Džiaugsmas kinomanams – po Kauną vedžios kino maršrutais | Kas vyksta Kaune

Džiaugsmas kinomanams – po Kauną vedžios kino maršrutais

SKIRMANTĖ JAVAITYTĖ 2020/08/19 10:10
A. Čiukšio nuotr.

Ar žinote, kur teka kanalizuotas Girstupio upelis? Kur „veikė“ „Amerikos“ viešbutis? O kur buvo populiari pasimatymų vieta? Į šiuos klausimus šeštadienį atsakys fotografas, architektas Arvydas Čiukšys. Vidurdienį jis pakvies į ekskursiją, parengtą pagal lietuviškas Kaune filmuotas kino juostas.

Kaunas kine

A. Čiukšys pasakojo, kad idėja vesti ekskursijas kilo fotografuojant projektui „Kauno atminties ekranai“. 2019 m. startavusiame kino projekte Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje rodomi klasikiniai ir dabartiniai lietuviški filmai: „Adomas nori būti žmogumi“ (1959 m.), „Žingsniai naktį“ (1962 m.), „Mano mažytė žmona“ (1984 m.), „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990 m.), „Žalieji muškietininkai“ (2015 m.), „Emilija iš Laisvės alėjos“ (2017 m.), „Tumo kodeksas“ (2018 m.), „Aš priglaudžiau prie žemės širdį“ (2018 m.).

Peržiūrose dalyvauja filmų kūrėjai, laiko liudytojai, istorikai, gidai ir kiti miesto kultūros pasakotojai, vakarus veda kino kritikas Gediminas Jankauskas.

Pagal minėtus filmus A. Čiukšys sukūrė dvi ekskursijas, vyksiančias rugpjūčio 22 d. (pradžia nuo Girstupio g. žiedo, šalia Stoties) ir rugpjūčio 29 d. (pradžia ant Pelėdų kalno). Jų trukmė: 1–1,5 val.

Kairėje – menamas „Amerikos“ viešbutis / A. Čiukšio nuotr.

Pažinti miestą

Šio šeštadienio ekskursija prasidės Girstupio g., ten anksčiau tekėjo Girstupio upelis, apie kurį pasakojama filme „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“. 1965-1968 m. upelis buvo kanalizuotas ir nuo tada teka po žeme.

„Įdomu išgirsti apie kanalizuotas upes. Viename leidinyje rašo, kad jei upės būtų „suleistos“ į vamzdžius, kaip būtų patogu „sėdėti“ ant upės, „vaikščioti“ po upe. (…) Įdomus ir netoli kanalizuoto Girstupio upelio stovintis „Amerikos“ viešbutis. Tiesa, filme jis išgalvotas, viešbutis name neveikė, tačiau tarpukariu ten buvo įrengti darbininkų butai“, – pasakojo fotografas A. Čiukšys.

Ekskursija nuves ir į tarpukariu prestižiniu laikytą Radijo rajoną, bus praeinama pro L. Truikio ir M. Rakauskaitės memorialinį muziejų, Sugiharos namus, vilą „Eglutė“. Toliau bus keliaujama pro architekto S. Kudoko vilą, vienintelę Baltijos šalyse mūrinę mečetę, Žemės ūkio rūmus. Pasivaikščiojimas baigsis ant Kauko laiptų.

„Šalia jų kadaise veikė legendinė „Kauko“ kavinė – labai populiari susitikimų vieta, ten rengdavo pasimatymus, kviesdavo užsienio svečius, švęsdavo vestuves ir pan.“, – sakė pašnekovas ir pridūrė: „Šiuo metu, kai ribojamos kelionės po užsienį, laisvalaikiu raginu keliauti po Lietuvą, Kauną. Skatinu pažinti gimtąjį miestą, jo istoriją.

Kai labiau pažįsti miestą – pradedi jį dar labiau mylėti“, – įsitikinęs A. Čiukšys. Tą jis pastebėjo 2018 m. pradėjęs fotografuoti gimtojo Kauno mikrorajonus ir nuotraukas ėmęs skelbti savo feisbuko puslapyje „Pasivaikščiojimai po Kauną“.

„Man mieliausia Kaune yra Aukštieji Šančiai, iš kurių esu kilęs, taip pat labai gerai jaučiuosi Panemunėje, Žaliakalnyje. Užburia tie autentiški medinukai, jauki atmosfera, žaluma. Ir pats kada nors norėčiau gyventi mediniame name“, – atviravo A. Čiukšys.

Daugiau apie ekskursijas skaitykite čia.

Reikalinga registracija elektroniniu paštu arba tel. (8 37) 32 44 17.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA