Į kelius grįžta lakstūnų siaubas: nauji greičio matuokliai jau įrenginėjami | Kas vyksta Kaune

Į kelius grįžta lakstūnų siaubas: nauji greičio matuokliai jau įrenginėjami

delfi.lt / Dina Sergijenko 2020/08/18 11:51
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ilgiau nei pusantrų metų be momentinių greičio matuoklių likusiems vairuotojams siunčiama aiški žinia: į kelius greičio matavimo įrenginiai grįžta ir netgi jau yra įrenginėjami. Negana to, plečiamas ir momentinių greičio matuoklių tinklas, laidoje „Delfi rytas“ pasakojo Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) atstovai.

Kaip „Delfi“ teigė LAKD Saugaus eismo ir aplinkos apsaugos skyriaus patarėjas Viktoras Lapinas, dalis vairuotojų, dažniau važiuojančių valstybinės reikšmės keliais, jau galėjo pastebėti naujųjų greičio matuoklių montavimo darbus.

Tikslių vietų, kur jau pradėti darbai ir kur greičio matuokliai grįš pirmiausia, V. Lapinas nevardijo, tačiau akcentavo, kad pirmiausia vairuotojus drausminanti įranga atsiras gyvenvietėse, kuriose dėl greičio viršijimo kyla daug eismo įvykių, taip pat ten, kur daugiausiai pažeidžiamiausių eismo dalyvių: pėsčiųjų ir dviratininkų, tose vietose, kur greta valstybinės reikšmės kelių yra mokyklos ir t.t.

Tiesa, „Delfi rytas“ pašnekovas prasitarė, kad momentinių greičio matuoklių, jau veikiančių ir įrengtų, dar nėra – dar tik vykdomi darbai. Anot V. Lapino, daug kur jau įkasti stulpai, ant kurių beliko sumontuoti greičio matavimo įrangą.

„Kelių direkcija tikrai praneš tą momentą, kada jie pradės fiksuoti greitį. Pagal sutartį tai turėtų įvykti iki kitų metų vasaros“, – konkretizavo V. Lapinas.

Matuos ne tik greitį

Kaip pasakojo LAKD atstovas, naujieji momentiniai greičio matuokliai bus išmanesni nei naudoti anksčiau. Įrenginiai galės pamatuoti ne tik greitį, bet užfiksuos ir kitus Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus. Pavyzdžiui, „matys“, ar automobilis turi galiojančią techninę apžiūrą, taip pat ar turi galiojantį privalomąjį civilinės atsakomybės draudimą.

Nepraslys pro juos ir krovininių automobilių vairuotojai, mat nauja įranga galės užfiksuoti, ar tokio automobilio vairuotojas sumokėjo kelių mokesčius.

Plečia vidutinio greičio matuoklių tinklą

Be momentinių greičio matuoklių, Lietuvos keliuose plečiamas ir greičio ruožų, kuriuose stebimas vidutinis greitis, tinklas.

Šiuo metu Lietuvoje vidutinis greitis stebimas 25-iuose kelių atkarpose, tačiau vyksta darbai ir statoma dar 100 vidutinio greičio matuoklių, kurie skirti dar 50-ies kelių atkarpoms, kuriose bus matuojamas vidutinis greitis.

Be to, paskelbta ir tai, kad pradėtos procedūros dar 112 vidutinio greičio matuoklių pirkimui. Šie matuokliai turėtų keliuose atsirasti jau kitąmet.

Kaip aiškino V. Lapinas, kai bus užbaigti įrangos montavimo darbai, Lietuvoje bus 800 km kelių, kuriuose matuojamas vidutinis greitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA