Kauniečiai pristato ginklą kovoje su koronavirusu – dezinfekcinę rūko sistemą | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai pristato ginklą kovoje su koronavirusu – dezinfekcinę rūko sistemą

Organizatorių nuotr.

Koronavirusui vėl įgaunant pagreitį, dėl savo klientų saugumo vis labiau ima nerimauti paslaugų, kurios susiduria su dideliais žmonių srautais teikėjai. Kol įprastos dezinfekcijos priemonės kelia daug iššūkių dėl gana sudėtingo ir ne visada rezultatą atnešančio proceso, inžinieriai skuba kurti technologijas, kurios šį procesą leistų maksimaliai optimizuoti. Viena tokių priemonių, dezinfekcinė rūko sistema „Purifog+“ – jau ir Lietuvoje.

„Tai yra iki 1700 kartų efektyvesnė  dezinfekcinė priemonė lyginant su daugeliu priemonių, kurias naudojome iki šiol“, – pasakoja „Purifog+“ technologiją Lietuvai pristatantis kaunietis, „Prosauga.lt“ vadovas Tomas Degutis.

Jo teigimu, ši priemonė gali tapti revoliuciniu sprendimu siekiant greitai, saugiai ir efektyviai dezinfekuoti patalpas viešose vietose. Šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtintą priemonę jau išmėgino „Girstučio“ baseinas, „Žalgirio“ arena, pristatymą Kaune stebėjo ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Prieš rugsėjį saugiai pradėti mokslo metus nori ir mokyklos – pati pirmoji mokykla Kaune nusprendusi naudoti šią sistemą yra KTU inžinerijos licėjus“, – sako T. Degutis.

Efektas per 30 sekundžių

„Purifog+“ veikimo principas – dezinfekcinis rūkas. Specialus generatorius per itin trumpą laiką šiuo rūku pripildo patalpą, o viena iš rūko sudedamųjų dalių (glicerinas) po patalpą tolygiai išsklaido dezinfekcinių savybių turinčias medžiagas: padengiami tiek vertikalūs, tiek horizontalūs paviršiai, įsiskverbiama net į mažiausius tarpelius.  Paskleistas rūkas išsisklaido maždaug per dvi valandas ir patalpa tampa paruošta naudojimui – jos nebūtina vėdinti.

„Aktualus ne tik šios priemonės efektyvumas, bet ir pats veikimo principas: sistema yra automatizuota, taigi galime dezinfekuoti patalpas beveik nenaudojant žmogiškųjų išteklių:  kažkam tereikia įjungti rūko generatorių, paspausti mygtuką ir sugrįžti, kai patalpa jau bus dezinfekuota“, – pasakoja T. Degutis.

Dezinfekcinė rūko sistema „Purifog+“ / Organizatorių nuotr.

Visiškai saugi žmogui ir aplinkai

Dar vienas technologijos „Purifog+“ privalumas lyginant su kitais patalpų dezinfekcijos būdais – draugiškumas aplinkai. „Išpurškiamas rūkas yra visiškai saugus tiek žmogui (nesukelia alergijų ar plaučių dirginimo), tiek augalams ar gyvūnams, tiek patalpų paviršiams, todėl prieš dezinfekuojant jų nereikia uždengti“, – apie rūko savybes  aiškina T. Degutis.

„Naudojamas skystis buvo ištirtas, išbandytas ir patvirtintas Turino Universitete bei Pasaulio sveikatos organizacijos, o pačios rūko sistemos jau aktyviai naudojamos Italijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, JAV ir daugelyje kitų šalių. Lietuvoje šia galimybe jau taip pat naudojasi kino industrijos atstovai, aktyviai jungiasi ir kiti sektoriai, kuriems aktualu greitai ir preciziškai dezinfekuoti patalpas“, – sako T. Degutis.

Siekiant galimybės kuo masiškiau produktą taikyti įvairiose viešose ar net valstybinėse įstaigose, jo savybės dar kartą ištirtos bei patvirtintos ir Lietuvoje.

„Mūsų aplinkoje gyvena ir dauginasi mikroorganizmai –  bakterijos, virusai, grybeliai. Susibūrimų vietose, uždarose patalpose jų kiekis ore ar ant paviršių ženkliai padidėja, nes kiekvienas žmogus iškvepia į orą ir palieka ant paviršių tuos mikroorganizmus, kurie tuo metu yra kvėpavimo takuose ar ant odos.

Technologija dezinfekcijos garu padidina dezinfekcinės medžiagos skvarbumą į sunkiai pasiekiamas erdves, suriša ir neutralizuoja mikroorganizmus ore, todėl ženkliai mažina mikroorganizmų kiekį bei jų kaupimąsi patalpose ir tuo pačiu infekcinių susirgimų riziką“, – pasakoja produktą tyrusios Kauno klinikinės ligoninės laboratorijos specialistė gydytoja Gintarė Sinkutė.

Panaši technologija – ir saugos sistemoms

Galimybė naudotis dezinfekcinio rūko sistema – pirmoji tokia Baltijos šalyse. Šį kartą lietuviai aplenkė ir estus, kurie tokia galimybe taip pat domisi, tačiau masiškai pritaikyti dar nespėjo.

„Taip jau sutapo, kad mes („Prosauga.lt) esame vieninteliai rūko saugos sistemų „Urfog“ atstovai Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Šių sistemų principas – per ypač trumpą laiką, išpurškiant ypač didelį rūko kiekį, sudaryti akliną rūko sieną, kuri visiškai sustabdo vagį. Rūke jis nebegali rasti nužiūrėtų objektų ir skuba pasišalinti, kol dar mato išėjimą.

Žinodamas šios sistemos veikimo principus iš karto pagalvojau – o kodėl ji negalėtų būti pritaikyta patalpų dezinfekcijai, siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso? Tą pačią savaitę susisiekėme su gamintoju ir sužinojome – taip, tai įmanoma ir patyrusių inžinierių komanda jau visu pajėgumu dirba, kad šią idėją įgyvendintų.  Šiandien, koronaviruso grėsmei vėl augant, jau turime įvertintą ir visame pasaulyje naudojamą priemonę“, – pasakoja T. Degutis.

Daugiau informacijos apie rūko dezinfekcines ir saugos sistemas galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA