D. Bugavičiaus nužudymo byloje teisiamas kaunietis išsiliejo ant prižiūrėtojo | Kas vyksta Kaune

D. Bugavičiaus nužudymo byloje teisiamas kaunietis išsiliejo ant prižiūrėtojo

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/08/29 19:58

Nusikalstamo pasaulio atstovo Deimanto Bugavičiaus nužudymu įtariamiems samdomiems žudikams iš Estijos galbūt talkinęs, iš Kauno kilusius gangsterius neblogai pažįstantis Ričardas Baika tapo kaltinamuoju kitoje byloje. Kauno tardymo izoliatoriuje kalintam vyrui pareikšti kaltinimai grasinus sunkiai sužaloti prižiūrėtoją.

Supykęs dėl skirtos nuobaudos, buvęs perspektyvus boksininkas R. Baika jam problemų sukėlusiam principingam pareigūnui pareiškė, jog šis per daug mato ir pagrasino išdurti akis.

Laukiant nuosprendžio už grotų – dar viena byla

Kadaise perspektyviu boksininku laikytas, nušauto Bokso federacijos prezidento, „Daškinių“ gaujos vadeivos Remigijaus Daškevičiaus, pravarde „Daškė“ globotas, vėliau su Kauno šešėlinio pasaulio veikėjais susidėjęs 37 metų kaunietis Ričardas Baika laukia nuosprendžio itin didelio rezonanso sulaukusioje vieno „Agurkinių” gaujos lyderių Deimanto Bugavičiaus nužudymo byloje.

Pagal pareikštus kaltinimus R. Baika padėjo samdomiems žudikams iš Estijos – Hansui Erikui Ehvertui bei Arle Grabbi. Bylos duomenimis, jis sekęs D. Bugavičių, rinkęs duomenis apie jo maršrutus, žudikus aprūpinęs ginklais, o iš karto po įvykdyto nužudymo – padėjęs pabėgti iš Lietuvos.

Tačiau vienintelis įkaltis prieš R. Baiką – jo piršto antspaudas, aptiktas ant sekimo įrangos, kuri buvo sumontuota po nužudyto D. Bugavičiaus automobiliu.

Artėjant garsiosios bylos kulminacijai, vis didėjanti įtampa dėl gresiančių itin griežtų bausmių savaip paveikė R. Baiką.

Šių metų gegužę jis Kauno tardymo izoliatoriuje, kuriame laukė nuosprendžio, girdint liudininkams pagrasino susidoroti su neįtikusiu prižiūrėtoju. Įtūžęs R. Baika jam pagrasino išdurti akis.

Dėl situacijos rimtumo, siekiant išvengti galimo susidorojimo, R. Baika buvo perkeltas į kitą įkalinimo įstaigą, dėl grasinimo sunkiai sužaloti prižiūrėtoją – pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šiuo metu jis baigtas, byla išnagrinėta Kauno apylinkės teisme.

Ričardas Baika teisme / DELFI nuotr.

Įsiutino atimta teisė į ilgalaikius pasimatymus

Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnas čia apgyvendinto R. Baikos rūstybę užsitraukė po incidento pasivaikščiojimo kiemelyje.

Pastebėjęs kažką įtartino veikiančius tris sulaikytuosius, prižiūrėtojas nusprendė patikrinti, ar šie neturi draudžiamų daiktų.

Netrukus ant žemės buvo rasta USB atmintinė, o šias laikmenas turėti teismo nuosprendžių laukiantiems areštuotiesiems yra draudžiama. Nors kaltę dėl atmintinės prisiėmė kitas kalinys, tardymo izoliatoriaus vadovai nusprendė, kad tikrasis jos savininkas – R. Baika.

Už režimo pažeidimą, draudžiamo daikto turėjimą jis buvo nusiųstas į drausminę komisiją, kuri R. Baikai skyrė griežtą nuobaudą: pusei metų atėmė teisę į ilgalaikius pasimatymus su savo vaikų motina.

Ši nuobauda ne juokais įsiutino R. Baiką. Talkinimu samdomiems žudikams kaltinamas veikėjas savo įtūžį išliejo ant jam problemas sukėlusio prižiūrėtojo ir taip „užsidirbo“ baudžiamąją bylą.

Kauno tardymo izoliatorius / DELFI nuotr.

Įtūžį išliejo izoliatoriaus koridoriuje

Teisme liudijusi R. Baiką į drausminės komisijos posėdį atlydėjusi tardymo izoliatoriaus pareigūnė prisiminė, kaip iš suimtojo lūpų nuskambėjo kolegai adresuotas grasinimas. Jos parodymuose nuskambėjo itin svarbi detalė. Pasirodo, suimtieji panorėję gali visai nesunkiai užpulti pareigūnus.

„Suimtieji koridoriuje eina nesurakintomis rankomis, mes jiems einame iš paskos. Į drausminę komisiją suimtieji įeina vieni, ten jų laukia aukštesnio rango pareigūnai, mes laukiame už durų“, – teisme liudijo prižiūrėtoja.

Pasak tardymo izoliatoriaus darbuotojos, ji palydėjusi R. Baiką iki kabineto, kuriame posėdžiavo drausminė komisija. Jam išeinant į koridorių, prasilenkdamas su neįtikusiu prižiūrėtoju R. Baika pratrūko grasinimais.

„Išdursiu tau akis, per daug matai“, – R. Baikos ištartą frazę citavo liudininkė.

Ar R. Baika iš tiesų ruošėsi išdurti akis, pareigūnė sakė negalinti pasakyti. Ji atskleidė įdomią aplinkybę – R. Baika Kauno tardymo izoliatoriuje po šio incidento nėra kalinamas, čia atvežamas tik į epizodiškai, kai Kauno apygardos teisme nagrinėjama D. Bugavičiaus nužudymo byla.

„Aš manau, kad (perkeltas – red.) dėl grasinimo kolegai, saugumo sumetimais“, – spėjo liudininkė bei pridūrė, kad jai asmeniškai su R. Baika jokių problemų nėra buvę.

15 metų Kauno tardymo izoliatoriuje dirbanti moteris sakė, jog per savo darbo praktiką tokių grasinimų nėra išgirdusi. Tiesa, kitų pareigūnų atžvilgiu grasinimų būta.

Ričardas Baika / DELFI nuotr.

Keiksmažodžiai – prižiūrėtojų kasdienybė

Grasinimų išdurti akis sulaukęs, byloje nukentėjusiuoju pripažintas tardymo izoliatoriaus darbuotojas teisme sakė, jog R. Baika specialiai pasistengė, kad šių žodžių negirdėtų aukštesnio rango pareigūnas.

„Kaltinamasis sąmoningai palaukė, kol aukštesnio rango karininkas įeis į patalpą ir teikėsi pasakyti šiuos žodžius. Leido sau silpnumo akimirką, kai aš ėjau vesti kito savo „kliento“, – sakė prižiūrėtojas.

„Akivaizdu, jog nieko nebuvo. Kažkokią sąmokslo teoriją iš rusų kanalų ištraukė“, – piktinosi R. Baika, kuris tikino supykęs ant prižiūrėtojo ir jam išsakęs ne grasinimą, bet necenzūrinius žodžius.

Ši kaltinamojo pozicija papiktino grasinimų išdurti akis sulaukusį prižiūrėtoją.

„Nei atsiprašė, nei gailisi, nei prisipažįsta. Turėdamas filologinį išsilavinimą žinau, kad necenzūriniai žodžiai nuo grasinimų skiriasi. Ne tam mokiausi penkerius metus, kad nežinočiau. Necenzūriniai žodžiai, tai mūsų kasdienybė. Jau užaugusi skūra ir į juos nereaguoji. Tačiau, kai išgirsti grasinimus, reaguoji visai kitaip.

Todėl keistai skamba R. Baikos pasakojimai apie sukurtą sąmokslo teoriją, iš konteksto ištrauktus žodžius. Nejaugi mes neturime ką veikti, kaip tik su kolegomis kurti sąmokslo teorijas apie R. Baiką“, – teisme kalbėjo šiam veikėjui neįtikęs ir jo grasinimų sulaukęs prižiūrėtojas.

Arle Grabbi ir Ričardas Baika / DELFI nuotr.

Patirtą žalą įvertino 5 tūkst. eurų

Byloje kaltinimą palaikiusi prokurorė akcentavo, kad tardymo izoliatoriaus darbuotojas jam išsakytus grasinimus išdurti akis iš tiesų suprato, kaip realius. Pasak prokurorės, jis kreipėsi į psichologą, vartojo vaistus.

Valstybės kaltintoja atkreipė dėmesį, jog prižiūrėtojams tenka eiti į kameras, bendrauti su suimtaisiais, kurių rankas nėra surakintos, lydėti juos koridoriais.

R. Baikos grasinimų išdurti akis sulaukęs prižiūrėtojas patirtą neturtinę žalą, išgyvenimus įvertino 5 tūkst. eurų.

Bylos nagrinėjimo metu R. Baikos gynėjui, advokatui Gediminui Bukauskui ėmus samprotauti apie tikėtiną norą pasipelnyti, prižiūrėtojas pasipiktino.

„Sveikata ir emocinė būsena įvertinama pinigais? Koks čia gali būti noras pasipelnyti?“, – stebėjosi tardymo izoliatoriaus darbuotojas.

Pasak advokato G. Bukausko, R. Baikos išsakyti žodžiai – spontaniškai išsprūdusi emocija ir jie neturėtų būti vertinami, kaip grasinimas. Juolab, kad peržiūrėjus stebėjimo kamerų įrašą, kuriame užfiksuota prižiūrėtojo ir R. Baikos prasilenkimas koridoriuje, kokių agresyvių veiksmų užfiksuota nebuvo.

„Jeigu pareigūnas būtų užpultas, sužalotas, dėl to jokio ginčo nekiltų. O dabar tai– nevykusi emocinė išraiška. Niekas šio įvykio nesureikšmino, R. Baika nuėjo savais keliais, o nukentėjusysis – savais“, – sakė advokatas G. Bukauskas ir tikino, kad jo klientui reikėtų taikyti ne baudžiamąją, bet administracinę atsakomybę.

Ričardas Baika teisme / DELFI nuotr.

Atsiprašė tik tardamas paskutinį žodį

„R. Baika kaltinamas nesunkaus nusikaltimo padarymu. Jis nepripažino savo kaltės, neatsiprašė nukentėjusiojo. Reikėjo vyriškai pasakyti, jog pasikarščiavau“, – sakė prokurorė, siūlydama teismui R. Baikai skirti 8 mėnesius laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 1 metams.

D. Bugavičiaus byloje teisiamas, pagalbos suteikimu įtariamiems samdomiems žudikams iš Estijos kaltinamas R. Baika atsiprašyti įstengė tik teisminio proceso pabaigoje, tardamas paskutinį žodį.

Antrindamas advokato išsakytai pozicijai jis kaltę vertė emocinei būsenai, kurį jį apėmė sužinojus, jog pusmečiui atimama teisė į ilgalaikius pasimatymus su vaikų motina. Švelnindamas savo padėtį R. Baika neigė ketinęs įgyvendinti savo grasinimus – išdurti akis tardymo izoliatoriaus prižiūrėtojui.

„Atsiprašau, neturėjau jokių ketinimų ką nors daryti. Gal buvau emociškai susinervavęs. Prašau mane išteisinti“, – tardamas paskutinį žodį sakė R. Baika.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA