Lietuvoje net devyniolika aktyvių koronaviruso židinių, didžiausias – Kaune | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje net devyniolika aktyvių koronaviruso židinių, didžiausias – Kaune

delfi.lt / Dalia Plikūnė 2020/08/21 12:20
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje penktadienio ryto duomenimis yra devyniolika aktyvių koronaviruso židinių. Su vienu didžiausių jų, Kauno „Adform“ kiemeliu, susijusių užsikrėtusių asmenų skaičius jau viršija penkiasdešimt.

„Židinių skaičius kiekvieną dieną keičiasi – vieni užgesta, kiti atsiranda. Šio ryto duomenimis, aktyvių židinių Lietuvoje yra devyniolika. Jie labai skiriasi savo dydžiu. Jie yra išplitę po penkias apskritis.

Vienas pačių didžiausių lieka Kaune, „Adform“ kiemelyje. Vakar dieną vėl buvo užfiksuoti keli su šiuo židiniu susiję atvejai. Užsikrėtusių, susijusių su šiuo kiemeliu skaičius viršys penkiasdešimt“, – laidoje „Delfi Rytas“ sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Vykstantieji į „Laisvės kelią“ turėtų laikytis kelių pagrindinių taisyklių

NVSC jau yra išplatinęs rekomendacijas šį sekmadienį dalyvausiantiems solidarumo akcijoje su Baltarusijos protestuotojais „Laisvės kelias“. R. Lingienė patikino, kad yra bendradarbiaujama su renginio organizatoriais. NVSC specialistai ragina laikytis kelių pagrindinių taisyklių. Pirmiausia, reikėtų įsivertinti, ar iš viso vykti į renginį.

„Pirmiausia, reikėtų labai pagalvoti, ar mes nejaučiame simptomų, būdingų COVID-19 ligai. Juos pajutus, tikrai (primygtinai patariame) nevykti, ir įspėti savo draugus ir pažįstamus, kad jie nevyktų. Taip pat nevykti rekomenduojame asmenims, kurie mažiau kaip prieš dvi savaites atvyko iš šalių, kuriose COVID-19 epidemiologinė situacija yra nepatenkinama. Žinoma, jei turėjome sąlytį su susirgusiuoju, tada yra net prievolė likti namuose ir izoliuotis“, – sakė R. Lingienė.

Antras specialistės patarimas – pagalvoti, ką reikia su savimi pasiimti.

„Turbūt visi suprantame, kad daug tūkstančių žmonių dalyvaus, ir renginio organizatoriai negali aprūpinti mūsų visų apsaugos priemonėmis. (…) Reikia pasiimti su savimi veido kaukių arba respiratorių ( ne vieną – priklausomai nuo to, iš kur važiuojame, ir, kiek laiko praleisime kelyje. (…) Reikia pasiimti tiek, kad galėtume pasikeisti veido kaukę kas dvi-tris valandas. Respiratoriai keičiami ne taip dažnai.

Taip pat reikėtų pasiimti atskirų plastiko maišelių sudėti panaudotas priemones, kol nepamatysime renginio organizatorių paliktų specialių talpų. Nepamirškime pasiimti pirštinių ir dezinfekcinio skysčio rankoms“, – dėstė R. Lingienė.

Pasak specialistės, jei vykstama autobusu, reikėtų prisiminti transporto priemonės numerį, transporto priemonėje, kiek tai yra įmanoma, laikytis nuo nepažįstamų žmonių atstumo.

„O prieš susikimbant rankomis, jas dezinfekuokime, užsidėkime pirštines, teisingai jas nusiimkime – nusidezinfekuokime rankas prieš nusiimant pirštines ir jas nusiėmus ir išmetus dar kartą. (…) Dėl būriavimosi – kuo mažiau ir kuo labiau su pažįstamais žmonėmis, išlaikant bent metro atstumą tarp vieni kitų“, – sakė R. Lingienė.

Kavinėse – privalomas kaukių dėvėjimas

Nuo penktadienio įsigalioja specialios taisyklės – ribojimai – viešojo maitinimo įstaigose – kavinėse, restoranuose, kitose maistą tiekiančiose įstaigose, kurios veikia tiek viduje, tiek lauke.

Pasak sveikatos apsaugos ministro atstovės spaudai Linos Bušinskaitės, nuo šiandien viešojo maitinimo įstaigos turi būti užtikrinta, kad lankytojai, perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys vietoje, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas.

Atstumas tarp stalų turi būti toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Ir prie baro sėdint turi būti laikomasi ne mažiau kaip metro atstumo.

Taip pat, kaip ir skelbta anksčiau, nuo šiandien viešojo maitinimo įstaigose – tiek viduje, tiek lauke – žmonės turi dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, kurias privalu dėvėti įeinant į kavinę, užsakant maistą, vaikštant teritorijoje, o jas nusiimti galima – valgant ir geriant.

Žinoma, kaip ir iki šiol, išimtys galioja žmonėms su negalia, kuriems dėl sveikatos būklės sudėtinga dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones arba išvis negali to daryti. Turintiems klausos negalią rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Pasak NVSC Vilniaus departamento vadovės, visi kavinių darbuotojai, aptarnaujantys klientus, privalo dėvėti veido kaukes.

„Visi kavinių lankytojai privalo dėvėti kaukes, kai nevalgo ir negeria“, – paaiškino R. Lingienė.

Atlydėję į Rugsėjo 1-ąją atžalą tėvai turėtų nepamiršti kaukės

Artėjant Rugsėjo 1-ąjai NVSC vadovė paaiškino, kad mokyklose kaukės privalomos mokytojams ir aptarnaujančiam personalui. Tėvai, atlydėję savo atžalas į mokslo metų pradžios šventę, taip pat privalo jas dėvėti.

„Vaikams yra kiti reikalavimai – patalpų vėdinimo, srautų atskyrimo, bendravimo tose pačiose grupėse, kuriose paprastai bendrauja, ir kuo mažesnis skaičius asmenų toje pačioje patalpoje“, – sakė R. Lingienė.

Atlikėjams dainuoti su kaukėmis nereikia

Jau galioja reikalavimai dėvėti kaukes renginiuose – tiek tuose, kurie vyksta viduje, tiek ir vykstančiuose lauke.

NVSC atstovė patikino, kad atlikėjams ant scenos kaukių dėvėti nereikia.

„Yra sveiko proto ribos, mes, tie, kurie atsakome už proceso kontrolę, tikrai suprantame, atlikėjai ir renginių organizatoriai turėtų suprasti, o jeigu – ne, tai paklausti“, – sakė R. Lingienė.

Grįžti į paveiktą užsienio šalį galima ir neišbuvus keturiolikos dienų

Reguliariai yra atnaujinamas sąrašas šalių, iš kurių atvykstant yra būtina keturiolikos dienų saviizoliacija. Jį galima rasti čia.

R. Lingienė paaiškino, kad norintieji į tą užsienio šalį, iš kurios atvyko, sugrįžti anksčiau nei po keturiolikos dienų, gali tai padaryti gavę specialų leidimą.

„Jie tik turėtų kreiptis iš anksto , nelaukti paskutinės dienos, į NVSC, ir jie gaus leidimą išvykti nepabaigę izoliacijos, su būtinomis rekomendacijomis, kaip turėtų saugiai grįžti į savo paskirties šalį“, – sakė R. Lingienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA