A. Verygos siekis, kurio vis dar nesupranta lietuviai: kur privalomos veidą dengiančios kaukės? | Kas vyksta Kaune

A. Verygos siekis, kurio vis dar nesupranta lietuviai: kur privalomos veidą dengiančios kaukės?

delfi.lt / Gintarė Bakūnaitė 2020/08/28 09:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės Vyriausybė dar rugpjūčio pradžioje sugrąžino reikalavimą uždarose viešose vietose dėvėti apsaugines nosį ir burną dengiančias kaukes. Vėliau sąrašas, kur kaukės privalomos, plėtėsi, o kartu daugėjo ir klausimų – ar būtina kaukę dėvėti tik įėjus į kavinę, ar ir lauke, ar kaukės reikia, jei renginys vyksta atviroje erdvėje, o jame 10 žmonių, ar privalu dengti kvėpavimo takus turguje, sporto klube?

Kiekvienas naujas reikalavimas atskiroms įstaigoms, įmonėms, o kartu ir gyventojams sugulė į dešimtis operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimų. Nenuostabu, kad šiuo metu suprasti ekstremalios situacijos taisykles lietuviams sekasi ne ką geriau nei abiturientams per matematikos egzaminą.

Kad gyventi būtų nors kiek paprasčiau, „Delfi“ pateikia sąrašą, kur apsaugines kaukes ar kitas veidą dengiančias priemones dėvėti būtina, o kur – šiuo metu ne.

Prekybos, paslaugų ir kitokių veiklų vykdymo vietos

PRIVALOMA: Pagal dabar galiojančią tvarką dėvėti kaukes privalu tik uždarose prekybos, paslaugų teikimo ar kitokios veiklos vykdymo vietose. Tai daryti turi tiek pardavėjai, tiek pirkėjai ar klientai, jei jie yra vyresni nei 6-erių metų. Kitaip tariant, kaukę dėvėti turite prekybos centruose, parduotuvėse, manikiūro salonuose, kirpyklose ir t.t.

GALIMA NEDĖVĖTI: Išimtys taikomos tais atvejais, jei dėvint kaukę paslaugos suteikti neįmanoma, pavyzdžiui, darant makiažą, skutant barzdą ir pan. Taip pat kaukės dėvėti nereikia sportuojant sporto klubuose ir lankantis laisvalaikio ir pramogų parkuose. Kaukių leidžiama nedėvėti neįgaliems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės to daryti negali arba, jeigu apsaugos priemonės dėvėjimas gali pakenkti asmens būklei. Taip pat kol kas nėra reikalavimo dėvėti kaukę atvirose prekybos vietose, taigi, jeigu lankotės turguje, kuris yra po atviru dangumi – galite būti be kaukės.

Viešojo maitinimo įstaigos

PRIVALOMA: Kaukę dėvėti įeinant į maitinimo įstaigą, nepriklausomai nuo to, ar ji yra patalpoje, ar atviroje erdvėje. Taip pat kaukę dėvėti reikia viso pasibuvimo restorane, kavinėje, bare, naktiniame klube ar kitoje pasilinksminimo vietoje. Kaukes taip pat turi dėvėti visi klientus aptarnaujantys darbuotojai.

GALIMA NEDĖVĖTI: Valgant ar geriant kaukės dėvėti nereikia. Taip pat kaukės yra neprivalomos negalią turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės to daryti negali arba, jeigu apsaugos priemonės dėvėjimas, gali pakenkti asmens būklei.

Viešasis transportas

PRIVALOMA: Visiems vykstantiems ar esantiems viešajame transporte asmenims, kuriems yra daugiau nei 6 m., dėvėti kaukes ar respiratorius privaloma. Taisyklė galioja tiek keleiviams, tiek viešojo transporto darbuotojams.

IŠIMTYS: Viešajame transporte dėvėti kaukių neprivalo neįgalūs asmenys, , kurie dėl savo sveikatos būklės to daryti negali arba, jeigu apsaugos priemonės dėvėjimas, gali pakenkti asmens būklei.

Kauniečiai su veido kaukėmis / R. Tenio nuotr.

Kelionės lėktuvu

PRIVALOMA: Kaukes, respiratorius ar kitas nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones privalo dėvėti visi vyresni nei 6 m. oro uostuose esantys asmenys – tiek keleiviai, tiek darbuotojai, tiek kiti. Kaukę dėvėti būtina viso buvimo oro uoste metu.

GALIMA NEDĖVĖTI: Nurodymo privalomai dėvėti kaukę lėktuvuose skrydžių metu operacijos vadovo sprendime nėra. Kaukės dėvėti oro uoste taip pat neprivalo neįgalūs asmenys, kai to daryti negalima ar kaukės dėvėjimas pakenktų asmens būklei.

Renginiai

PRIVALOMA: Kaukes, respiratorius ar kitas nosį bei burną dengiančias apsaugos priemones privaloma dėvėti lauke vykstančiuose renginiuose ar susibūrimuose tiek žiūrovams, tiek renginio dalyviams. Taip pat būti su kaukėmis būtina tiems, kurie susiruošė eiti į renginį uždaroje patalpoje. Apsaugos priemonės privalomos ir uždaro renginio dalyvius aptarnaujančiam personalui.

GALIMA NEDĖVĖTI: Atviruose ir uždaruose renginiuose be kaukių leidžiama būti atlikėjams ar renginio metu sportuojantiems asmenims. Taip pat neįgalumą turintiems žmonėms, kurie apsaugos priemonių dėvėti negali ar tai gali pakenkti jų būklei, tokiems asmenims renginių metu rekomenduojama dėvėti apsauginius skydelius.

Sporto varžybos

PRIVALOMA: Kaukes, respiratorius ar kitas nosį bei burną dengiančias apsaugos priemones privalo dėvėti visi aukšto meistriškumo sporto renginių žiūrovai. Tai jie daryti turi viso renginio metu, nepriklausomai, ar jis vyksta atviroje ar uždaroje erdvėje.

GALIMA NEDĖVĖTI: Per sporto varžybas nenumatyta prievolė kaukių dėvėti sportininkams, teisėjams, instruktoriams, organizatoriams ar aptarnaujančiam personalui, tad to daryti jie neprivalo.

Kauniečiai dėvi veido kaukes / R. Tenio nuotr.

Savivaldybės ir valstybės institucijos, įstaigos bei įmonės

PRIVALOMA: Kaukes valstybės ar savivaldybės valdomose institucijose, įstaigose ar įmonėse privalo dėvėti tiek lankytojus aptarnaujantys darbuotojai, tiek lankytojai. Kitaip tariant, kaukę privalote dėvėti tiek eidami į, pavyzdžiui, Užimtumo tarnybą, Valstybinę mokesčių inspekciją, tiek į polikliniką.

IŠIMTYS: Dėvėti kaukių neprivalo neįgalūs asmenys, , kurie dėl savo sveikatos būklės to daryti negali arba, jeigu apsaugos priemonės dėvėjimas, gali pakenkti asmens būklei.

Ugdymo įstaigos

KAUKĖS PRIVALOMOS: Vaikus į ikimokyklinio ar pradinio ugdymo įstaigą ar darželį atlydintiems tėvams, taip pat darbuotojams, vykdantiems vaikų priėmimą į darželį. Kaukes pilnamečiai tretieji asmenys (globėjai, tėvai ar pan.) privalo dėvėti ir uždarose mokyklos patalpose ar dalyvaudami grupės renginiuose, kur nepavyksta užtikrinti 2 metrų atstumo.

Dėvėti asmens apsaugos priemones privalo ir pradinio, pagrindinio ar vidurinio ugdymo įstaigų darbuotojai, tarp jų ir mokytojai, kai vaikšto bendrose, uždarose patalpose (koridoriuose, valgyklose, mokytojų kambaryje ir pan.) Taip pat tėvai ar globėjai, jei dalyvauja uždaroje patalpoje vykstančiame renginyje ar susibūrime, kur neįmanoma išlaikyti 2 m atstumo.

Tuo tarpu aukštosiose, profesinėse ir neformaliojo suaugusių švietimo įstaigose besimokantys ar ten dirbantys asmenys (pedagogai taip pat) kaukes privalo dėvėti tiek bendrose patalpose, tiek auditorijose, klasėse, renginiuose, jei tarp jų nėra išlaikomas 2 metrų atstumas.

GALIMA NEDĖVĖTI: Kaukių dėvėti neprivaloma mokiniams, taip pat mokytojams, jei jie yra klasėje ar kitur ir nesinaudoja bendromis patalpomis. Taip pat nedėvėti asmens apsaugos priemonių leidžiama tiems pedagogams, kurie to daryti negali dėl sveikatos būklės ar savo darbo specifikos. Kaukės nebūtinos ir į renginį ar grupės susibūrimą atvykusiems tėvams ar kitiems tretiesiems asmenims, jei užtikrinamas 2 metrų atstumas tarp visų susirinkusiųjų.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, jog dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų baudos, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA