Gyvoje grandinėje iki Baltarusijos sienos stos 50 tūkstančių žmonių | Kas vyksta Kaune

Gyvoje grandinėje iki Baltarusijos sienos stos 50 tūkstančių žmonių

BNS 2020/08/23 15:24
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Solidarizuojantis su pilietine Baltarusijos visuomene, kovojančia dėl demokratinių permainų savo šalyje, Lietuvoje sekmadienį organizuojamas „Laisvės kelias“. Gyva žmonių grandinė sujungs sostinę su pasienyje esančiais Medininkais.

„Laisvė yra ne tik pirminė žmogaus ir tautos teisė. Tai ir kasdienis įpareigojimas ginti ją nuo pasikėsinimo tų, kurie norėtų, kad laisvę pakeistų tamsa, prievarta ir baimė. Prieš 30 metų Lietuva nusimetė prievartos pančius, stodama kartu su savo broliais latviais ir estais į Baltijos kelią ir pareikšdama pasauliui – mes jau laisvi, pirmiausia laisvi savo dvasia. Šiandien atėjo mūsų brolių baltarusių eilė ištarti brangų Laisvės vardą“, – sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak akciją organizuojančios „Laisvės TV“ komunikacijos vadovė Živilės Tiškevičiūtės, „Laisvės kelyje“ planuoja dalyvauti apie 50 tūkst. žmonių.

Ši akcija rengiama rugpjūčio 23 dieną, kaip ir Baltijos kelias, kai 1989 metų rugpjūčio 23-iąją į gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino susikibo daugiau kaip milijonas žmonių. Tuomet pasauliui buvo pasiųsta žinia apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekį nutraukti sovietinę okupaciją ir atkurti nepriklausomybę.

Šiemetinis „Laisvės kelias“ drieksis 32 kilometrus – nuo Katedros aikštės Vilniuje iki pasienyje su Baltarusija esančių Medininkų.

Stovėti „Laisvės kelyje“ žada prezidentas Gitanas Nausėda, kadenciją baigę prezidentai Valdas Adamkus ir Dalia Grybauskaitė, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, diplomatai, kiti pareigūnai.

Koordinuoti akciją padės per pusšimtis savanorių, šaulių. Pasak Ž. Tiškevičiūtės, dėl koronaviruso grėsmės akcijos dalyviai raginami dėvėti kaukes, pirštines.

„Laisvės kelio“ spalva yra balta, tad raginame žmones apsirengti baltais drabužiais ir pasiimti po simbolinę gėlę – kardelį. Raudoną arba baltą“, – teigė ji.

Katedros aikštėje į dangų bus pakeltas oro balionas su 15 metrų tautine Baltarusijos vėliava. „Dizaineris Robertas Kalinkinas pasiuvo 15 metrų ilgio tautinę Baltarusijos vėliavą. Ją planuojama pakelti oro balionu“, – sakė Ž. Tiškevičiūtė.

„Laisvės kelią“ organizuoja visuomenininko, žurnalisto Andriaus Tapino vadovaujama „Laisvės TV“, prisideda Lietuvos radijas ir televizija, kitos organizacijos. Taip norima išreikšti palaikymą Baltarusijoje dėl suklastotų prezidento rinkimų protestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus „Laisvės kelio“ akcijai Medininkų pilies kieme rengiamas Baltarusijos palaikymo koncertas ir televizijos maratonas. Surinktos lėšos atiteks organizacijai „BY Help“, kuri nuo 2017 metų gina sužeistus, suimtus, persekiojamus baltarusius ir jų šeimas. Lietuvos katalikų bažnyčia savo ruožtu sekmadienį kviečia visus geros valios žmones jungtis į bendrą maldą už baltarusių tautą.

Beje, trumpasis „Laisvės kelias“ sekmadienį nutįs ir Kaune – gyventojai 19 val. kviečiami suformuoti grandinę nuo Rotušės aikštės iki Soboro. Į renginį būtina registruotis iš anksto.

17 val. Vienybės aikštėje bus rodoma tiesioginė „Laisvės kelio“ transliacija, vyks diskusijos, Lietuvoje gyvenanti baltarusė Elena Aleknienė pristatys situaciją, susijusią su kankinimais, apie kurią ji informuota artimųjų iš gimtojo Bresto miesto. Daugiau apie Kaune šiandien vykstančias Baltarusijos palaikymo akcijas skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA