Vairuotojas širsta: automobilis vienas, o taršos mokestis priskaičiuotas dukart | Kas vyksta Kaune

Vairuotojas širsta: automobilis vienas, o taršos mokestis priskaičiuotas dukart

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi sunerimęs skaitytojas. Kaunietis pasakojo apie jį ištikusią situaciją, susijusią su nuo šių metų liepos 1 dienos įsigaliojusiu privalomu automobilių registracijos mokesčiu. Skaitytojas piktinosi, kad už vieną transporto priemonę mokestis jam buvo pritaikytas net du kartus, nors savininku abiem atvejais išliko jis pats.

„Gal galite paaiškinti, kaip suprasti tokią situaciją: pirmą kartą automobilį priregistravau savo įmonės vardu, o vėliau save nurodžiau kaip papildomą transporto priemonės naudotoją, tačiau „Regitra“ priskaičiavo papildomą registracijos mokestį. Tai kaip čia suprasti? Automobilis vienas, savininkas irgi tas pats, o taršos mokestis pridėtas du kartus…“, – painios situacijos detalėmis dalijosi skaitytojas.

Pasak kauniečio, net susisiekus su „Regitros“ darbuotoja ir išaiškinus susiklosčiusią padėtį, ji taip pat buvo pasimetusi, tačiau niekuo negalėjo padėti esą tokios yra taisyklės.

„Mano žiniomis, registracijos mokestis priskaičiuojamas tada, kai keičiasi transporto priemonės savininkas, arba kai automobilis yra parduodamas ir registruojamas iš naujo“, – sako skaitytojas.

Kaip situaciją komentuoja „Regitros“ komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė, įstatyme numatyta, kad registracijos mokestį moka automobilio valdytojas, o ne jo savininkas.

„Savininkui transporto priemonė priklauso nuosavybės teise, o valdytojas yra tas žmogus, kuris faktiškai vairuoja automobilį ir yra atsakingas už jį“, – teigė E. Bardauskienė.

Pasak „Regitros“ komunikacijos atstovės, dažniausiai automobilio savininkas ir valdytojas yra tas pats asmuo, tačiau yra ir tokių atvejų, kuomet jie skiriasi.

Kaip vieną iš pavyzdžių E. Bardauskienė pateikė lizingo būdu įsigytą transporto priemonę. Anot jos, tokiu atveju automobilio savininkas yra bankas ar lizingo bendrovė, o valdytojas – šią transporto priemonę įsigijęs asmuo, kuris su transporto priemone dalyvauja viešajame eisme. Analogiška situacija yra ir tuomet, kai automobilio savininkas yra juridinis asmuo, o valdytojas – fizinis.

„Taigi, registracijos mokestis yra taikomas visais atvejais, kai keičiasi automobilio valdytojas“, – galutinę išvadą pridėjo „Regitros“ atstovė.

Numatytos išimtys, kuomet mokestis nėra taikomas

Mokestis netaikomas laikinai registruojamoms (iki mėnesio) iš Lietuvos išvežamoms transporto priemonėms, o taip pat ir istoriniams automobiliams, kuriems yra išduoti istoriniai numerio ženklai. Mokesčio nereikia mokėti ir už tuos registruojamus automobilius, kurių valdytojai nekeičia, pavyzdžiui, išsimokėjus lizingą, keičiant asmens pavardę, užsisakant registracijos liudijimo dublikatą vietoj prarasto ar sugadinto ir panašiai.

Svarbu pastebėti, kad reeksporto atveju sumokėti mokestį reikia, bet jį galima susigrąžinti, jei užregistravus visiškai naują automobilį jis yra išregistruojamas ir išgabenamas iš Lietuvos teritorijos per 90 dienų nuo pirmosios įregistravimo datos.

Kaip nustatomas CO2 kiekis?

Įstatyme yra numatyti konkretūs CO2 apskaičiavimo būdai, kuriais remiantis tik ir gali būti nustatomas automobilio išmetamųjų dujų kiekis ir registracijos mokesčio dydis.

Pirmiausia, rodiklio reikšmė naudojama iš oficialių ir patvirtintų dokumentų, kurie suteikia informaciją apie konkretų registruojamą automobilį, t. y. automobilio kilmės (registracijos liudijimo) ar patvirtinimo dokumentų (pvz.: ekspertizės pažymos, atitikties sertifikato (CoC)).

Antra, jei išmetamo CO2 kiekio nėra nurodyta šiuose dokumentuose, tuomet registre ieškoma lygiaverčių transporto priemonių (pagal tipą, variantą, versiją) ir naudojama jų CO2 reikšmė.

Jei išmetamųjų dujų kiekio nėra galimybės nustatyti pagal lygiaverčių automobilių išmetamą CO2 kiekį, taikomas trečiasis būdas ir jis apskaičiuojamas pagal įstatyme numatytas formules. Tam reikalingi techniniai automobilio duomenys, esantys kilmės ar patvirtinimo dokumentuose: eksploatuoti parengtos motorinės transporto priemonės masė (kg), didžiausia motorinės transporto priemonės variklio galia (kW), pavarų dėžės tipas, degalų tipas arba galios šaltinis.

Ketvirtas būdas – jei CO2 kiekio nėra galimybės apskaičiuoti pagal numatytas formules įvedant konkretaus automobilio techninius duomenis, tuomet remiamasi lygiaverčių transporto priemonių duomenimis, t. y. formulėse naudojami lygiaverčių automobilių aukščiau įvardyti techniniai duomenys.

Galiausiai, jei nėra galimybės pritaikyti nė vieno iš šių keturių aukščiau įvardytų CO2 nustatymo būdų, nes trūksta tam tikrų techninių duomenų apie automobilį, kurie naudojami formulėse, reikia atlikti techninę ekspertizę ir pateikti techninės ekspertizės pažymą dėl faktinių duomenų nustatymo.

Pastebėtina, kad kaip ir iki mokesčio įvedimo, automobilio registracijos metu reikia pateikti įprastus registracijai reikalingus dokumentus. Darbuotojai visada tikrina automobilio dokumentų originalumą, o pasitaikius klastojimo atvejui, apie tai pranešama policijai. Nuo liepos mėnesio iki šios dienos tokių atvejų nenustatyta.

Tarp aktualiausių klausimų klientams – registracijos mokestis

Birželio mėnesį „Regitra“ iš viso suteikė apie 83,5 tūkst. transporto priemonių registracijos paslaugų visoje Lietuvoje tiek elektroninėje erdvėje, tiek padaliniuose. Tuo tarpu liepos mėnesį – apie 69 tūkst. Taigi birželio mėnesį klientų srautas buvo intensyvesnis, ypač paskutinėmis birželio mėnesio dienomis prieš mokesčio įvedimą.

Registracijos mokestis yra aktuali naujovė vairuotojams. Todėl būtent birželio ir liepos mėnesiais tarp klientų dažniausiai užduodamų klausimų yra informacija, susijusi su registracijos mokesčiu. „Regitros“ interneto svetainėje yra sukurta speciali skiltis su aktualia informacija.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA