Atsako advokatė: kaip namie surašyti galiojantį testamentą | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: kaip namie surašyti galiojantį testamentą

Asociatyvi / teismai.lt nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakcija sulaukė ne vieno skaitytojo laiško, kur jie teiraujasi kaip sudaryti galiojantį testamentą, kai nuvykti pas notarą nėra galimybių, o ir išsikviesti jį į namus sudėtinga.

„Mano kaimynė fiziškai neįgali ir nori man palikti savo butą. Pas notarą nuvykti su nevaikščiojančiu žmogumi yra labai sudėtinga, o notarą šiuo laikotarpiu į namus išsikviesti yra praktiškai neįmanoma. Ar galiotų kažkoks dokumentas ar testamentas, jeigu kaimynė namuose savo ranka išreikštų savo valią man palikti turtą?“, – teiravosi skaitytojas.

Situaciją paaiškina advokatė Raimonda Lazauskienė.

Sutinkamai su LR civilinio kodekso reglamentavimu, kiekvienas fizinis asmuo gali testamentu palikti visą savo turtą arba jo dalį vienam ar keliems asmenims, kurie yra arba nėra įpėdiniai pagal įstatymą.

Testatorius gali ranka surašyti asmeninį testamentą, kuriame privalo būti nurodytas testatoriaus vardas, pavardė, surašymo vieta, išreikšta valia, asmeninis testamentas gali būti surašytas bet kuria kalba ir privalo būti pasirašytas testatoriaus.

Testamento paskirtis yra užtikrinti fiziniam asmeniui teisę savo valia, kuri išviešinama po mirties, pasirinkti įpėdinius ir paskirstyti jiems po testatoriaus mirties liekantį palikimą. Įstatymo nustatyta galimybė asmeniui savo nuožiūra nuspręsti, kam po jo mirties atiteks teisė disponuoti likusiu turtu.

Tokios valios išraiškos forma – testamentas, kuris apibrėžtinas kaip asmeninis, vienašalis, rašytinis, įstatymo nustatyta tvarka testatoriaus sudarytas sandoris, kurio teisinių padarinių atsiranda tik testatoriui mirus ir kuris suteikia pirmenybę paveldėti jame nurodytiems asmenims.

Taigi testamentas yra vienašalis sandoris, kuriame išreiškiamas jį sudariusio asmens patvarkymas dėl jam priklausančio turto paveldėjimo.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Jeigu asmeninis testamentas nebuvo perduotas saugoti nustatyta tvarka notarui ar Lietuvos Respublikos konsuliniam pareigūnui užsienio valstybėje, jis po testatoriaus mirties ne vėliau kaip per vienerius metus turi būti pateiktas teismui patvirtinti, šiuo atveju galioja tik teismo patvirtintas testamentas.

Teismas nagrinėdamas prašymus dėl asmeninio testamento patvirtinimo, patikrina, ar jis atitinka nustatytus reikalavimus asmeninio testamento formai, turiniui, ar jame yra išreikšta testatoriaus valia dėl jam priklausančio turto paveldėjimo. Testatoriaus valia yra esminis būtinas testamento elementas, ji turi būti išreikšta taip, kad būtų aišku, jog asmuo duoda patvarkymą dėl paveldėjimo.

Testamentą patvirtinus teismui, jis įgauna teisinę galią ir suteikia teisę testamente nurodytiems asmenims priimti palikimą, jo atsisakyti, gauti paveldėjimo teisės liudijimą, o suinteresuoti asmenys įgyja teisę pareikšti ieškinius dėl testamento pripažinimo negaliojančiu dėl testatoriaus neveiksnumo, jo valios trūkumų sudarant testamentą ir kitų priežasčių bei naudotis kitomis juridinėmis savo teisių gynimo priemonėmis, kurios taikomos oficialiesiems testamentams.

Atkreiptinas dėmesys, kad testatorius turi teisę savo sudarytą testamentą bet kada pakeisti, papildyti ar panaikinti, sudaryti naują testamentą, arba jo nesudaryti.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA