Žalgiriečiai žengė ant krepšinio aikštelės parketo: treniruotės skiriasi kardinaliai | Kas vyksta Kaune

Žalgiriečiai žengė ant krepšinio aikštelės parketo: treniruotės skiriasi kardinaliai

R. Tenio nuotr.

Pirmadienio rytą naujas Kauno „Žalgirio“ vyriausias treneris Martinas Schilleris papasakojo apie pirmuosius įspūdžius Kaune ir ekipos darbo specifiką. Nors žaidėjai su austru strategu jau dirbo sporto salėje, šiandien surengta pirma vieša treniruotė krepšinio aikštelėje, kurioje spragsėjo žurnalistų objektyvai. Marius Grigonis pažymėjo, kad treniruočių filosofija bent kol kas atrodo kardinaliai kitokia nei anksčiau.

Stengiasi nesiblaškyti

Paklaustas, ar jaučia įtampą dėl tikrai gero pastarųjų sezonų Šarūno Jasikevičiaus pasirodymo, M. Schilleris pripažino, kad Šaro palikimas prideda išorinį spaudimą, kadangi treneris čia yra legenda. Visgi viduje naujasis „Žalgirio“ strategas teigė spaudimo nejaučiantis, kadangi turi susikaupti ties darbu, laukia iššūkiai.

„Negalvoju apie tai, tačiau, ko gero, kažkiek spaudimo yra, – kalbėjo M. Schilleris, pridėjęs per daug nesidomintis, ką apie jį rašo Lietuvos spauda. – Tai, kas kalbama gatvėse, man nepadeda dirbti su komanda. Almanantas (Kiveris, Kauno „Žalgirio“ atstovas spaudai – „Kas vyksta Kaune“) mane apskritai informuoja, tačiau pernelyg viešumoje sklandančia informacija nesidomiu.“

„Žalgiris“, prisiminė M. Schilleris, su juo susisiekė maždaug prieš 5-6 savaites: „Jie turėjo skautus visur, apie mane surinko daug informacijos ir kreipėsi dėl darbo interviu, kuriam ruošiausi dvi dienas. Manau, pokalbis ir prisistatymas praėjo gerai, tuomet perėjome prie kitų žingsnių tvarkėme dokumentus ir praslinko kelios dienos, kol pasirašėme sutartį. Tuomet man beliko atkeliauti iš JAV čia kaip įmanoma greičiau.“

Austras tikino nesijaudinęs prieš čia atvykdamas. Anot vyriausiojo trenerio, pakvietus tokiam klubui kaip „Žalgiris“, dvejoti pasiūlymu tiesiog negalima. „Yra garbė treniruoti šitokią ekipą“, – kalbėjo M. Schilleris.

Remsis fizine jėga

Strategas pastebėjo, kad sezonas žalgiriečiams mums bus labai intensyvus. Suplanuota daug Eurolygos žaidimų, o tas intensyvumas kiek primena NBA lygą. M. Schilleris teigė galintis pritaikyti savo patirtį, kaip treniruotis ir ruoštis tokiomis aplinkybėmis. Europoje laiko pasiruošimui įprastai būdavę daugiau, tačiau šiuo atveju jo yra mažai.

Apie Kauno komandą treneris pasakojo žinojęs kelis dalykus: stiprios tradicijos, audringi ir ištikimi fanai, triukšminga arena: „Tai buvo du-trys dalykai, kuriuos girdėjau apie „Žalgirį“ iš daugelio.“

Pasiteiravus apie atnaujintą ekipos sudėtį, M. Schilleris pritarė šiemet „Žalgirį“ turint daugiau „raumenų“. „Mūsų darbas žaisti per jėgą – naudosime tuos raumenis, pradėsime nuo čia“, – nedaugžodžiavo treneris.

Laiko veltui nešvaistė

M. Schilleris teigė nuolat sekęs Eurolygą ir „Žalgirio“ mačus: „Įdėmiai studijavau mūsų žaidėjus, turėjome pokalbius, vaizdo konferencijas su krepšininkais apie jų gebėjimus. Dar būdamas JAV bendravau su kiekvienu atskirai. Jaučiu gerai žinantis žaidėjus, nors turėjome tik vieną treniruotę, esu trenerio pareigose tik porą savaičių.“

Treneris nešvaistė laiko ir atvykus į Lietuvą dvi savaites trukusioje saviizoliacijoje – mėgino perprasti žaidėjų specifiką per „Zoom“ pokalbius, žiūrėjo, ką žalgiriečiai sugeba.

„Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis yra idėjiniai šios komandos lyderiai, taip pat Marius Grigonis žaidžia geriausius savo metus. Nenoriu išskirti kažkurių žaidėjų, tačiau šių trijų krepšininkų buvimą rūbinėje jauti iš karto“, – pagarsėjusią atmosferą komentavo „Žalgirio“ strategas, pasidžiaugęs ir Kaune tvyrančiu puikiu oru, vaizdinga senąja miesto dalimi.

„Aš iš Hamburgo, oras ten panašus. Žinau, kad ilgai tai nesitęs, tačiau dabar šilta, giedra. Labai gražus miesto Senamiestis, bet aš to laukiau, girdėjau pasakojimus. Treniruočių bazė puiki, viskas (treniruočių salė, krepšinio aikštelė, administracija) yra vienoje vietoje, ir Kaunas kompaktiškas, greit galima pasiekti daugelį miesto vietų“, – privalumus vardijo M. Schilleris.

Filosofija skiriasi iš esmės

Su žurnalistais bendravęs M. Grigonis, sakė, kad net ir po paprastos vasaros norisi sugrįžti čia ir sportuoti su komanda. Šiuo metu, anot puolėjo viskas nauja, atmosfera gera, o kaip seksis toliau, bus matyti.

„Komandos vakarienė dar bus, tad naujokus pažinsiu geriau. Kol kas sutariame, manau, ir jie sutiktų, kad nesutarimų nėra, taip, kad kažkas sėdėtų, tylėtų. Lengva įsilieti į šią rūbinę“, – šypsojosi krepšininkas.

Tuo metu apie trenerį kažką pasakyti, tvirtino jis, dar sunku: „Turėjome tik vieną grupinę ir vieną individualią treniruotę salėje. Kol sudėtinga komentuoti, tačiau pratimai kitokie, filosofija kitokia. Bus įdomu. M. Schillerio darbe yra daug amerikietiško pozityvumo. Treniruotė ne tokia intensyvi, tačiau daug aiškinimo. Nenoriu plėstis, gal po mėnesio dviejų šnekėsiu kitaip.“

Sportavimas dėl pandemijos situacijos, patikino M. Grigonis, nesiskiria niekuo, o kai reikės žaisti, tada, svarstė krepšininkas, skirtumas ir išryškės.

Sudarė dvejų metų kontraktą

2004-aisiais metais trenerio karjerą pradėjęs strategas yra sukaupęs nemenką patirtį Europos krepšinyje – didžiąją karjeros dalį M. Schilleris praleido dirbdamas Vokietijos klubuose, taip pat buvo šios šalies vyrų krepšinio rinktinės trenerio asistentas, rašoma „Žalgirio“ pranešime žiniasklaidai.

Nuo 2017-ųjų metų treneris dirbo Solt Leik Sičio „Stars“ komandos vyriausiuoju treneriu NBA G lygoje, o šiemet buvo pripažintas geriausiu šios lygos treneriu.

Kaip liepos viduryje skelbė klubas, po pokalbių su kandidatais į trenerio vietą „Žalgirio“ vadovybei didžiausią įspūdį paliko būtent M. Schilleris, kuris papirko dideliu savo žinių bagažu, įvairiapusiškumu, disciplina ir gebėjimu išreikalauti iš savo žaidėjų maksimalaus rezultato.

Su už Atlanto vis geriau vertinamu ir NBA klubų jau stebėtu treneriu Kauno „Žalgiris“ sutarė garantuotą dvejų metų sutartį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA