš galiu tikėti, kad Veryga daugiau nemeluoja?“, – mitinge kalbėjo E. Vaitkus.

Vėliau jis skandavo šūkį „Verygą lauk!“, prie kurio vėliau prisijungė mitingo dalyviai.

Jis kėlė klausimą, ar koronavirusas iš tikrųjų buvo „rimta problema“ ir sakė, kad valdžia nepripažins savo klaidų valdant koronavirusą.

Mitingo organizatoriai teigė reikalaujantys pasirinkimo laisvės viskam, ką „leidžia ir suteikia Lietuvos Konstitucija“. Renginį per socialinius tinklus inicijavusieji teigė, kad mitingas pasisako už laisvai prieinamą mediciną, švietimą „normaliomis“ sąlygomis, vidutinio ir smulkaus verslo vystymą, prieš prievolę dėvėti kaukes.

Tarp aktyviai žmones mitinguoti kvietusių – verslininkas Ugnius Kiguolis ir psichoterapeutu prisistatantis portalo minfo.lt įkūrėjas Marius Gabrilavičius, dar žinomas MG Maksimaliečio slapyvardžiu.

Jis pastarosiomis savaitėmis pagarsėjo pasisakymais už autoritarinį Baltarusijos lyderį Aliaksandrą Lukašenką ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Kaukes viešose vietose dėvėti rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri teigia, kad kaukės gali sudaryti „barjerą galimai pavojingiems lašeliams“.

PSO anksčiau teigė, kad nėra pakankamai įrodymų, jog sveiki žmonės turėtų nešioti kaukes, tačiau vėliau, remdamasi naujais įrodymais, pagrindžiančiais kaukių efektyvumą, savo poziciją pakeitė.

Nuo rugpjūčio 1 dienos kaukių dėvėjimas vėl tapo privalomu viešajame transporte ir uždarose erdvėse, lauke vykstančiuose masiniuose renginiuose, viešojo maitinimo įstaigose, išskyrus tuos atvejus, kai yra valgoma ir geriama.

SAM skelbia, kad privalomas kaukių dėvėjimas yra tik dalis priemonių, skirtų suvaldyti koronavirusinės infekcijos plitimą. Gyventojams taip pat rekomenduojama laikytis saugaus atstumo, asmens higienos, kosėjimo etiketo.

PSO taip pat pabrėžia, kad kaukės yra tik viena iš priemonių, skirtų valdyti koronaviruso plitimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA