„Laisvės kelias“ gyvąja grandine bus pratęstas Kauno širdyje | Kas vyksta Kaune

„Laisvės kelias“ gyvąja grandine bus pratęstas Kauno širdyje

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ kartu su Kauno miesto savivaldybe ir kultūros organizacijomis bei bendruomenėmis, minint Baltijos kelio 31-ąsias metines, kviečia „Laisvės kelio“ iniciatyvą rugpjūčio 23 d. gyvąja grandine pratęsti Kaune. Tuo metu kiti nelengviems Baltarusijos žingsniams link demokratijos paremti skirti renginiai prasideda jau šeštadienį.

Kaip skelbiama „Kaunas 2022“ pranešime, kultūros misija neapsiriboja vien menine raiška – tai jėga, ne kartą žmones įkvėpusi laisvės ir pamatinių vertybių siekiui. Neturinčius galimybės nuvykti į sostinę Kauno miesto ir rajono gyventojus, „Kaunas 2022“ kviečia istorinę Baltijos kelio dieną – rugpjūčio 23-iąją, 19 val., ateiti į pačią Kauno širdį – Laisvės alėją.

„Gyvąja grandine susijungę nuo Soboro iki pat Rotušės, paminėsime Baltijos kelią ir išreikšime palaikymą Europos vertybėms, kartu švęsime pilietiškumą, kaip bendruomenę vienijančią jėgą“, – pranešime cituojama „Kaunas 2022“ komunikacijos koordinatorė Eglė Žemaitienė.

„Laisvės kelio“ grandinę sudarys devyni sektoriai, apimantys visą Laivės alėją ir senamiestį nuo Soboro iki Rotušės. Norintieji dalyvauti šioje iniciatyvoje prašomi registruotis čia. Sektoriui užsipildžius, registracijoje jo nebesimatys.

„Laisvės kelias“ Kaune bus organizuojamas laikantis visų saugumo reikalavimų: dalyviai primygtinai raginami dėvėti kaukes, laikytis saugaus ištiestų rankų atstumo, su savimi turėti dezinfekcinio skysčio.

Tuo tarpu jau šeštadienį, rugpjūčio 22 d., Vienybės aikštėje susirinks Baltarusijoje vykstantiems protestams neabejingi kauniečiai ir miesto svečiai. 20-22 val. vyks diskusijos apie padėtį Baltarusijoje, demokratiją, saugumą ir dezinformaciją kartu su šios srities specialistais. Diskusijoje dalyvaus Rūstis Kamuntavičius, Gintautas Mažeikis, Tatjana Narkevičienė, Brigita Sabaliauskaitė, pokalbį moderuos Žygimantas Menčenkovas.

Sekmadienį, rugpjūčio 23-iąją, istorinę Baltijos kelio ir Juodojo kaspino dieną kauniečiai kviečiami paminėti šias dvi Lietuvai ir visam pasauliui ypatingai svarbias datas – prieš penkias dešimtis metų šią dieną pasirašytą J. Ribentropo–V. Molotovo aktą, atėmusį Baltijos šalių nepriklausomybę, ir 1989 m. rugpjūčio 23 d. Lietuvos Sąjūdžio surengtą akciją „Baltijos kelias“.

Tuomet apie 2 mln. gyventojų susikibę rankomis sudarė gyvą grandinę per Baltijos valstybes, taip simboliškai atskirdami jas nuo Sovietų Sąjungos, išreikšdami norą būti laisvais, gyventi demokratiškoje santvarkoje.

„Po 31-erių metų šios datos reikšmė įgauną ir kitą atspalvį. Šį kartą gyva grandine susijungs lietuvių ir baltarusių tautos, kurios ragina visą pasaulį palaikyti Baltarusijoje vykstančius protestus, nutraukti besaikį smurtą ir perduoti valdžią demokratiškai išrinktam prezidentui“, – teigia iniciatyvos organizatoriai.

17 val. Vienybės aikštėje bus rodoma tiesioginė „Laisvės kelio“ transliacija, vyks diskusijos, Lietuvoje gyvenanti baltarusė Elena Aleknienė pristatys situaciją, susijusią su kankinimais, apie kurią ji informuota artimųjų iš gimtojo Bresto miesto.

„Pagrindinė akcijos misija – duoti galimybę visiems neabejingiems asmenims, Lietuvoje gyvenantiems baltarusiams ir stipriausiems mūsų šalies akademikams pradėti diskusiją, kurios metu galėtume geriau suprasti šių įvykių prasmę ir bendrus siekius“, – sako viena šių renginių organizatorių Indrė Grikšaitė.

Visi norintys ir neabejingi žmonės kviečiami susirinkti ir palaikyti protestuojančius bei nusiųsti žinutę kaimynams, kad esame kartu. Organizatoriai pabrėžia, kad šios akcijos yra taikūs susitikimai, skirti diskusijoms, abipuse pagarba grįstai tolerancijai ir edukacijai.

Kauniečiai taip pat raginami atsinešti raudonų arba baltų gėlių, plakatus ir kitą taikiam susibūrimui pritinkančia palaikymo atributiką. Renginių metu būtina laikytis higienos reikalavimų ir dėvėti kaukes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA