Epidemiologė: koronaviruso tendencijos Lietuvoje skiriasi nuo pasaulinių | Kas vyksta Kaune

Epidemiologė: koronaviruso tendencijos Lietuvoje skiriasi nuo pasaulinių

DELFI, BNS 2020/08/25 14:37
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sergamumas koronavirusu šalyje nemažėja. Per pastarąją parą patvirtintas dar 21 naujas COVID-19 infekcijos atvejis. Daugiausia šiuo metu infekcija plinta židiniuose. Kokių priemonių ketinama imtis šiai situacijai suvaldyti, antradienį spaudos konferencijoje pasakojo sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos vadovas Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus padalinio vadovė Rolanda Lingienė.

Lietuvos tendencijos skiriasi nuo pasaulinių

Pasak R. Lingienės, nors pasaulyje daugėja besimptomių koronaviruso atvejų, Lietuvoje kol kas ši tendencija skiriasi. Iš 21 nustatyto koronaviruso atvejo – 20 žmonių jautė simptomus.

„Skaičiuojame, kad per rugpjūčio mėnesį 15–16 proc. nustatytų atvejų yra susiję su muzikos festivaliais ir kitais atvirose erdvėse vykusiais renginiais. Šis skaičius nėra labai tikslus, nes, manome, kad užsikrėtę asmenys ne visada nurodo, kur ėjo, kokie buvo jų maršrutai, su kuo bendravo.

Blogai tai, kad nenurodžius asmenų, su kuriais turėjo sąlytį susirgę žmonės, nesurandamas infekcijos šaltinis ir nesustabdomas plitimas. Todėl plitimas visuomenėje vis tiek yra“, – sakė NVSC Vilniaus padalinio vadovė.

Todėl, pasak R. Lingienės, jei įmanoma, šiuo metu vis dar reikėtų susilaikyti nuo renginių lankymo. Ypatingai, jei jaučiami kokie nors peršalimo simptomai.

Pasak R. Lingienės, sąlytį su sergančiais COVID-19 infekcija turėjusių asmenų per savaitę nustatyta virš 1000.

„Taip, kad buvo įpratę žmonės, kad su jais susisiekia per artimiausią ar tą pačią dieną, to nebėra ir artimiausiu metu nebepavyks to padaryti. Kaip ir visame pasaulyje ten, kur atvejų skaičius daugėja.

Bet visi asmenys, kuriems nustatyta COVID-19 infekcija, turi įspėti visus asmenis, su kuriais bendravo ir visi kontaktai iškart turi izoliuotis nelaukdami jokio atskiro skambučio iš NVSC. Mūsų specialistai tikrai paskambins, bet gali būti, kad ne po dienos ir net ne po trijų, nes tiesiog fiziškai nebeįmanoma to daryti“, – sakė R. Lingienė.

Taip pat, pasak NVSC atstovės, jei asmuo turi simptomų, nuo koronaviruso tikrai bus ištirtas. Tačiau, jei žmogus turėjo sąlytį su sergančiuoju, tirtis pirmą ar trečią dieną po sąlyčio nerekomenduojama.

„Tokiu atveju labai maža tikimybė, kad net jei esame užsikrėtę, kad bus teigiamas PGR tyrimas“, – sakė R. Lingienė.

Prioritetas – simptomus jaučiantiesiems

Siekiant greitesnio ligos nustatymo, mobiliuosiuose koronaviruso patikros punktuose prioritetas bus teikiamas simptomus jaučiantiems asmenims, sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Dabar visi iš esmės registruojami tą laisvą laiką, kuris yra prieinamas. Prioritetas tikrai turėtų būti teikiamas simptominiams, nes jie yra patys pavojingiausi, nuo jų užsikrečia daugiausiai asmenų“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ministras.

Anot jo, įvertinus simptominių pacientų dalį savivaldybėje, mobiliuosiuose punktuose turėtų būti suformuota „dviguba eilė“ – rezervuotas tam tikras laikas atlikti tyrimus simptomus jaučiantiems asmenims.

A. Verygos teigimu, šiuo metu tokie sprendimai yra ruošiami.

Reanimacijoje – šeši asmenys

Šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 59 žmonės, šeši iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

Jos teigimu, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma dviem žmonėms, su deguonies kaukėmis gydoma 16 asmenų.

Rengs rekomendacijas

Kaip sakė ministras, rengiamos atnaujintos rekomendacijos įstaigoms ir įmonėms.

„Girdime daug tokių klausimų. Aišku, paprasčiausias būdas būtų tiesiog susirasti, jos yra buvusios tos rekomendacijos. Tuo metu, kai buvo pirmoji banga, tikrai įstaigoms buvo jų nemažai parengta. Bet, kadangi klausiama iš naujo, pažiūrėsime, ar kažkur kontekstas nepasikeitęs, tai jas atnaujinsime ir paskelbsime“, – sakė A. Veryga.

Nuotolinio mokymo kol kas nebus

Taip pat SAM vadovas kalbėjo apie ateinančius mokslo metus. Pasak ministro, vis dar rengiami nurodymai švietimo įstaigoms, kaip jos turėtų elgtis atėjus rugsėjo 1-ąjai.

„Kad jei jau vyktų užsikrėtimas švietimo įstaigoje, kad jis vyktų kaip įmanoma mažesnėje grupėje“, – kalbėjo A. Veryga.

Ministro paklausus, ar nėra svarstoma kai kurioms savivaldybėms įvesti nuotolinį mokymą, A. Veryga atsakė, kad kol kas tai nėra daroma.

„Jei kažkurioje savivaldybėje situacija pasidarytų nevaldoma, teoriškai galima būtų galvoti. Bet idealiu atveju, būtų gerai galvoti net ne apie savivaldybę, o apie konkrečią įstaigą“, – sakė SAM vadovas.

A. Verygos teigimu, kol kas tikrai neplanuojama įvesti ir privalomo kaukių dėvėjimo mokyklose. Vis dėlto, švietimo įstaigų atstovų teigimu, užtikrinti saugų atstumą mokyklose – neįmanoma.

„Sunku pasakyti, ar tikrai neįmanoma. Situacija tikrai yra neeilinė. Jei visą ugdymo procesą organizuotume taip, kaip buvo iki COVID-19, tai tikrai neįmanoma tų reikalavimų įgyvendinti. Dėl to ir sakome, kad ugdymo įstaigos, kartu su steigėjais, visuomenės sveikatos centro specialistais turi galvoti, kaip procesą organizuoti kitaip. Tikrai nereikėtų ugdymo įstaigų vadovams gąsdintis ir bijoti, nes, kai bendravome, jų pagrindinė baimė buvo, kad juos kas nors nubaus. Tai tikslas tikrai nėra kažką bausti“, – sakė A. Veryga.

Kaip sakė SAM vadovas, artimiausiu metu turi atsirasti tvarka, kaip būtų galima patikrinti ugdymo įstaigų darbuotojus dėl infekcijos.

„Bet tikrai turi būti pergalvoti ir maitinimo procesai, kad srautai nesimaišytų. Yra tokių praktinių pastebėjimų. Net ir pamokas nebūtinai pradėti ne vienu laiku, kad ne visi vienu metu susirinktų. Čia tikrai praktiniai patarimai, kurių mes nesudėliosime. Mes galime pasakyti sveikatos logiką, infekcijos kontrolių logiką, bet pačius procesus turi susidėlioti įstaiga“, – kalbėjo ministras.

Prireiks ir savanorių pagalbos

A. Veryga spaudos konferencijoje sakė, kad ministerija bandys kuo greičiau susitvarkyti su augančių žmonių srautu, skambinančių į karštąją liniją ir į NVSC.

„Steigsime savanorių centrą, į pagalbą vėl pasitelksime savanorius. Matome, kad žmogiškųjų išteklių, kurie ten yra, jau nebeužtenka“, – kalbėjo ministras.

Šiam tikslui, pasak A. Verygos, bus kviečiami skautai, šauliai ir kitos organizacijos.

Latvija neturi plano neįsileisti lietuvių

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kaimyninė Latvija neturi plano neįsileisti lietuvių dėl didėjančių susirgimų koronavirusu skaičiaus.

„Jie nesiruošia mūsų niekaip uždaryti ir neįsileisti. Jie gali galbūt rekomenduoti savo piliečiams nevykti į Lietuvą, bet bent jau kol kas tokio plano mūsų neįsileisti jie neturi“, – žurnalistams antradienį sakė A. Veryga.

Latvijoje iš trijų Baltijos šalių šiuo metu epidemiologinė situacija yra geriausia – ten nustatoma mažiausiai naujų koronaviruso atvejų.

Tuo metu Lietuvoje koronaviruso atvejų kasdien nustatoma po kelias dešimtis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje sergamumo koronavirusu rodiklis per pastarąsias 14 dienų siekia 14,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Latvijoje – 2,3, Estijoje – 8,8 atvejo.

Lietuva, Latvija ir Estija yra sutarusios dėl vadinamojo „kelionių burbulo“ – šių šalių piliečiai tarp šių valstybių gali keliauti nevaržomai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA