Kauno Vienybės aikštė dėmesio centre: tarptautiniame konkurse pateko tarp geriausiųjų | Kas vyksta Kaune

Kauno Vienybės aikštė dėmesio centre: tarptautiniame konkurse pateko tarp geriausiųjų

Organizatorių nuotr.

Šį pavasarį SBA grupės baigta atnaujinti Kauno Vienybės aikštė, kurios projektą sukūrė Vokietijos kompanija „3deluxe“, tarptautiniame „Dezeen Awards“ konkurse pateko tarp 25 geriausių „Atgimusio projekto“ kategorijoje. Iš viso šiemet konkursui pateikta 4300 projektų iš viso pasaulio. Nugalėtojai bus paskelbti spalį.

„Mums džiugu, kad šis puikus projektas iš Lietuvos visame pasaulyje sulaukia tiek teigiamo dėmesio. Tai, kad patekome į dizaino nuomonės lyderių, tokių kaip „Dezeen“, dėmesio centrą, parodo projekto aktualumą ir svarbą. Miestų pertvarkymas į žmonėms labiau pritaikytas erdves artimiausiu metu yra vienas didžiausių kultūrinių iššūkių. Šiame kontekste Vienybės aikštė yra novatoriškas projektas,“ – sako „3deluxe“ kūrybos direktorius Dieter Brell.

„Gauti tarptautiniai apdovanojimai ir nominacijos patvirtina, kad laikinajai sostinei padovanojome išskirtinį projektą, vertinamą pasaulyje ir Kaunas gali juo didžiuotis. Vienas pagrindinių tikslų atnaujinant Vienybės aikštę buvo siekis, kad ji iš tranzitinės taptų svarbiausia miesto gyvenimo ašimi, kurioje norisi būti.

Vienybės aikštė / organizatorių nuotr.

Šiuo metu Vienybės aikštėje matydami tiek gyvybės, judesio ir šurmulio pagrįstai galime sakyti, kad tikslas pasiektas ir ji tikrai atgimė iš naujo bei tapo laimingų žmonių aikšte“, – sako aikštę atnaujinusios SBA bendrovės „Urban Inventors“ valdybos pirmininkas Lionginas Šepetys.

Kaune, šalia Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Laisvės paminklo ir SBA plėtojamo BLC verslo centro nusidriekusios Vienybės aikštės architektūrinę koncepciją sukūrė Vokietijos architektūros ir dizaino kompanija „3deluxe“.

Įgyvendinimo projektą kartu su šia kompanija rengė architektas Rimantas Giedraitis. Prieš pusantrų metų Vienybės aikštės architektūrinė koncepcija pelnė aukščiausią įvertinimą tarptautiniuose Vokietijos parlamento įsteigtos Dizaino Tarybos apdovanojimuose.

Projektą nugalėtoju kategorijoje „Miesto erdvė“ pripažino iš garsių architektų ir dizainerių sudaryta tarptautinė žiuri. Lietuvoje įgyvendinamam projektui toks pripažinimas atiteko pirmą kartą istorijoje.

Vienybės aikštę rekonstravo SBA grupė, kurios investicijos čia siekia apie 10 mln. eurų. Tai istoriškai didžiausia investicija į centrinės aikštės projektą Lietuvoje.

Vienybės aikštė / organizatorių nuotr.

Kauno savivaldybė prie projekto prisidėjo nupirkdama granito dangą. Bendra SBA investicijų suma į aikštę ir greta plėtojamą BLC 2 verslo centrą siekia apie 40 mln. eurų.

Atnaujintoje aikštėje įrengti du fontanai, kuriuose vasarą žaidžia vaikai. Žaliosiose zonose pasodinta keliolika brandžių medžių, 5 000 įvairių augalų, o ant suoliukų šalia jų mėgsta pasėdėti vyresni žmonės ar mamos su mažyliais. Rankomis išlietas betono formas ekstremalaus sporto mėgėjai su dviračiais, paspirtukais, riedučiais ar riedlentėmis išnaudoja triukams atlikti.

Šalia aikštės BLC verslo centre įsikūrusių restoranų terasose vyksta salsos ir lindy hopo šokių vakarai.

Vienybės aikštė / organizatorių nuotr.

„Dezeen Awards“ konkursą rengia vienas populiariausių pasaulyje architektūros, dizaino bei interjero žurnalų ir portalų „Dezeen“. Architektūros, dizaino ir interjero projektai vertinami iš viso 42-ose kategorijose.

Šiais metais pateikti darbai iš 84 valstybių 6 žemynuose. Geriausius darbus kiekvienoje kategorijoje atrinks solidi žiuri komisija, kurioje 75 garsiausi architektai, dizaineriai, menininkai. Tarp jų ir lietuviams gerai žinomas Danielis Libeskindas, suprojektavęs MO muziejų Vilniuje. Pagrindiniai vertinimo kriterijai: išskirtinis grožis, inovatyvumas ir gamtos tausojimas bei praktiškumas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA