Kaip dėl koronaviruso pandemijos pasikeitė Kauno mero V. Matijošaičio gyvenimo įpročiai | Kas vyksta Kaune

Kaip dėl koronaviruso pandemijos pasikeitė Kauno mero V. Matijošaičio gyvenimo įpročiai

R. Tenio nuotr.

Vasaros pabaigoje Kauno regione gerokai šoktelėję COVID-19 sergamumo rodikliai parodė, kad žmonės po karantino kiek paskubėjo atsipalaiduoti ir į vasaros malonumus šoko „be stabdžių“. Kauno meras Visvaldas Matijošaitis portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė, kad juokauti su šiuo virusu ir toliau neketina bei kviečia miestiečius rimtai žiūrėti į koronaviruso žmonių sveikatai keliamas grėsmes.

Meras patenka į rizikos grupę

„Esu realistas, žinau skaičius savo pase, todėl, deja, bet ir pats save priskiriu jau labiau prie vyresniųjų, kuriems komplikacijų rizika dėl koronaviruso yra gerokai didesnė“, – sako V. Matijošaitis. Papildomų grėsmių dėl sveikatos Kauno meras turi ir dėl anksčiau jo patirtų širdies ir kraujagyslių susirgimų, todėl koronaviruso epidemiologinės situacijos blogėjimas jam kelia didelį rūpestį.

„Tikiu, kad ir šįkart, kaip ir per pirmąją bangą, bendromis pastangomis neleisime tam proveržiui toliau plisti“, – apie susirgimų koronavirusu padaugėjimą Kaune sako meras.

V. Matijošaitis primena, kad buvo vienas pirmųjų, pasiūlęs miesto savivaldybėje keisti sveikinimosi etiketą. „Dar prieš paskelbiant karantiną mūsų šalyje kolektyviai nutarėme atsisakyti rankų paspaudimų ir šito susitarimo laikomės iki šiol“, – sako jis.

Kauno savivaldybėje įvestas „žaibo“ sveikinimasis, kai rankos ne spaudžiamos, o susidaužiama krumpliais, netruko išplisti į kitas miesto įstaigas ir tarp paprastų miestiečių. Tarp kitų veiksmingų apsisaugojimo nuo viruso priemonių meras vardija tokias, kaip kaukių dėvėjimas, atstumo laikymasis, asmeninė higiena, rankų dezinfekavimas, patalpų vėdinimas.

Kauno meras V. Matijošaitis laikosi kaukių dėvėjimo reikalavimų / R. Tenio nuotr.

Savivaldybės darbo pokyčiai

V. Matijošaitis įvardija ir dar vieną miesto savivaldybės darbe dėl koronaviruso grėsmės įvestą pokytį – kasdieniai miesto vadovų ir darbuotojų komandos pasitarimai, kuriuose dalyvauja meras, jau nuo kovo vyksta Didžiojoje savivaldybės salėje. Anksčiau šioje salėje vykdavo tik tarybos posėdžiai ir įvairūs renginiai, didesni susitikimai, dabar salėje darbai vyksta kasdien.

„Didžioji salė tapo viena saugesnių erdvių, kurioje rytiniu pasitarimu prasideda kiekviena darbo diena. Erdvioje salėje susėdame tikrai nemažais atstumais vienas nuo kito, todėl esame saugesni”, – sako meras.

Meras džiaugiasi, kad dirba su supratingais kolegomis, kurių dauguma – gerokai jaunesni kolegos. „Savivaldybės administracijoje tas supratimas tikrai matomas ir visi stengiamės paisyti elementarių taisyklių“, – sako V. Matijošaitis.

Kauno meras pripažįsta, kad ir anksčiau nebuvo dažnas įvairių renginių lankytojas, o ši nuostata per pandemiją tik sustiprėjo. „Gerokai jaunesni vicemerai, patarėjai, administracijos vadovai gali puikiai atstovauti miestui įvairiomis progomis. Pats verčiau tą laiką išnaudoju konkretiems darbams, kurių tikrai netrūksta“, – sako Kauno meras.

Kauno meras V. Matijošaitis su LR Prezidentu Gitanu Nausėda Vienybės aikštėje / R. Tenio nuotr.

Pietauja kavinėse

Dėl kavinių lankymo ribojimo V. Matijošaitis laikosi nuosaikesnės pozicijos, pasak jo, lankymasis kavinėse ar kitose viešojo maitinimo įstaigose neturėtų nutrūkti. „Pats kol kas nekeičiu kasdienių pietavimo įpročių ir neraginu to daryti kitų. Tiek maitinimo, tiek ir kitas paslaugas ar prekybą vykdančiam verslui reikia dirbti. Jau pirmoji banga su griežtomis karantino sąlygomis daugeliui sudavė stiprų smūgį, tad antro tokio kai kas gali ir neatlaikyti“, – įsitikinęs V. Matijošaitis.

Tačiau dėl įvestų saugumo priemonių viešosiose erdvėse Kauno meras ir toliau laikosi griežtos pozicijos. „Visąlaik sakiau ir toliau laikausi tos pačios nuomonės: visuomenės sveikatos specialistų ir medikų rekomendacijos, atsakingų institucijų nurodymai bei reikalavimai yra esminiai šiuo neįprastu metu“, – pabrėžia jis.

Sveikata – svarbiausia!

Meras nepalaiko žmonių, kuriuos erzina vis nauji ribojimai, kaukių dėvėjimas ir kiti sprendimai. Jo įsitikinimu, būdami sąmoningi ir atsakingi, žmonės apsaugo ne tik save, bet ir savo aplinkos žmones.

„Nepatogumai – laikini, o sveikata – visam gyvenimui. Kiekvienas savo veiksmais galime smarkiai prisidėti, kad išvengtume šios pavojingos ir sunkiai pažabojamos ligos“, – sako Kauno meras.

Pasak jo, patys verslininkai kreipiasi su iniciatyvomis, kaip galėtų užtikrinti aukštesnį saugumo lygį savo darbuotojams ir klientams, savo pasiūlymus parengė ir miestas. „Negalime leisti, kad vėl tektų užverti įvairių įstaigų duris. Norisi, kad miestas ir toliau išliktų gyvas, bet prie to turime prisidėti kiekvienas asmeniškai, elgdamiesi protingai ir saugiai“, – baigdamas pokalbį, kviečia V. Matijošaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA