Dėl koronaviruso infekcijos planuojama ištirti 70 proc. šalies mokytojų | Kas vyksta Kaune

Dėl koronaviruso infekcijos planuojama ištirti 70 proc. šalies mokytojų

BNS 2020/08/27 15:17
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Greitaisiais testais dėl koronaviruso planuojama tirti mokytojus, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Anot jo, šiuo metu savivaldybėms išsiųsta informacija su prašymu, kad šios nurodytų, kiek greitųjų testų joms reikės.

„Preliminariai planuojama iš pradžių pateikti (testų – BNS) apie 70 proc. mokytojų, nes tikrai, tikėtina, kad visi 100 proc. nesitestuos, kadangi tai nebus privalomas testavimas, tai bus galimybė atlikti tokį testą“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė A. Veryga.

„Savivaldybės turės susitarti su sveikatos priežiūros įstaigomis ir suplanuoti sveikatos priežiūros specialistą, kuris atkeliautų į ugdymo įstaigą ir tokius testus galėtų paimti ir suvesti į elektroninę sveikatos sistemą“, – pridūrė jis.

Vilniaus universiteto mokslininkai šių metų gegužę nustatė, kad greitieji koronaviruso testai, nustatantys antikūnus kraujyje, geriausius rezultatus rodo praėjus 14–50 dienų nuo pirmųjų koronaviruso simptomų arba teigiamo PGR tyrimo atsakymo, todėl nėra tinkami esamo susirgimo diagnostikai.

Vis dėlto ministras teigia, kad esamą ligą šiais testais įmanoma nustatyti.

„Tai, kad nustatomas antikūnų susiformavimas, nereiškia, kad žmogus tikrai jau yra baigęs sirgti. (…) Gali būti nustatomi ir tam tikri židiniai. Žinoma, labai daug nenustatysim“, – aiškino A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad greitaisiais testais nustačius IgM klasės antikūnus, kurie susidaro prasidėjus imuniniam atsakui į virusinę infekciją, būtų atliekami PGR tyrimai, jie yra skirti ūminės infekcijos diagnostikai.

Pasak A. Verygos, tai turėtų suteikti „tam tikro saugumo ir pasitikėjimo“ mokytojams ar kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams, kurie priklauso rizikos grupėms.

Jis taip pat teigė, kad ateityje greitieji testai gali būti naudojami ir, pavyzdžiui, vidaus reikalų sistemos darbuotojams testuoti.

Dalis greitųjų testų šiuo metu naudojama populiacijos tyrimui.

Šiuo metu dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime rugpjūčio pradžioje pateikti tuometinei sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei.

Pasak FNTT, ji įtariama galimai piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi, viršijusi įgaliojimus, dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą. Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA