Svarbiausi patarimai keliaujantiems gamtoje: kaip išsirinkti tinkamą įrangą | Kas vyksta Kaune

Svarbiausi patarimai keliaujantiems gamtoje: kaip išsirinkti tinkamą įrangą

Organizatorių nuotr.

Šiemet dėl koronaviruso pandemijos daugiau žmonių atostogauja Lietuvoje. Dalis jų turistauja gamtoje, plaukia baidarėmis, todėl ir įvairios gamtos turizmui skirtos priemonės bei įranga sulaukia daugiau dėmesio. Ne vienerius metus tokios įrangos prekyba užsiimantis Vytautas Romeika pasidalijo patarimais kaip išsirinkti reikalingiausius gamtoje dalykus – palapinę, miegojimo kilimėlį, kelioninę viryklę, priemones nuo vabzdžių, kuprinę.

Palapinė turi būti kompaktiška

Jei nakvojate gamtoje po atviru dangumi be palapinės greičiausiai neišsiversite. Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios parduotuvės „Army Shop“ vadovas V. Romeika pirmiausia siūlo atkreipti dėmesį į supakuotos palapinės matmenis bei svorį.

„Visos mūsų parduodamos palapinės yra pakankamai tvirtos, kad atlaikytų įprastas lietuviškas audras ir pakankamai neperšlampamos, kad atlaikytų lietuvišką lietų. Todėl pirmiausia atkreipčiau dėmesį į supakuotos palapinės matmenis bei svorį, kad ji užimtų kuo mažiau vietos ir kuo mažiau svertų.

Tai ypač svarbu keliaujant motociklais, dviračiais ar pėsčiomis. Kitas svarbus momentas – pačios palapinės konstrukcija, kuri leistų ją greitai surinkti ir išardyti. Pavyzdžiui, yra palapinių, kurias vienas žmogus dėl skėčio principu veikiančio mechanizmo surenka per 30–60 sekundžių, taip pat greitai ir išardo“, – pasakojo V. Romeika.

Gerą miegą užtikrins savaime prisipučiantis kilimėlis

Svarbus dalykas tinkamam poilsiui gamtoje yra miegmaišis. Tačiau jei keliaujama Lietuvoje, vasarą, itin rūpintis jo storiu nereiks, praktiškai tiks bet kuris variantas. Bet kitas labai svarbus dalykas patogiam miegui palapinėje yra kilimėlis.

„Kuo storesnis kilimėlis, tuo patogiau ant jo miegoti. Tačiau čia yra kita problema – storas kilimėlis užima daug vietos. Todėl geriausias variantas yra savaime prisipučiantis kilimėlis, kuris yra lengvas, neužima daug vietos, jam nereikia ir pompos. O pripūsto tokio kilimėlio storis – net 3–5 cm“, – privalumus vardijo pašnekovas.

Laužas gerai, bet viryklė – dar geriau

Ilgiau būnant gamtoje svarbu ne tik kokybiškas miegas, bet ir galimybė pasigaminti šilto maisto. Tą galima pasidaryti dviem būdais: susikurti laužą arba turėti su savimi kelioninę viryklę. Laužui užkurti „Army Shop“ vadovas rekomenduoja turėti ne tik degtukus ar žiebtuvėlį, bet ir specialų skeltuvą.

„Degtukai gali sušlapti, o skeltuvas veiks visada. Be to, taip įkurti ugnį yra ir kur kas įdomiau“, – sakė V. Romeika.
Vis tik ilgesnį laiką keliaujant gamtoje reikėtų turėti ir kelioninę viryklę, kuri yra labai nedidelė, lengva bei užima nedaug vietos. Tačiau gali labai pagelbėti, kai norisi šilto maisto, arbatos ar reikia užvirinti vandenį, kad jis būtų tinkamas gerti. Laužą dėl lietaus ar tinkamo kuro trūkumo gali būti sunku įkurti, o viryklė veiks visada.

„Renkantis kelioninę viryklę reikėtų atkreipti dėmesį į jos galią. Kuo daugiau vatų ji turi, tuo greičiau pasigaminsim maisto. Pavyzdžiui, 3 kW galios viryklė 1 litrą vandens užverda per maždaug 3 min. Viryklės gali būti dujinės ar benzininės. Benzininės viryklės privalumas, kad benzino gauti yra paprasčiau, jei kartais ilgos kelionės metu jo pritrūktumėte“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Kuprinė: svarbiausia tinkamai pasirinkti dydį

Neatsiejama keliautojo ekipuotės dalis – kuprinė. Itin svarbi, jei keliaujama pėsčiomis. Pasak V. Romeikos, svarbiausia teisingai pasirinkti kuprinės tūrį, kad viskas tilptų, bet kuprinė nebūtų per didelė.

„Paminkštintos petnešos suteikia daugiau komforto, kuprinės diržai per juosmenį ir krūtinę nuima dalį apkrovos nuo nugaros. Svarbu, kad kuprinės nugarėlė būtų pasiūta iš „kvėpuojančio“ audinio, kuris neleis nugarai prakaituoti“, – kitus geros kuprinės privalumus vardijo pašnekovas.

Kad kelionė labai neapkarstų taip pat reikia turėti tinkamų priemonių nuo erkių, uodų ir kitų vabzdžių. „Yra purškalas, kuris gali padėti ir nuo uodų, ir nuo erkių. Nuo uodų labai efektyviai apsaugo ir dujinis prietaisas, kurį daugelį metų naudoja JAV kariuomenė“, – sakė prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios parduotuvės vadovas V. Romeika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA